Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Η Ήρα τιμωρεί όσους τόλμησαν να την ποθήσουν: Ευρυμέδοντας

H Ήρα είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές του αρχαίου Ελληνικού Δωδεκάθεου. Κόρη του Κρόνου και της Ρέας, μοναδική νόμιμη σύζυγος του Δία, θεά των ουρανών, προστάτιδα του γάμου και των παντρεμένων, ιδιαίτερα, γυναικών και προσωποποίηση της συζυγικής πίστης.

Η Ήρα ενσαρκώνει τις αρετές και τα ελαττώματα της παντρεμένης γυναίκας. Είναι η πιστή και αφοσιωμένη, η τρυφερή και υποταγμένη στον κύριο και αφέντη της γυναίκα, αλλά και η δυναμική και πολυμήχανη, εριστική και

γκρινιάρα, καταπιεστική και ζηλόφθονη, παθιασμένη και εκδικητική σύζυγος. Η εκδίκησή της, αφρισμένη κατεβασιά, σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της.

Μάχεται, αγωνίζεται απεγνωσμένα για ότι δικαιωματικά της ανήκει, για το αντικείμενο του πόθου της.Λαός εύθυμος, με σκωπτική διάθεση και πηγαίο, ανεξάντλητο χιούμορ, οι αρχαίοι Έλληνες έδωσαν μια περισσότερο ανθρώπινη διάσταση στις θεότητές τους.

Φαντάστηκαν το γάμο της Ήρας και του Δία ένα πεδίο διαρκούς αντιπαλότητας, αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων και το βασιλιά θνητών και αθανάτων, το νεφεληγερέτη, αστραποβόλο και κεραυνοβόλο Δία, να κατατρέχεται ασταμάτητα από μια ζηλόφθονη και εκδικητική σύζυγο και να καταφεύγει σε τεχνάσματα και μηχανορραφίες για να αποφύγει τις θυελλώδεις εκρήξεις της οργής της.

Σύμφωνα με άλλους μυθογράφους βασιλιάς των Γιγάντων ήταν ο Ευρυμέδοντας. Αυτός σκοτώθηκε από το χέρι του ίδιου του Δία. Κατά μια εκδοχή του μύθου ο Ευρυμέδοντας βίασε την Ήρα όταν ήταν ανήλικη κι έτσι γεννήθηκε ο Προμηθέας.

Γι΄ αυτή την πράξη του Γίγαντα ο Δίας είχε μεγάλο μίσος γι’ αυτόν, ενώ στάθηκε η αφορμή να δεθεί στον Καύκασο ο Προμηθέας.


Στην Γιγαντομαχία ο Ευρυμέδοντας ήθελε ο ίδιος να σκοτώσει τον Δία για να γίνει αυτός ο κυρίαρχος του κόσμου. Κατά την διάρκεια της μάχης ο Ευρυμέδοντας διέκρινε την λάμψη του κεραυνού του Δία από μακριά κι όρμησε με λύσσα εναντίον του. Για να βοηθήσει η Γη τον γιο της έκανε να φυτρώσουν από το σώμα τους χιλιάδες δηλητηριώδη φίδια. Μόλις συνάντησε τον αντίπαλό του άρχισε να τον χτυπάει με όση δύναμη είχε, αλλά ο Δίας προστατευόταν από την θεϊκή του αιγίδα. Κάποια στιγμή μπόρεσε να βάλει μπροστά στα μάτια του Ευρυμέδοντα το πρόσωπο της Μέδουσαν προκαλώντας σ’ αυτόν τρόμο. Εκμεταλλεύτηκε το σάστισμα του Γίγαντα κι έριξε πάνω του τον κεραυνό του τυλίγοντας το κορμί του με φλόγες.

Κόρη του Ευρυμέδοντα ήταν η Περίβοια με την οποία ζευγαρώθηκε ο Ποσειδώνας για να έρθει στον κόσμο ο Ναυσίθοος, ο πατέρας του ονομαστού βασιλιά των Φαιάκων Αλκίνοου:

[[ Αρχή αρχή, γέννησε τον Ναυσίθοο ο κοσμοσείστης Ποσειδών με την Περίβοια, γυναίκα ασυναγώνιστη στην ομορφιά, κόρη στερνή του τολμηρού Ευρυμέδοντα, που υπήρξε ο βασιλιάς των υπερήφανων Γιγάντων, ωσότου αφάνισε τον αλαζονικό λαό του, κι εξαφανίστηκε τότε κι αυτός.

 

Με την Περίβοια σμίγοντας ο Ποσειδών, γέννησε τον Ναυσίθοο, γενναίο γιο, που έγινε ο πρώτος των Φαιάκων βασιλιάς. Γέννησε κι ο Ναυσίθοος δυο γιους, Ρηξήνορα κι Αλκίνοο·]] ( Όμηρος, “Οδύσσεια”, ραψ. η΄, 56- 63)

Από το olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου