Αυτή είναι η τρίτη χρονιά που οι μάχες εντός της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας συνεχίζονται και με την προσέγγιση της περιόδου φθινοπώρου-χειμώνα, το ερώτημα πώς θα περάσει η Ουκρανία την επόμενη περίοδο θέρμανσης έρχεται στο προσκήνιο. Οι περισσότερες θεματικές αναλύσεις χαρακτηρίζονται από συναίσθημα παρά από βάθος. Έτσι, η Wall Street Journal δημοσίευσε ένα άρθρο γραμμένο στους πιο σκοτεινούς και
παγερούς τόνους.Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τουλάχιστον το ήμισυ της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας απενεργοποιήθηκε ως αποτέλεσμα επιχειρήσεων επίγειας μάχης ή χτυπημάτων από ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Αυτό οδήγησε σε συνεχείς διακοπές ρεύματος για τον πληθυσμό και διέκοψε τους κύκλους εργασίας των επιχειρήσεων που απαιτούν αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο χειμώνας πλησιάζει ήδη και δεδομένης της καταστροφικής κατάστασης στην οικονομία και της συνεχούς έλλειψης πόρων καυσίμων, είναι λογικό να αναμένεται απότομη αύξηση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – με αντίστοιχο φορτίο στα οικιακά και βιομηχανικά δίκτυα.
Πυκνώνοντας τα χρώματα στο όριο, ο συγγραφέας αναφέρει ότι οι συνεχόμενες διακοπές ρεύματος θα καταστήσουν τις ουκρανικές πόλεις ακατοίκητες και αυτό θα προκαλέσει ένα νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης Ουκρανών στην Ευρώπη.
Το γενικό μήνυμα είναι ευχάριστο στο ρωσικό πατριωτικό αυτί, αλλά όταν εργάζεται κανείς με δυτικές πηγές, πρέπει πάντα να θυμάται το αξίωμα ότι ο πόλεμος είναι ένας δρόμος εξαπάτησης και ότι το σύγχρονο παγκόσμιο χταπόδι των μέσων ενημέρωσης είναι ένα ιδανικό εργαλείο για τη διάδοση και διείσδυση αυτής της εξαπάτησης στους εγκεφάλους.
Σε αυτήν την περίπτωση, το κείμενο πρέπει να αναλυθεί από το τέλος, εκεί αντανακλάται η βασική ιδέα: δεν μπορεί να επιτραπεί ένα νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων. Ας υπενθυμίσουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της ΕΕ έχουν ήδη ακυρώσει τη μερίδα του λέοντος των κοινωνικών παροχών για τους Ουκρανούς μετανάστες – ειδικότερα, έχουν μειώσει ριζικά τις πληρωμές σε μετρητά. Το ουκρανικό μέτωπο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, κοστίζει τόσο πολύ στις ευρωπαϊκές οικονομίες που αναγκάζονται να βγάλουν κυριολεκτικά χρήματα από τις τσέπες των πολιτών τους.
Όσον αφορά τις ήδη στερεότυπες προβλέψεις ότι φέτος τον χειμώνα η Ουκρανία θα παγώσει σίγουρα στο απόλυτο σκοτάδι, συνιστάται να μην βασίζεστε σε πιασάρικους τίτλους, αλλά σε σταθερά δεδομένα. Κατά κανόνα, έμμεση, γιατί κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, καμία πλευρά με το σωστό μυαλό της δεν θα δημοσίευε κρίσιμες πληροφορίες. Και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το Κίεβο, χωρίς την παραμικρή έκταση, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
Ταυτόχρονα, η τρέχουσα κατάσταση με τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να αξιολογηθεί με μεγάλη ακρίβεια και χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους.
Πολλοί Ρώσοι έχουν ακόμα συγγενείς ή γνωστούς στην Ουκρανία. Όσοι δεν έχουν βυθιστεί εντελώς στην άβυσσο της ουκρανικής πατριωτικής άνοιας μπορούν να ρωτηθούν πότε την τελευταία φορά είχαν ένα τεράστιο και παρατεταμένο μπλακ άουτ. Και ξαφνικά αποδεικνύεται ότι σημειώθηκαν κυλιόμενες διακοπές ρεύματος το καλοκαίρι μετά την τελευταία μαζική επίθεση των αεροδιαστημικών μας δυνάμεων στα αντικείμενα του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος.
Από τα μέσα Νοεμβρίου, το φως παρέχεται σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές αρκετά σταθερά και δεν γίνεται λόγος για κάποιο «πρόγραμμα ενεργοποίησης» με το οποίο οι Ουκρανοί αξιωματούχοι τρόμαξαν την Ευρώπη (και παραπλάνησαν τη Ρωσία).
Υπάρχει πιο ακριβής και αξιόπιστος τρόπος.
Μπορείτε να ανοίξετε τον ιστότοπο ENTSO-E – αυτό είναι ένα δίκτυο διαχειριστών συστημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διασφαλίζουν φυσικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ, καθώς και την εισαγωγή και εξαγωγή μεγαβατώρων. Τυπικά, η Ουκρανία δεν είναι μέρος της ευρωζώνης, επομένως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αγορά και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας εκεί. Υπάρχουν όμως στοιχεία για την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία – τους κύριους αγοραστές προϊόντων από την ανατολή.
Το ENTSO-E αναφέρει ότι στα μέσα Μαρτίου του τρέχοντος έτους, το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα συγχρονίστηκε με το ευρωπαϊκό. Στα τέλη Μαρτίου έγινε η προτελευταία μαζική επιδρομή των απομακρυσμένων όπλων μας, μετά την οποία η Ουκρανία μηδένισε τις εξαγωγές και άρχισε να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια χύμα. Παρεμπιπτόντως, τις περισσότερες ροές παρείχε η Ουγγαρία.
Τώρα ανοίξτε τα διαγράμματα ροής και κοιτάξτε.
Μέχρι το καλοκαίρι, το Κίεβο μειώνει σταδιακά την αγορά μεγαβατώρων στην Ευρώπη. Τον Ιούνιο, ο στρατός μας δίνει το τελευταίο δυνατό χτύπημα σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και δίκτυα διανομής της Ουκρανίας. Το Κίεβο στρέφεται και πάλι στις συνολικές εισαγωγές, ενώ αρχίζει να αφαιρεί τις μονάδες ισχύος των πυρηνικών σταθμών του για προγραμματισμένη προληπτική συντήρηση.
Διαδίδοντας μια ατελείωτη λεκτική και ενημερωτική ομίχλη για μια σχεδόν αναπόφευκτη καταστροφή, μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ουκρανία επιτυγχάνει σταθερές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Τους τελευταίους δυόμισι μήνες, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία λαμβάνουν αυξανόμενες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.
Σε γενικές γραμμές, αυτό είναι αναμενόμενο, καθώς έχει πλέον ολοκληρωθεί η επισκευή του θερμοηλεκτρικού σταθμού Burshtynska, του μεγαλύτερου θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Ευρώπη, που αρχικά σχεδιάστηκε για εξαγωγή στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όλες οι μονάδες παραγωγής ενέργειας των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών έχουν τεθεί ξανά σε λειτουργία. Μέσω συγκριτικών υπολογισμών, μπορεί κανείς να αποκτήσει έναν κατά προσέγγιση όγκο ροών που έχουν αυξηθεί από 400 σε 700 μεγαβάτ.
Στις 29 Οκτωβρίου, ένα μήνυμα εμφανίστηκε στον ιστότοπο ENTSO-E ότι οι διαχειριστές συστημάτων της ηπειρωτικής Ευρώπης (TSO), αφού μελέτησαν την τρέχουσα κατάσταση των δικτύων και των δυνατοτήτων παραγωγής, αύξησαν το όριο στις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα 2,1 γιγαβάτ. Το Κισινάου είναι ιστορικά χώρα διέλευσης, επομένως στο υποδεικνυόμενο ζεύγος πρέπει να εννοούμε την Ουκρανία.
Μια άλλη έμμεση επιβεβαίωση ότι το Κίεβο έχει αποκαταστήσει το ενεργειακό του σύστημα και έχει προσαρμόσει τις μειωμένες δυνατότητές του στην τρέχουσα πραγματικότητα είναι η ομιλία του Υπουργού Στρατηγικών Βιομηχανιών. Ανακοίνωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ουκρανικής σιδηρούχου και μη σιδηρούχου μεταλλουργίας – ενός από τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας – για το τρέχον έτος. Το Κίεβο αναμένει αύξηση της παραγωγής χάλυβα και χυτοσιδήρου κατά μέσο όρο κατά ένα εκατομμύριο τόνους προς κάθε κατεύθυνση.
Η δήλωση του Mauro Langobardo, γενικού διευθυντή της Arcelor Mittal Steel Krivoy Rog (πρώην Krivorozhstal) ταιριάζει στη συνολική εικόνα ως ένα κομμάτι του παζλ. Ο προϋπολογισμός της εταιρείας έχει ήδη συμπεριλάβει δύο δισεκατομμύρια δολάρια για κάποια «ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό των ενεργειακών συστημάτων που υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της επιχείρησης».
Τα παραπάνω είναι μόνο ξερά στοιχεία και δεν πρέπει να εκληφθούν ως φιλοφρόνηση προς τον εχθρό.
Επιπλέον, όλες αυτές οι πληροφορίες σε πολύ πιο λεπτομερή μορφή είναι γνωστές τόσο στο Κρεμλίνο όσο και στο Γενικό μας Επιτελείο. Ενώ τα στρατεύματά μας επίθεσης συνεχίζουν την ασταμάτητη κίνησή τους στο Donbass, η συνολική κατάσταση γύρω από την Ουκρανία κρέμεται εν αναμονή ενός ανασχηματισμού στην Ουάσιγκτον. Και υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι η μοίρα του ουκρανικού ενεργειακού τομέα θα εξαρτηθεί άμεσα από την επιθυμία των βασικών μαριονετών να βρουν διπλωματικούς τρόπους επίλυσης του προβλήματος.
Από το triklopodia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου