Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Ανακαλύφθηκαν ίχνη αρχαίου Θρακικού οικισμού – Τα συγκλονιστικά στοιχεία που έρχονται στο φως από πόλη αφιερωμένη στην Θεά Ήρα

 Ίχνη αρχαίων Θρακών βρέθηκαν σε ανασκαφές που διεξάγονται από το 2.000 σε αρχαία πόλη. Στον αρχαιολογικό χώρο, όπου γίνονται οι ανασκαφές βρέθηκαν αγάλματα της μητέρας θεάς Ήρας και του θεού της υγείας,  μία φαρμακευτική εστία, και διάφορα νομίσματα.

Η αρχαία πόλη είναι το Ηραίον – Τείχος, και βρίσκεται στα όρια της επαρχίας Tekirdağ, στην Τουρκία. Είναι μια πόλη στην οποία κατοίκησαν πολλοί, διαφορετικοί πολιτισμοί, ειδικά

Θρακικοί.

H επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ.Neşe Atik (Φωτογραφία: ΑΑ).


Το βασίλειο που έφτιαχνε φάρμακα

Αναφέροντας ότι οι Θράκες είχαν ένα μεγάλο βασίλειο τον 4ο αιώνα π.Χ., η καθηγήτρια  Dr. Neşe Atik δήλωσε: “Το θρακικό βασίλειο καλύπτει μια πολύ μεγάλη περιοχή. Μαζί με τη δική μας Θράκη, καλύπτει τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα και μέρος της Ρουμανίας. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο βασίλειο”.

Η επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ.Neşe Atik επεσήμανε ότι, βρέθηκαν επίσης, μια λεκάνη παρασκευής φαρμάκων, δοχεία χαλκού και αργίλου για την αποθήκευση των φαρμάκων και οστέινα κουτάλια μέτρησης δοσολογιών των φαρμάκων. Είπε ακόμα ότι οι Θράκες ήταν ένα σημαντικό βασίλειο, και η  συμβολή τους στην υγεία ήταν καθοριστική.

«Έχουμε βρει αρχαίες λεκάνες παραγωγής φαρμάκων στην περιοχή ανασκαφής, οι οποίες δεν έχουν βρεθεί αλλού. Το νερό φτάνει μέχρι τους αστραγάλους σε αυτές τις λεκάνες και ρέει μπρος-πίσω. Εκεί, διαχωρίζονται τα κελύφη από τα ακανθοειδη θαλάσσια σαλιγκάρια, το κρέας τους χρησιμοποιείται ως άλλο φάρμακο, ενώ τα κελύφη λιώνουν στον φούρνο δίπλα”.

Η καθηγήτρια Neşe Atik, κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Ρούμελης, της Κωνσταντινούπολης, συντονίστρια του Γραφείου Αρχαιολογικής Έρευνας και επικεφαλής της ανασκαφής, δήλωσε στο Πρακτορείο Anadolu (AA) ότι οι Θράκες αντιπροσωπεύουν έναν σημαντικό πολιτισμό στην ιστορία του παγκόσμιου πολιτισμού.

«Ένα αχανές βασίλειο»

Η Atik επεσήμανε ότι οι Θράκες είχαν ένα μεγάλο βασίλειο τον τέταρτο αιώνα π.Χ., που περιλάμβανε μια τεράστια έκταση, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, τμήματα της Βουλγαρίας, των Σκοπίων, της Ελλάδας και της Ρουμανίας. “Ήταν ένα αχανές βασίλειο”, είπε χαρακτηριστικά.  Δήλωσε ακόμα ότι, όλες οι γνωστές πληροφορίες για τους Θράκες, γράφτηκαν από συγγραφείς άλλων πολιτισμών.

Απίστευτα ασημένια και χρυσά αγγεία έχουν διασωθεί από αυτόν τον πολιτισμό, ωστόσο δεν υπάρχουν γραπτές πηγές. Οι Έλληνες, που θαύμαζαν και ήταν ενίοτε εχθροί των Θρακών, έγραψαν γι’ αυτούς”, είπε.

“Αργότερα, Ρωμαίοι και Βυζαντινοί συγγραφείς αφηγήθηκαν επίσης τις ζωές των Θρακών. Ήταν μια πατριαρχική κοινωνία και ένας έφιππος λαός που ζούσε υπερήφανος,  μέσα από κατακτήσεις, ενώ είχε υιοθετήσει μοναδικές θρησκευτικές πρακτικές”, πρόσθεσε.

Η Ατίκ εξήγησε ότι οι ανασκαφές από την ακρόπολη, το υψηλότερο τμήμα της πόλης, έχουν ξεκινήσει, ενώ τόνισε τη σημασία της εύρεσης των ιερών περιοχών της Μεγάλης Μητέρας και του θεού της υγείας.

Ίχνη αρχαίων Θρακών βρέθηκαν στις ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ηραίον – Τείχος (Φωτογραφία: ΑΑ).


Οι Θράκες πίστευαν στην αθανασία

“Γνωρίζουμε ότι οι Θράκες αριστοκράτες ήταν κοντά στο βασιλιά. Οι Θράκες πίστευαν στη θεά μητέρα και ότι η θεά μητέρα παντρεύτηκε – συμβολικά – τον βασιλιά της Θράκης και του χάρισε την αθανασία. Ο βασιλιάς, όπως και η θεά μητέρα, έχει τη δύναμη να κάνει κάποιον αθάνατο. “Ως εκ τούτου, οι αριστοκράτες ήταν κοντά του, έτσι ώστε να μπορούν να αποκτήσουν αθανασία. Έχουμε στοιχεία που μαρτυρούν ότι γίνονταν ανθρώπινες θυσίες”, είπε η επικεφαλής των ανασκαφών και συνέχισε: 

“Ένας Θράκας, με τη θέλησή του, στέκεται όρθιος  και τρεις άλλοι Θράκες ρίχνουν λόγχες και τον σκοτώνουν. Αν δεν πεθάνει, μετατρέπεται σε κακό πνεύμα, ενώ αν πεθάνει, κερδίζει την αθανασία. Είναι μια ενδιαφέρουσα κοινωνία με διαφορετικές πεποιθήσεις. Όταν αποκαλύπτουμε σε ανασκαφές όσα είναι γνωστά από γραπτές πηγές, πραγματοποιούμε μία καινοτομία“.


Οι Θράκες θυσίαζαν τις χήρες  

Η Ατίκ, πληροφορεί ότι, σύμφωνα με τις Θρακικές θρησκευτικές πεποιθήσεις, η χήρα πρέπει να θυσιάζεται. “Οι πλούσιοι Θράκες έχουν από τέσσερις, έως και 30 συζύγους. Όταν ο άντρας πεθάνει, απομένει πίσω  μια μόνο εκλεκτή σύζυγος. Μαζεύονται όλοι οι συγγενείς και οι άνθρωποι. Στον τάφο του άνδρα, κόβεται ο λαιμός της γυναίκας και αυτή θυσιάζεται. 

 

Κανείς δεν αντιδρά  σ’ αυτήν την κατάσταση, θεωρείται πηγή υπερηφάνειας για όλους, ενώ πιστεύεται ότι η θυσιασμένη γυναίκα είναι αθάνατη”.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου