Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε ταφική πλάκα με «μαγικές ιδιότητες» που προστάτευε από το κακό και τους εχθρούς – Η μυστηριώδης επιγραφή που μπερδεύει τους αρχαιολόγους

Κατά τη διάρκεια ανασκαφών σε ένα λόφο αποκαλύφθηκε μια μυστηριώδης ταφική πλάκα που πιστεύεται ότι ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και ότι προστατεύει από το κακό. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια  “ταλισμανική πλάκα”,  και η ανακάλυψή της  προσθέτει μια σειρά νέων στοιχείων στην κατανόηση της ιστορίας της περιοχής.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η πλάκα στην εποχή της εθεωρείτο κάτι σαν φυλαχτό και ενδεχομένως τότε πίστευαν ότι είχε μαγικές ιδιότητες, όπως αυτές  που αποδίδονται σε φυλαχτά. Οι ανασκαφές

γίνονταν στο Κάστρο της Σελεύκειας, στην Μεσογειακή ακτή της Τουρκίας. Το κάστρο είναι κτισμένο σε λόφο, ύψους 185 μέτρων. Εκεί βρέθηκε η πλάκα με την επιγραφή που θεωρείται ότι είχε μαγικές ιδιότητες.

H Σελεύκεια είναι δήμος στην επαρχία της Μερσίνης. Είναι κτισμένη σε έναν χαμηλό λόφο κοντά στο δέλτα του ποταμού Kαλύκαδνου.  Ιδρύθηκε την Ελληνιστική εποχή από τον ηγεμόνα Σέλευκο A’ Nικάτορα. Kατά το τελευταίο τέταρτο του 14ου αιώνα η πόλη καταλήφθηκε από τους Mαμελούκους, τους Άραβες ηγεμόνες της Αιγύπτου.

Η πλάκα υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ταφικής δομής στο σημείο. Θεωρείται σπουδαία ανακάλυψη, γιατί η επιγραφή  αποκαλύπτει πολύτιμα δεδομένα και νέα στοιχεία (Φωτογραφία: ΑΑ).


Η ανακάλυψη της μαγικής πλάκας

Η πλάκα με με την επιγραφή ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό ενός τάφου και σκοπό είχε την προστασία του νεκρού ή του τάφου. Η χρονολόγηση κατέταξε την επιγραφή στη Βυζαντινή Περίοδο.

Τα θεμέλια του Κάστρου της Σελεύκειας τέθηκαν κατά την Ελληνιστική ή την πρώιμη Ρωμαϊκή  περίοδο. Ωστόσο, το κάστρο σήμερα, μοιάζει με βυζαντινό. Αυτό είναι τουλάχιστον το αποτέλεσμα των αποκαταστάσεων και των αλλαγών που έχει υποστεί.

Τις αρχαιολογικές ανασκαφές στο Κάστρο της Σελεύκειας, έχει αναλάβει μια ομάδα 25 ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Ali Boran από το πανεπιστήμιο της Άγκυρας Hacı Bayram Veli.

Από την πρώτη εκτίμηση προκύπτει ότι το εύρημα δημιουργήθηκε κατά τη Βυζαντινή Εποχή, για να προστατεύσει το κάστρο ή τον τάφο από τους εχθρούς και από το κακό.

Ο επικεφαλής των ανασκαφών,  Δρ. Ali Boran εξηγεί: «Απ’ όσο μας επιτρέπουν να καταλάβουμε τα κείμενα στην ταφική επιγραφή, πρόκειται για μια πλάκα με μαγικές, προστατευτικές ιδιότητες φυλακτού απέναντι σε κάθε είδους κακό και εχθρούς.  Η πλήρης ανάλυσή της από τους καθηγητές επιγραφικής, συνεχίζεται».

Η επιγραφή ανακαλύφθηκε στο εσωτερικό ενός τάφου. Σκοπό είχε την προστασία του νεκρού ή του τάφου. (Φωτογραφία: ΑΑ).


«Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποια ταφική δομή μέσα στο Κάστρο της Σελεύκειας. Η πλάκα υποδηλώνει την ύπαρξη κάποιας ταφικής δομής στο σημείο εκείνη την εποχή. Πρόκειται για μια σπουδαία επιγραφή για την ιστορία της εποχής και της Ανατολίας, καθώς αποκαλύπτει πολύτιμα δεδομένα».

«Η πλάκα ανασύρθηκε από το έδαφος σε ένα σημείο δυτικά του τζαμιού. Η πλάκα, αν και όχι πολύ μεγάλου μεγέθους, υπόσχεται να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες, λόγω του περιεχομένου και του ύφους της γραφής. Ας φανταστούμε ότι πρόκειται για ένα φυλαχτό για το “κακό μάτι”,  προσευχή, συγκεκριμένα υλικά όπως εξακολουθούν να θεωρούνται σημαντικά,  υπήρχαν και κατά τη βυζαντινή περίοδο», δηλώνει ο Δρ. Ali Boran.

Με βάση τα κείμενα στην ταφική επιγραφή, ήταν μια πλάκα με μαγικές, προστατευτικές ιδιότητες φυλακτού απέναντι σε κάθε είδους κακό και εχθρούς (Φωτογραφία: ΑΑ).

Επίσης, από τις ανασκαφές ανασύρθηκαν και άλλα ευρήματα, όπως μπουκάλια – συλλέκτες  από δακρύων, λυχνάρια και κεραμικά, τα οποία θεωρούνται κτερίσματα. 

 

Η έρευνα στην ταφική πλάκα, συνεχίζεται.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου