Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκαν σκελετοί στρατιωτών κάτω από το οχυρό αρχαίας ελληνικής πόλης – Μυστήριο με τις πέτρες που βρέθηκαν στις παλάμες τους

Δύο σκελετοί στρατιωτών που ανήκαν στους Λυδίους αποκαλύφθηκαν στην αρχαία πόλη των Σάρδεων, η οποία ήταν η αρχαιότατη μικρασιατική πόλη και πρωτεύουσα του κράτους της Λυδίας κοντά στην πόλη Σαρτ στην περιοχή Σαλιχλί της Μανίσα στη δυτική Τουρκία.

Η πόλη ήταν χτισμένη στο «Σαρδιανό πεδίο», την πεδιάδα ανάμεσα στον Τμώλο και τον Έρμο ποταμό, και βρίσκεται στην επαρχία Μανίσας (ελληνικά: Μαγνησία) στη δυτική Τουρκία. Στις Σάρδεις, αρχαιολόγοι έφεραν στο φως δύο σκελετούς Λυδίων στρατιωτών.

Στις Σάρδεις, έχουν ανακαλυφθεί

ευρήματα από την Περσική, την Ελληνιστική, τη Ρωμαϊκή και τη Βυζαντινή περίοδο. Οι Σάρδεις είναι η πρώτη πόλη στην ιστορία, η οποία έκοψε νόμισμα, κάτι που δηλώνει ότι υπήρξε σημαντικό οικονομικό κέντρο της αρχαιότητας.

Επίσης, οι Σάρδεις αναφέρονται στη Βίβλο, στο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, ως η μία από τις επτά εκκλησίες της δυτικής Ανατολίας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του Χριστιανισμού στη Δύση, δίνοντάς της ξεχωριστή θρησκευτική σημασία.

Η ακρόπολη και ο ναός της Αρτέμιδας των Σάρδεων. Φωτογραφία: Wikipedia


Η μάχη της Θύμβρας

Στις αδιάλειπτες αρχαιολογικές ανασκαφές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ. Nicholas Cahill από το πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στις ΗΠΑ, έχουν βρεθεί στοιχεία από την Μάχη της Θύμβρας, η οποία ξέσπασε το 546 π.Χ., όταν ο Κύρος κατέκτησε το Βασίλειο της Μηδίας, προκαλώντας σύγκρουση με το γειτονικό βασίλειο της Λυδίας

Η μάχη ανάμεσα στον Κροίσο του Λυδικού Βασιλείου και του Κύρου του Μεγάλου του ΙΙ της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας, οδήγησε στο τέλος του Λυδικού Βασιλείου και την περσική κατάκτηση της πρωτεύουσας των Σάρδεων, της Λυδίας.

Από την μάχη που οδήγησε στην περσική κατάκτηση της δυτικής Ανατολίας, βρέθηκαν οι σκελετοί δύο στρατιωτών, ηλικίας από 20 έως 25 ετών, κάτω από το μνημειώδες οχυρό της πόλης – το οποίο ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 50 χρόνια και ανασύρθηκε στις φετινές αρχαιολογικές ανασκαφές.

Φωτογραφία: DHA


Τι έδειξε η εξέταση των σκελετών

Ο επικεφαλής των ανασκαφών, Δρ. Nicholas Cahill σημειώνει πως, οι σκελετοί των στρατιωτών φέρουν ίχνη από τραύματα από ξίφη, ιδιαίτερα στο κεφάλι και τα χέρια, ενώ στις παλάμες τους βρέθηκαν πέτρες.

Σύμφωνα με τον Δρ. Cahill, «Η μάχη της Θύμβρας ανάμεσα στον Κύρο τον Μεγάλο και τον Κροίσο, οδήγησε στην κατάκτηση του Βασιλείου της Λυδίας και των Σάρδεων. Οι σκελετοί των στρατιωτών, ανακαλύφθηκαν στο στρώμα της περσικής καταστροφής, στη βάση του μνημειώδους, οχυρωματικού τοίχου και εκτιμάται ότι, η ηλικία τους ήταν από 20 έως 25 χρονών.

Οι σκελετοί φέρουν πληγές από ξίφη και παρόμοια όπλα. Πιστεύουμε ότι, μετά τον πόλεμο, οι στρατιώτες ρίχτηκαν στα ερείπια του οχυρού, άταφοι ή χωρίς κάποια ταφική τελετή. Στην παλάμη του ενός στρατιώτη, βρέθηκε μία πέτρα, η οποία είναι μάλλον πέτρα από σφεντόνα. Από τη στιγμή που τα σώματά τους βρέθηκαν πεταμένα στις τάφρους του οχυρού, δεν μπορεί να είναι στρατιώτες των νικητών Περσών, αλλά των ηττημένων Λυδών».

Το χέρι του ενός στρατιώτη βρέθηκε σπασμένο, προφανώς το έσπασε αμυνόμενος. Φωτογραφία: DHA


Μία περικεφαλαία κοντά στους σκελετούς

Ο Δρ. Nicholas Cahill παρατηρεί: «Έπειτα από εξέταση των σκελετών των στρατιωτών, παρατηρήθηκε συμπίεση των οστών, κάτι που υποδηλώνει ότι έφεραν βαριές πανοπλίες».

 

«Δίπλα στους σκελετούς, ανακαλύφθηκε και μία περικεφαλαία, η οποία πλέον βρίσκεται στο μουσείο της Μανίσας. Ένας από τους σκελετούς έχει σπασμένο χέρι, το οποίο μάλλον έσπασε με  όπλο, στην προσπάθειά του ν’ αμυνθεί».

Μαζί με τους σκελετούς, βρέθηκε και μια περικεφαλαία. Φωτογραφία: DHA

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου