Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν 57 αρχαίους ρωμαϊκούς οικισμούς που ίσως αποκαλύπτουν την ύπαρξη μίας «κρυφής αυτοκρατορίας»

 Έναν θησαυρό από αρχαίους ρωμαϊκούς οικισμούς έφερε στο φως ομάδα αρχαιολόγων στην Ισπανία. Οι οικισμοί μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη κάποιας «κρυφής αυτοκρατορίας», προηγουμένως άγνωστη στους ιστορικούς.

Το μόνο που προσδοκούσαν ν’ ανακαλύψουν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cádiz, όταν ξεκίνησαν, το 2023, την εξερεύνηση της περιοχής γύρω από τον ποταμό Guadalete, δεν ήταν παρά λίγα κατάλοιπα της ρωμαϊκής επιρροής.

Αντί αυτών όμως, έφεραν στο φως

57 τοποθεσίες που αποκαλύπτουν ένα σύνθετο και αλληλένδετο δίκτυο οικισμών που ενδέχεται ν’ αναπροσδιορίσει την αντίληψη σχετικά με τη ρωμαϊκή ιστορία της περιοχής.

Οι οικισμοί ήταν διάσπαρτοι στις ισπανικές περιοχές  Arcos de la Frontera, Bornos Villamartin και Puerto Serrano, και αρχικά είχαν συνδεθεί με τους δρόμους του εμπορίου και επικοινωνίας κατά μήκος του ποταμού Guadalete.

Η ανασκαφή, με επικεφαλής την καθηγήτρια Macarena Lara, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η μελέτη των τοποθεσιών αυτών, φέρνει ουσιαστικά στοιχεία και κατανόηση σχετικά με την παρουσία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη νότια Ισπανία.

Πολλές από τις περιοχές αυτές, ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1980 και το 1990, αλλά δεν είχαν εξερευνηθεί εξ ολοκλήρου μέχρι πρότινος.

H καθηγήτρια Macarena Lara είναι επικεφαλής των ανασκαφών στο σημείο El Cañuelo , οι οποίες αξιοποιούν μεθόδους και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Cádiz


«Η τοποθεσία είχε πολύ μεγαλύτερη σπουδαιότητα απ’ ότι πιστεύαμε»

Οι ειδικοί θεωρούν ότι και μόνο ο αριθμός των οικισμών, με τις στρατηγικές τους τοποθεσίες, υποδηλώνουν ότι, η περιοχή αυτή, ήταν πολύ πιο σημαντική κατά τη Ρωμαϊκή εποχή απ’ ό,τι πίστευαν προηγουμένως. Στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου έργου, η ερευνητική ομάδα αξιοποίησε τεχνολογία αιχμής, όπως ένα ραντάρ διάτρησης του εδάφους για τον εντοπισμό δομών κάτω από την επιφάνεια της γης.

Η προηγμένη αυτή μέθοδος, δίνει στους μελετητές τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τις δομές που χρησιμοποιούνταν από τους Ρωμαίους, αλλά δεν ήταν ορατές με γυμνό μάτι.

Η ομάδα ξεκίνησε τις εντατικές ανασκαφές της ρωμαϊκής έπαυλης του El Cañuelo στο Bornos, όπου αποκάλυψαν λεπτομέρειες καθοριστικής σημασίας για την έπαυλη, μεταξύ των οποίων, η ανακάλυψη των τοίχων που διαχώριζαν τους χώρους κατοικίας από τα εργαστήρια.

Οι ανασκαφές στη ρωμαϊκή έπαυλη στο El Cañuelo στο Bornos έχουν ξεκινήσει από το 2023. Φωτογραφία: Πανεπιστήμιο Cádiz


«Μία ανεξερεύνητη πτυχή της Ρωμαϊκής ιστορίας»

Οι αρχαιολόγοι, δήλωσαν: «Στόχος είναι η κατανόηση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα στον κόλπο του Cádiz και τους οικισμούς στην κοιλάδα ποταμού Guadalete κατά τη Ρωμαϊκή εποχή, μία πτυχή της ιστορίας που έχει παραμείνει άγνωστη μέχρι σήμερα».

Οι αρχαιολόγοι, θεωρούν ότι, η αλληλεπίδραση μπορεί ακόμη και ν’ αποκαλύψει πώς οι Ρωμαίοι αξιοποίησαν την ενδοχώρα στην ευρύτερη αυτοκρατορία, ανά την Ευρώπη.

Ο Ρωμαϊκός οικισμός του ποταμού Guadalete, χρονολογείται στην κατάκτηση της Ισπανίας, το 264 π.Χ., ωστόσο οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να επαληθεύσουν τις ακριβείς χρονολογίες των κατασκευών που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα.

Η καθηγήτρια Lara εξήγησε ότι, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, έχει δημιουργηθεί ένα ουσιαστικό υπόβαθρο για περαιτέρω αδιάλειπτη έρευνα.

 

Ενδεικτικά, ανάφερε σε δήλωσή της: «Κύριος στόχος μας είναι να συνεχίσουμε τις ανασκαφές και τις μελέτες με τη χρήση καινοτόμων τεχνικών και εργαλείων που θα ολοκληρωθούν στο πλαίσιο των ευρημάτων, καθώς και η ανάλυση των τεχνικών στα καταγεγραμμένα υλικά, η οποία θα μας δώσει μία συνολική εικόνα του ρωμαϊκού οικισμού και του εδάφους της περιοχής γύρω από τις πηγές Bornos και Arcos de la Frontera».

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου