Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ανακαλύφθηκε αρχαίος θησαυρός 3.000 ετών κατά τη διάρκεια κατασκευής κατοικιών

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες του ευρήματος που ανακαλύφθηκε στο χωριό Rosemarkie, κατά την διάρκεια κατασκευής κατοικιών στη χερσόνησο Black Isle, στο Greenside στα Highlands της Σκωτίας, έφεραν στο φως εννέα ορειχάλκινα βραχιόλια και περιδέραια, θαμμένα γύρω στο 1000 π.Χ., αναμειγμένα από σπάνια οργανικά φυτικά υπολείμματα.

Το αξιοθαύμαστο εύρημα, προσφέρει ανεκτίμητες γνώσεις σχετικά με τη ζωή, τις πεποιθήσεις και τις πρακτικές των κατοίκων των ορεινών Χάιλαντς της Εποχής του Χαλκού.

Το στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη αξία στην ανακάλυψη

Το στοιχείο που κάνει τον θησαυρό τόσο ξεχωριστό, είναι το γεγονός ότι, η ανακάλυψή του πραγματοποιήθηκε στην μέση ενός χωριού της Εποχής του Χαλκού, στο οποίο υπήρχαν τουλάχιστον έξι χαρακτηριστικές στρογγυλές οικίες και ένας κιβωτιόσχημος τάφος της Εποχής του Χαλκού.

Απεικόνιση του θησαυρού μέσω ακτίνων x στα εργαστήρια της GUARD Archaeology. Φωτογραφία: GUARD Archaeology


Κοσμήματα της Εποχής του Χαλκού με μοναδικές συνδέσεις

Η εργαστηριακή ανασκαφή έφερε στο φως ένα ολόκληρο περιδέραιο, το μέρος ενός περιδέραιου, έξι βραχιόλια ημικυκλικού σχήματος, και ένα βραχιόλι ημικυκλικού σχήματος με στρογγυλεμένες άκρες.

Τα τεχνουργήματα αλληλοπλέκονταν με ένα ινώδες κορδόνι από φυτό το οποίο επιβίωσε στην ταφή των 3.000 ετών και, αναδεικνύοντας την πρωτότυπη δεξιοτεχνία της εποχής.

Σύμφωνα με αναφορά της GUARD Archaeology, η οργανική ύλη έχει σπουδαία σημασία, επειδή προσφέρει μοναδικές γνώσεις γύρω απ’ τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση των χειροποίητων δημιουργιών.

«Η ανάκτηση των τεχνουργημάτων πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, υπό τις αναγκαία ελεγχόμενες συνθήκες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των σπουδαίων αντικειμένων, ειδικά οι λεπτεπίλεπτες ίνες που συγκρατούν τα τμήματα των αντικειμένων», εξηγεί η Rachel Buckley, επικεφαλής της εργαστηριακής ανασκαφής.

Στα σημεία όπου τα βραχιόλια συνδέονταν μεταξύ τους με τη φυτική ίνα, αυτά ανασύρθηκαν ως συλλογή, ώστε να γίνει δυνατή η περαιτέρω μελέτη τους.

Ενώ για άλλες περιπτώσεις θησαυρών, εικάζεται ότι, η αλληλοπλοκή των αντικειμένων με την οργανική ύλη, είναι  αποτέλεσμα της θέσης τους στο έδαφος,  η οργανική ύλη στον θησαυρό του Rosemarkie, επιβίωσε για σχεδόν 3.000 χρόνια, αποδεικνύοντας ότι αυτή ήταν η μέθοδος για τη σύνδεση των κοσμημάτων.

Λεπτομέρεια από τη συνύφανση της οργανικής ύλης με τα κοσμήματα της Εποχής του Χαλκού. Φωτογραφία: GUARD Archaeology


Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του χαλκού στον ορείχαλκο πιθανώς συνέβαλαν στη διατήρηση αυτών των υλικών, καθώς τα προϊόντα διάβρωσης από τον χαλκό προσκολλήθηκαν στα οργανικά υλικά, προστατεύοντάς τα από τη φθορά.

Μέσα στους επόμενους μήνες, η υπηρεσία GUARD Archaeology, πρόκειται να μελετήσει λεπτομερώς τις πολλές αλληλουχίες των στοιχείων, προκειμένου να καταλάβει τον λόγο της επιλογής του συγκεκριμένου σημείου για την ταφή.

Καθώς ο ρηχός λάκκος γέμισε μόνο μία φορά και χρησίμευσε αποκλειστικά για την απόθεση του θησαυρού, οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι, ήταν μία σκόπιμη επιλογή και μπορεί να ήταν μία προσωρινή αποθήκευση.

Στοιχεία του παρακείμενου οικισμού, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στο να διασαφηνιστεί αν, η εγκατάλειψη του θησαυρού και του οικισμού, πραγματοποιήθηκαν την ίδια περίοδο.

Λεπτομερής φωτογραφία οργανικού υλικού μέσα στο βραχιόλι. Πηγή: GUARD Archaeology


Η αρχαιολογική εργασία έδωσε την αφορμή για εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, χρηματοδοτούμενες από την εταιρεία Pat Munro (Alness).

O διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρείας, Hamish Little, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις επιμορφωτικές δράσεις των μαθητών του σχολείου Fortrose Academy, σχετικά με την ιστορική σημασία της συλλογής.

 

Τέλος, ετοιμάζεται μία μόνιμη έκθεση, η οποία θα αφηγείται την ιστορία της ανακάλυψης, θα ξυπνά το ενδιαφέρον της κοινότητας και,  θα πληροφορεί τους επισκέπτες σχετικά με το παρελθόν της Χάλκινης Εποχής του Rosemarkie.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου