Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Οι σκύλοι οσμίζονται την αρνητική ψυχική διάθεση των κατόχων τους και στεναχωριούνται

 Μπορούν να μυρίζουν το στρες στην αναπνοή και τον ιδρώτα του ανθρώπου.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται πότε οι άνθρωποι βρίσκονται σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Μια νέα μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία όχι μόνο επιβεβαιώνει αυτή την ικανότητα των αγαπημένων μας κατοικίδιων αλλά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι σκύλοι όταν διαπιστώσουν ότι οι κάτοχοι τους δεν βρίσκονται σε καλή

διάθεση επηρεάζονται και αναπτύσσουν και εκείνοι συναισθήματα απαισιοδοξίας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τα επίπεδα του στρες στον άνθρωπο από την οσμή του ιδρώτα και της αναπνοής που μεταβάλλεται αναλόγως όταν είμαστε πιεσμένοι ψυχολογικά. Οι ερευνητές σχεδίασαν πειράματα στα οποία στόχος ήταν να αποκαλυφθεί η ψυχική κατάσταση των σκύλων και το αν στη ψυχική τους κατάσταση έπαιζε ρόλο η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων με τους οποίους αλληλεπιδρούσαν τα ζώα. Διαπιστώθηκε πώς οι σκύλοι που σχετίζονταν στα πειράματα με ανθρώπους σε κακή ψυχική κατάσταση μεταβαλλόταν αρνητικά η ψυχολογία και των σκύλων.

«Ως ένας από τους πιο στενούς μας συντρόφους, οι σκύλοι συνεξελίχθηκαν μαζί με τους ανθρώπους για χιλιάδες χρόνια. Αυτό αναγκάζει τα σκυλιά να βιώσουν ένα φαινόμενο που ονομάζεται ‘συναισθηματική επίδραση’ κατά το οποίο οι σκύλοι καταφέρνουν να αναγνωρίσουν τη διάθεση των κατόχων τους.


Οφέλη και παρενέργειες

Αυτό μπορεί να είναι ωφέλιμο, καθώς μια απειλή που γίνεται αντιληπτή από άλλο μέλος της ομάδας θα μπορούσε να υποδηλώνει απειλή για τον εαυτό τους. Ως εκ τούτου, η ανίχνευση και η απόκριση σε φόβο ή συναγερμό’ σε άλλους, μπορεί να είναι επωφελής για την αποφυγή μιας κοινής απειλής» αναφέρει η Ζόι Παρ Κορτέζ, επικεφαλής της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τους κατόχους σκύλων αλλά και όσους για επαγγελματικούς λόγους έχουν άμεση επαφή με σκύλους να κατανοήσουν πώς τα δικά τους συναισθήματα επηρεάζουν και τα τετράποδα που βρίσκονται κοντά τους. 

 

Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τους σκύλους εργασίας σε ρόλους υψηλού στρες, όπως η αστυνομική εργασία ή οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου