Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Ανακαλύφθηκε πρόσωπο λαξευμένο σε βράχο από την Εποχή του Χαλκού – Τα μυστήρια που το περιβάλλουν

Τα συνεργεία που έκαναν έργα για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων συνειδητοποίησαν εκεί που έσκαβαν ότι αποκάλυπταν σταδιακά, ένα πρόσωπο σκαλισμένο σε βράχο. Έτσι κάλεσαν τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για να λύσουν τα μυστήρια που περιβάλλουν το εύρημα.

Η ανακάλυψη έγινε το Καζακστάν. Το πλούσιο αρχαιολογικό τοπίο της χώρας, εξακολουθεί ν’ αποκαλύπτει συναρπαστικές λεπτομέρειες για τους αρχαίους πολιτισμούς. Πρόσφατες έρευνες στην Ακμόλα και το Παβλοντάρ, έφεραν στο φως την συγκεκριμένη λιθοτεχνία. Οι αρχαιολόγοι δεν βρήκαν

μόνο το πρόσωπο, αλλά και ένα σημείο ταφής. Και τα δύο χρονολογούνται στην Εποχή του Χαλκού.

Ο αρχαιολογικός πλούτος του Καζακστάν

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Καζακστάν, εκτός απ’ το ότι εμπλουτίζουν τον επιστημονικό κόσμο, με τις αξιοθαύμαστες ανακαλύψεις, φέρνουν στο φως τα κυριότερα στάδια της αρχαίας και μεσαιωνικής ανάπτυξης της κοινωνίας των Καζάκων.

Στην περιοχή Ακμόλα λοιπόν, στο Καζακστάν, αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα  μυστηριώδες αρχαιολογικό εύρημα. Οι υπάλληλοι του Περιφερειακού Τμήματος Εκτάκτων Καταστάσεων βρήκαν τυχαία την ώρα που έσκαβαν ένα σπάνιο τεχνούργημα, με την μορφή ενός ανθρώπινου προσώπου, που ήταν σκαλισμένο σε πέτρα. Αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για ιστορικής σημασίας εύρημα και κάλεσαν τους αρχαιολόγους να το εξετάσουν.

Το μνημείο, δημιούργημα ενός αρχαίου γλύπτη, προσείλκυσε την προσοχή των επιστημόνων από την Αστάνα, αλλά και των συναδέλφων τους απ’ το εξωτερικό.

Το μνημείο, το οποίο είναι προφανώς δημιούργημα ενός αρχαίου γλύπτη, τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων από την Αστάνα και των συναδέλφων τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προς το παρόν δύσκολο να προσδιοριστεί σε ποια εποχή ανήκει το σκαλισμένο πρόσωπο.


Ο διχασμός

Τους επιστήμονες διχάζει και η προέλευση του τεχνουργήματος.  Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πέτρα βρισκόταν στη σημερινή της θέση από την Εποχή του Χαλκού, ενώ άλλοι αποδίδουν την παρουσία της στην μεταγενέστερη τουρκική περίοδο.

Το λαξευμένο σε βράχο πρόσωπο που ανακαλύφθηκε στην Ακμόλα (Φωτογραφία: Akmola Region, gov.kz.)


Ο Sergey Yarygin, κορυφαίος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Alkey Margulan, σημείωσε ότι παρόμοια γλυπτά έχουν βρεθεί σε οικισμούς της εποχής του Χαλκού στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα Astana Times.

Τόνισε επίσης, την παρουσία παρόμοιων εικόνων στην πρώιμη εποχή του Σιδήρου, στη νότια Σιβηρία και σε μεσαιωνικούς πολιτισμούς της Τουρκίας, οι οποίοι μετακινούνταν ανά την Ευρασιατική στέπα.

Παρά τους παραλληλισμούς, ο Yarygin τόνισε ότι η ακριβής χρονολογία του τεχνήματος παραμένει ασαφής, καθώς είναι πιθανόν ν’ ανήκει σε διάφορες ιστορικές περιόδους, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.

Την ξεχωριστή ανακάλυψη έκαναν δύο πυροσβέστες, ο Nursultan Ashkenov και ο Akhmet Zaripov, υπάλληλοι της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής Sandyktau. Το Τμήμα Εκτάκτων Καταστάσεων έχει θέσει την πέτρινη μορφή υπό την προστασία του.

«Μία τόσο σημαντική ανακάλυψη, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των καθηκόντων μας είναι πηγή τεράστιας ικανοποίησης.  Θεωρώ επίσης, ότι το επίτευγμα αυτό θα έχει θετική επίδραση, όχι μόνο στην περιοχή, αλλά γενικά στη χώρα», δήλωσε ο Aset Zhangozhin, διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, της πόλης Sandyktau.

Το εύρημα θα συνεχίσει να προσελκύει το ερευνητικό και ακαδημαϊκό ενδιαφέρον και, ενδέχεται να αποτελέσει το έναυσμα για την διενέργεια περαιτέρω αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή.


Κι άλλες σπουδαίες ανακαλύψεις της Εποχής του Χαλκού

Στο σύμπλεγμα Koktas στην περιοχή Παβλοντάρ, έχει ανασκαφεί μεγάλος αριθμός σπάνιων και πολύτιμων τεχνουργημάτων. Βρέθηκαν κατά την διάρκεια της αρχαιολογικής ανασκαφής που διεξήγαν ερευνητές της Παιδαγωγικής Σχολής του Παβλοντάρ.

Στο σημείο Koktas, περιλαμβάνονται πάνω από 20 ταφικοί τύμβοι, ορισμένοι από τους οποίους χρονολογούνται στην περίοδο των Saka (περ. 400-200 π.Χ.).  Ανάμεσα στα πιο ξεχωριστά ευρήματα, περιλαμβάνεται μία μπρούτζινη κεφαλή δόρατος από τα μέσα του 13ου έως τον 8ο αιώνα π.Χ., η οποία, εικάζεται ότι ανήκει στον αρχαίο πολιτισμό Sargarin-Alexeyev.

 

Την κεφαλή, μοναδική στην περιοχή, βρήκε ένας δευτεροετής φοιτητής, Asylbek Yelaman. Εκτός απ’ την κεφαλή του δόρατος, έχουν επίσης ανευρεθεί θραύσματα από κεραμικά σκεύη μαγειρικής στην περιοχή.

                    

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου