Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα σκοτεινά μυστικά ενός υπόγειου ναού 1.900 ετών – Ήταν αφιερωμένος στον «θεό του φωτός και της σοφίας»

Ανασκαφές στο κάστρο του Ζερζεβάν (επίσης γνωστό ως κάστρο του Σαμαχί), στην περιοχή Τσινάρ στο Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, έφεραν στο φως μια περιοχή, όπου διέμεναν μύστες απόκρυφων τελετουργικών σε υπόγειο ναό αφιερωμένο στον θεό Μίθρα, ηλικίας 1.900 ετών.

Κοντά στη συνοικία Ντεμιρόλτσεκ, περίπου 13 χιλιόμετρα από την επαρχία, το Κάστρο του Ζερζεβάν, αποτέλεσε «στρατιωτικό οικισμό» κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και σήμερα είναι ένα  σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο για την

περιοχή.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 2014, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, της κυβέρνησης, του Μουσείου του Ντιγιάρμπακιρ, του κυβερνείου του Τσινάρ και του Πανεπιστημίου Ντιτσλέ. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίστηκαν και στον ιστορικό χώρο, ο οποίος βρίσκεται στον Ενδεικτικό Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, αναφέρει η εφημερίδα Daily Sabah.

Μία στρατιωτική φρουρά, ένας υπόγειος ναός και μία μυστικιστική λατρεία

Μέχρι σήμερα, οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει υπολείμματα τοίχων ύψους 12-15 μέτρων και μήκους 1.200 μέτρων, ένα παρατηρητήριο και αμυντικό πύργο ύψους 21 μέτρων, μια εκκλησία, ένα διοικητικό κτίριο, κατοικίες, αποθήκες σιτηρών και όπλων, τάφους βράχων, υδάτινων καναλιών, 54 νερών, μια υπόγεια εκκλησία, ένα υπόγειο καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει 400 άτομα, μυστικά περάσματα και έναν υπόγειο ναό που συνδέεται με τη θρησκεία του Μίθρα.

Αυτή η θρησκεία, μια μυστηριακή λατρεία επικεντρωμένη γύρω από τη λατρεία του Μίθρα, μια θεότητα που συνδέεται με τον ήλιο, το φως και τη δικαιοσύνη, έχασε την εξέχουσα θέση της μετά την υιοθέτηση του Χριστιανισμού τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Ο Μιθραϊσμός εμφανίστηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του πρώτου αιώνα μ.Χ. και έφτασε στο αποκορύφωμα της δημοφιλίας του τον 2ο και 3ο αιώνα.

Η θρησκεία απευθυνόταν κυρίως στους στρατιώτες, τους εμπόρους και τα μέλη της ρωμαϊκής ελίτ, που την ακολούθησαν λόγω της έμφασής της στην πειθαρχία, την πίστη και την αδελφοσύνη.

Mithras και Bull: Αυτή η νωπογραφία από το Mithraeum στο Μαρίνο της Ιταλίας (τρίτος αιώνας) δείχνει την ταυρομαχία και την ουράνια επένδυση της κάπας του Μίθρα


Τι συμβόλιζε ο Μίθρας

Ο Μίθρας, που συχνά απεικονίζεται να σκοτώνει έναν ταύρο σε μία ταυρομαχία, συμβόλιζε τον θρίαμβο του καλού επί του κακού και του φωτός επί του σκότους.

Τα μιθραϊκά τελετουργικά χαρακτηρίζονταν από μυστικότητα, ενώ διεξάγονταν σε υπόγειους ναούς που ονομάζονταν μιθραία, σχεδιασμένους ώστε να προσομοιάζουν σε σπήλαια.

Οι φετινές ανασκαφές έφεραν στο φως την περιοχή στην οποία διέμεναν οι επισκέπτες που συμμετείχαν σε μυστικές θρησκευτικές τελετές και τελετουργίες στον ναό  του Μίθρα.

Ο διευθυντής ανασκαφών Aytaç Coşkun, εξήγησε ότι εδώ και δέκα χρόνια πραγματοποιούνται ανασκαφές στο Κάστρο Ζερζεβάν, με επίκεντρο φέτος το ιερό του Μίθρα, το πιο σημαντικό μέρος του κάστρου.

Ο Coşkun ανέφερε ότι το ιερό του Μίθρα ανακαλύφθηκε τυχαία το 2017, ενώ πριν ξεκινήσουν οι ανασκαφές στην περιοχή, δεν γνώριζαν καμία δομή που να σχετίζεται με την πίστη του Μίθρα.

Τα προηγούμενα ευρήματα περιελάμβαναν ένα ναό, μια υπόγεια κατασκευή και μια μνημειακή είσοδο που σχετίζεται με την πίστη στον Μίθρα, με το ιερό του Μίθρα να είναι η σπουδαιότερη δομή του κάστρου.

Μέσα από αυτές τις ανασκαφές, έχουν βρει πληροφορίες για αυτό το μυστηριώδες σύστημα πεποιθήσεων, το οποίο στερείται γραπτών αρχείων, και τις μοιράστηκαν με την επιστημονική κοινότητα.

Πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να ολοκληρώσουν τις εργασίες στον χώρο φιλοξενίας μέχρι το τέλος του έτους, ανέφερε στην  Turkiye Today.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη των σημείων στο ιερό όπου διέμεναν οι πιστοί του Μίθρα, οι οποίοι κατέφθαναν από διάφορα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας για να συμμετάσχουν σε μυστικές τελετές και τελετουργίες. Επισκέπτες απ’ όλες τις χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Ιαπωνία και τη Ρωσία, έρχονται εδώ για να δουν την περιοχή στην οποία δημιουργήθηκε η παλαιότερη απόκρυφη πίστη εντός των συνόρων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τον τουρισμό της περιοχής και της χώρας»

Η περιοχή όπου στεγάζονταν οι συμμετέχοντες σε μυστικές τελετουργίες στον ναό του Μίθρα, στο Diyarbakir  Φωτογραφία: AA


Κάστρο του Ζερζεβάν: Στρατηγικό σύνορο

Το Κάστρο Ζερζεβάν, στρατιωτικός οικισμός κατά μήκος αρχαίου δρόμου, στέκει σε έναν βραχώδη λόφο ύψους 124 μέτρων, καταλαμβάνοντας στρατηγική θέση μεταξύ της πόλης Άμιδα και της Ντάρα.

Με θέα ολόκληρη την κοιλάδα και τη στρατηγική επίβλεψη μιας τεράστιας περιοχής λόγω της θέσης του σε έναν αρχαίο εμπορικό δρόμο, το κάστρο αποτέλεσε το σκηνικό σημαντικών συγκρούσεων μεταξύ των Ρωμαίων και των Σασσανιδών.

Ο οικισμός χρονολογείται από την Ασσυριακή περίοδο, 611-882 π.Χ., με τις κύριες στρατιωτικές δομές του να έχουν χτιστεί κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Χρησιμοποιήθηκε αδιάλειπτα μέχρι την κατάληψή του από ισλαμικά στρατεύματα το 639 μ.Χ.

Τα τείχη και οι κατασκευές του οικισμού επισκευάστηκαν και, ορισμένα  ξαναχτίστηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Αναστάσιου Α΄ (491-518 μ.Χ.) και του Ιουστινιανού Α΄ (527-565 μ.Χ.).

 

Ο ναός  του Μίθρα, που βρίσκεται βόρεια του κάστρου Ζερζεβάν, ήταν σκαλισμένος στον κύριο βράχο υπόγεια, κατά μήκος του ανατολικού τοίχου της κατασκευής. Έχει κίονες σκαλισμένους στον κύριο βράχο, μια μεγάλη κεντρική κόγχη και δύο μικρότερες πλαγιές.

                    

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου