Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Αυτός είναι ο αρχαιότερος Homo Sapiens

Έγινε ανασύνθεση του προσώπου του αρχαιότερου ανθρώπου που γνωρίζουμε

Ο Βραζιλιάνος γραφίστας Σίσερο Μοράες που ειδικεύεται στις 3D απεικονίσεις έχει γίνει διάσημος αφού τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες ζητούν τη βοήθεια του στην οπτική απεικόνιση ανθρώπων που ζούσαν στο κοντινότερο ή και πολύ μακρινό παρελθόν από τα απολιθώματα τους που έχουν εντοπιστεί. Ο Μοράες οργανώνει και ο ίδιος ερευνητικά πρότζεκτ με στόχο την ανασύνθεση του προσώπου ανθρώπων που έχουν γίνει

διάσημοι και αποτελούν ιστορικά πρόσωπα για κάποιο λόγο και δεν είχαμε μέχρι σήμερα κάποια ικανοποιητική οπτική τους αναπαράσταση.

Αυτή τη φορά ο Μοράες συνεργάστηκε με επιστήμονες του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για να δημιουργηθεί το πρόσωπο ενός ανθρώπου Homo Sapiens που ζούσε πριν από 300 χιλιάδες χρόνια. Η ανασύνθεση έγινε από το αρχαιότερο απολίθωμα ανθρώπινου κρανίου που έχουν στη διάθεση τους οι επιστήμονες το οποίο εντοπίστηκε το 2017 στο Μαρόκο από ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ.


Η χρονολόγηση

Η ανακάλυψη του ευρήματος δημιούργησε νέα δεδομένα για τους ανθρωπολόγους αφού απέδειξε ότι οι Homo Sapiens από τους οποίους κατάγεται ο σύγχρονος άνθρωπος, δηλαδή εμείς που αποτελούμε υποείδος του Homo Sapiens, έκανε την εμφάνιση του στον πλανήτη τουλάχιστον 100 χιλιάδες νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα και μετανάστευσε από την Αφρική όπου ζούσε αρχικά στην Ευρασία. Το προηγούμενο αρχαιότερο απολίθωμα ενός Homo Sapiens είχε εντοπισθεί στην Αιθιοπία και έχει ηλικία 195 χιλιάδων ετών.


«Πιστεύαμε ότι υπήρχε μια κοιτίδα της ανθρωπότητας πριν από 200.000 χρόνια στην ανατολική Αφρική, αλλά τα νέα μας δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ο Homo sapiens εξαπλώθηκε σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο περίπου πριν από 300.000 χρόνια πολύ πριν από τη διασπορά του Homo sapiens εκτός Αφρικής, υπήρχε διασπορά στην Αφρική» λέει ο καθηγητής Ζαν Ζακ Χάμπλιν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που ανακάλυψε το απολίθωμα και κάνει τις μελέτες έχοντας ανακαλύψει και μελετήσει στο παρελθόν απολιθώματα Homo Sapiens.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου