Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Βρέθηκε «χαμένο» στρατόπεδο των Ασσυρίων που είχε καταστραφεί από τον «άγγελο του Κυρίου»

Στην ταυτοποίηση δύο στρατοπέδων του Ασσύριου βασιλιά Σεναχερίμπ, γνωστού, μεταξύ άλλων, για την πολιορκία της Ιερουσαλήμ υποστηρίζει ότι προχώρησε ένας επιστήμονας.

Η Ιερουσαλήμ και η Λαχίς θεωρείται πως πολιορκήθηκαν κατά το 701 πΧ, όταν οι Ασσύριοι έλεγχαν μια μεγάλη αυτοκρατορία η οποία εκτεινόταν από τον Περσικό Κόλπο ως και τη Μεσόγειο. Οι πολιορκίες αναφέρονται συχνά πυκνά στην Εβραϊκή Βίβλο. Αναφορικά με την πολιορκίες στην Ιερουσαλήμ λέγεται πως έλαβαν τέλος

όταν «Άγγελος Κυρίου» σκότωσε 185.000 Ασσύριους. Ωστόσο σύμφωνα με ασσυριακές επιγραφές ο Εζεκίας, βασιλιάς της Ιουδαίας, κατέβαλε βαρύ φόρο υποτελείας στους Ασσυρίους για να φύγουν από την Ιερουσαλήμ.

Στο Βρετανικό Μουσείο υπάρχει ένα ανάγλυφο όπου απεικονίζεται η Λαχίς να πολιορκείται και φαίνεται το στρατόπεδο των Ασσυρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Live Science, ο Στίβεν Κόμπτον, ένας ανεξάρτητος ερευνητής που ειδικεύεται στην Εγγύς Ανατολή, σύγκρινε ένα ανάγλυφο όπου απεικονίζεται η Λαχίς να πολιορκείται και φαίνεται το στρατόπεδο των Ασσυρίων – που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο- με φωτογραφίες της περιοχής από τις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα και φαίνεται να εντόπισε έναν χώρο βόρεια της πόλης με μια οβάλ δομή με τείχη με τον ίδιο να ισχυρίζεται ότι πρόκεται για το στρατόπεδο των Ασσυρίων.

Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος τα ασσυριακά στρατόπεδα έτειναν να είναι οβάλ. Ο Κόμπτον σε άρθρο του στο Near Eastern Archaeology υποστηρίζει επίσης ότι το αραβικό όνομα του χώρου είναι «Χιρμπέτ αλ Μουνταβάρα» και κατά τον Μεσαίωνα η λέξη «Μουνταβάρα» μπορούσε να σημαίνει χώρο όπου ένας σουλτάνος στρατοπέδευε. Αυτό δείχνει πως οι ντόπιοι που έζησαν στην περιοχή τα επόμενα χρόνια ήξεραν πως οι αρχαίοι Ασσύριοι είχαν στρατοπεδεύσει εκεί,.

Παράλληλα από την αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα ήρθνα στο φως κομμάτια από σκεύη που ανάγονται στη χρονική περίοδο που η Λαχίς πολιορκήθηκε από τον Σεναχερίμπ.

Όσον αφορά την περίπτωση του στρατοπέδου αλλά και πως ο επιστήμονας τοποθετεί τη σημερινή του θέση στο συγκεκριμένο σημείο χρησιμοποίησε παλιές φωτογραφίες από αέρος και αρχεία αρχαιολογικών ανασκαφών του 19ου αιώνα για να εξετάσει την περιοχή. Όπως σημείωσε ο Κόμπτον, το 1881-1882 το PEF (Palestine Exporation Fund) βρήκε τείχη σε έναν χώρο ονόματι «Τζεμπέλ ελ Μουνταβάρα» βόρεια του Όρους του Ναού. Τότε οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι ήταν ρωμαϊκό, μα τα αρχεία των ανασκαφών δείχνουν πως ήταν οβάλ (τα ρωμαϊκά στρατόπεδα ήταν τετράγωνα). Η λέξη «Μουνταβάρα» χρησιμοποιείται και από πηγές του 19ου αιώνα για την περιγραφή της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ερευνητή αν το σημείο είναι εκεί όπου ο Σεναχερίμπ στρατοπέδευσε για να πολιορκήσει την Ιερουσαλήμ, θα μπορούσε να είναι επίσης και το Νομπ, όπου κάποτε βρισκόταν το Σκήνωμα της Κιβωτού της Διαθήκης καθώς σύμφωνα με την Εβραϊκή Βίβλος το Σκήνωμα στήθηκε στο Νομπ, και ότι στο Νομπ σταμάτησε ο Σεναχερίμπ για να επιτεθεί στην Ιερουσαλήμ.

Τέλος, σημειώνεται ότι η διεξαγωγή ερευνών στην περιοχή, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι εύκολη υπόθεση, λόγω της ιστορίας της τοποθεσίας: Τη δεκαετία του 1930 οι Βρετανοί έφτιαξαν αποθήκες πυρομαχικών εκεί, και ο χώρος έγινε γνωστός ως «Λόφος των Πυρομαχικών». Το 1948 ο ιορδανικός στρατός έστειλε στρατιώτες εκεί, οι οποίοι έφτιαξαν οχυρώσεις. 

 

Το 1967 στο σημείο έγινε σκληρή μάχη μεταξύ ισραηλινών και ιορδανικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη του λόφου από τους Ισραηλινούς.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου