Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

"Ύποπτες" για πρόκληση αϋπνίας υπερεπεξεργασμένες τροφές [μελέτη]


 
Εύη Ψωμιάδου

Υπεύθυνη Ύλης

Ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, δείχνει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και χρόνιας αϋπνίας ανεξάρτητα από κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες, τρόπο ζωής, ποιότητα διατροφής και χαρακτηριστικά ψυχικής υγείας.

Η Marie-Pierre St-Onge, του Columbia University, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αξιολογηθεί αν η

διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει σε καλή ή κακή ποιότητα ύπνου.

Η μεγάλη επιδημιολογική έρευνα χρησιμοποίησε στοιχεία από τη NutriNet-Santé περισσότερων των 39.000 Γάλλων ενηλίκων.

Στοιχεία συλλέγονταν κάθε 6 μήνες, μεταξύ 2013 και 2015, από ενηλίκους που μετάγραφαν τη για τροφή τους σε 24ωρη βάση πολλές φορές και έδωσαν πληροφορίες για συμπτώματα αϋπνίας.


Ο ορισμός της αϋπνίας βασίστηκε σε κριτήρια του DSM-5 και ICSD-3.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι κατανάλωναν περίπου το 16% της ενέργειας από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και σχεδόν το 20% ανέφερε χρόνια αϋπνία. Άνθρωποι που ανέφεραν χρόνια αϋπνία κατανάλωναν υψηλότερο ποσοστό από την πρόσληψη ενέργειάς τους από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Η σχέση μεγαλύτερης πρόσληψης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και αϋπνίας ήταν εμφανής σε άντρες και γυναίκες αλλά ο κίνδυνος ήταν ελαφρώς υψηλότερος στους άντρες.

 

Αν και τα αποτελέσματα δεν έδειξαν αιτιατή σχέση, η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της και συμβάλλει στις υπάρχουσες γνώσεις για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου