Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ένα βήμα πιο κοντά στην «ταχύτητα δίνης» του Star Trek με την οποία η ανθρωπότητα θα κατακτήσει το Σύμπαν

Νέα μελέτη περιγράφει ένα τρόπο να μετακινούνται τα διαστημόπλοια σε κολοσσιαίες αποστάσεις σε ελάχιστο χρόνο.

H τηλεοπτική σειρά Star Trek που μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη με πλήθος ταινιών έφερε στο προσκήνιο μια σειρά από τεχνολογίες που όταν παρουσιάστηκαν πριν από 60 χρόνια όταν ξεκίνησε η προβολή της σειράς στην αμερικανική τηλεόραση έμοιαζαν με εκτός κάθε λογικής και επιστημονικής πραγματικότητας ευρήματα της φαντασίας του δημιουργού της

σειράς Τζιν Ροντενμπέρι.

Οι τεχνολογίες αυτές όπως η τηλεμεταφορά ανθρώπων και η ταχύτητα δίνης με την οποία το διαστημόπλοιο Εντερπράιζ μπορούσε να ελέγχει το ύφασμα του χωροχρόνου και να μετακινείται σε χρόνο dt από τη μια άκρη του Σύμπαντος στην άλλη έκαναν τα εκατομμύρια των θεατών της σειράς και των ταινιών να σκέφτονται πώς θα ήταν η ζωή τους αν είχαν στη διάθεση τους αυτές τις τεχνολογίες ενώ παράλληλα κάποια στιγμή η επιστημονική κοινότητα αποφάσισε να διερευνήσει τις πιθανότητες υλοποίησης αυτών των τεχνολογιών.

Στον τομέα της τηλεμεταφοράς ύλης έχουν γίνει αξιόλογα βήματα τα τελευταία 20 χρόνια και ερευνητικές ομάδες έχουν υποστηρίξει ότι έχουν καταφέρει να τηλεμεταφέρουν σωματίδια γεγονός που ανοίγει σημαντικούς δρόμους σε διάφορα επιστημονικά πεδία.


Το μείγμα

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Classical and Quantum Gravity» ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν τρόποι να παραχθεί ταχύτητα δίνης. «Αυτή η μελέτη αλλάζει τη συζήτηση σχετικά με την ταχύτητα δίνης. Με την επίδειξη ενός πρώτου μοντέλου στο είδος του δείξαμε ότι η ταχύτητα δίνης μπορεί να βγει από το πεδίο της επιστημονικής φαντασίας” λέει ο Τζέρεντ Φουκς του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και τους ομίλου ερευνητικού προβληματισμού Applied Physics, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι ανέπτυξε ένα μείγμα παραδοσιακών και καινοτόμων βαρυτικών τεχνικών το οποίο μπορεί (θεωρητικά) να οδηγήσει στη δημιουργία ενός κινητήρα ο οποίος θα επιτρέπει σε ένα διαστημικό σκάφος να κινείται με ταχύτητες κοντά σε αυτή του φωτός δημιουργώντας μια «φυσαλίδα δίνης» η οποία μπορεί να αποτελέσει την πύλη μέσω της οποίας θα μετακινηθεί το σκάφος πολύ γρήγορα στο απέραντο Διάστημα.

 

«Μπορεί η ανθρωπότητα να είναι ακόμη μακριά από την πραγματοποίηση διαστρικών ταξιδιών αλλά αυτή η έρευνα δημιουργεί μια νέα εποχή πιθανών δυνατοτήτων. Συνεχίζουμε να κάνουμε σταθερή πρόοδο καθώς η ανθρωπότητα εισέρχεται στην εποχή της ταχύτητας της δίνης» λέει ο Τζιάνι Μαρτίρ, διευθύνων σύμβουλος του Applied Physics.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου