medlabnews.gr iatrikanea
Ένα νέο φτηνό, συνθετικό ναρκωτικό εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια στη νέα μάστιγα, που καταστρέφει τη νεολαία σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Ονομάζεται kush και οι συνέπειες της χρήσης του είναι τρομακτικές. Πουθενά αλλού δεν φαίνεται να έχει εξαπλωθεί τόσο όσο στη Σιέρα Λεόνε.
Το Kush πρόκειται για παράγωγο κάνναβης που αναμειγνύεται με συνθετικά ναρκωτικά όπως η φαιντανύλη και η τραμαδόλη και χημικές ουσίες όπως η φορμαλδεΰδη. Στη Σιέρα Λεόνε η χρήση του έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που ο
πρόεδρος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκηςΣε ρεπορτάζ του το Associated Press τονίζει ότι οι δρόμοι στα αστικά κέντρα της φτωχής χώρας είναι γεμάτα με εθισμένους νέους. Καθώς οι υγειονομικές υποδομές είναι ελάχιστες και τα κέντρα απεξάρτησης απλά δεν υπάρχουν, μία ομάδα εθελοντών προσπαθεί να βοηθήσει όσους μπορεί. Ο 21χρονος Κρίστιαν Τζόνσον περιγράφει στο πρακτορείο την εμπειρία του από την ένταξη στο πρόγραμμα της ομάδας.
Όπως λέει αφού απέτυχαν με την πειθώ, τον έκλεισαν στο δωμάτιό του για δύο μήνες. «Έφευγα από το δωμάτιό μου μόνο για να πάω στο μπάνιο», λέει και προσθέτει πως ήταν κάτι που και ο ίδιος ήθελε. Είχε κίνητρο να διώξει από το μυαλό του το ναρκωτικό, αφού έβλεπε ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνει τις σπουδές του, αλλά και τους φίλους του.
Δυστυχώς στην πόλη οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης είναι περιορισμένες. Μονάχα μια απογοητευμένη κοινότητα κατάφερε και δημιούργησε ένα κέντρο θεραπείας το οποίο το τρέχουν εθελοντές. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθούν πολύ σκληρά μέτρα.
Το κέντρο περίθαλψης στο προάστιο Μπομπάι, στην πρωτεύουσα Φριτάουν ξεκίνησε πέρυσι όταν μια ομάδα ανθρώπων προσπάθησε να βοηθήσει τον μικρότερο αδελφό ενός συναδέλφου να απεξαρτηθεί από το ναρκωτικό.
«Έβγαινα μόνο για να πάω τουαλέτα»
Αφού η πειθώ και οι απειλές απέτυχαν, τον κλείδωσαν στο δωμάτιό του για δύο μήνες. Αυτό έπιασε τόπο. Επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και τους ευχαρίστησε που τον απελευθέρωσαν.
«Η μόνη φορά που έβγαινα από το δωμάτιο ήταν όταν πήγαινα στην τουαλέτα», θυμάται ο 21χρονος Κρίστιαν Τζόνσον. Είπε ότι παρακινήθηκε να κόψει το ναρκωτικό από τις σκέψεις για την οικογένειά του, τον φόβο ότι θα μείνει εκτός σχολείου και την εγκατάλειψη από τους φίλους του.
«Ήμουν πολύ θυμωμένος και ήθελα να μην έχω καμία σχέση μαζί του»
Στη συνέχεια οι εθελοντές επέκτειναν την προσπάθεια και κατέλαβαν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Συλλαμβάνουν ανθρώπους κατόπιν αιτήματος των οικογενειών τους και μερικές φορές τους αλυσοδένουν για να τους εμποδίσουν να δραπετεύσουν.
«Στέλνουμε τους γονείς πίσω λόγω έλλειψης χώρου», δήλωσε ο Suleiman Turay, ένας τοπικός προπονητής ποδοσφαίρου που βοήθησε στην έναρξη λειτουργίας του κέντρου. «Οι άνθρωποι στην κοινότητα συνεργάζονται και βοηθούν με τον δικό τους ατομικό τρόπο. Κάποιοι φέρνουν φαγητό, κάποιοι φέρνουν νερό, κάνοντας ό,τι μπορούν…».
Μέχρι στιγμής το κέντρο έχει περιθάλψει 70 έως 80 άτομα, δήλωσαν οι εθελοντές. Ένας έδειξε τις αλυσίδες που χρησιμοποιούνται σε ακραίες περιπτώσεις, αν και κανείς δεν ήταν αλυσοδεμένος εκείνη τη στιγμή. Ο νεότερος που κρατήθηκε ήταν ένα 13χρονο αγόρι που είχε σταλεί εκεί από τον πατέρα του.
«Ήμουν πολύ θυμωμένος και ήθελα να μην έχω καμία σχέση μαζί του. Είμαι πολύ ευγνώμων σε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες για τον ρόλο τους στο να βοηθήσουν τον γιο μου», δήλωσε στο Associated Press ο Gibrilla Bangura.
Δείτε τη συνέχεια στο: medlabgr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου