Οι καταγεγραμμένοι δεσμοί της Πέτρας του Πεπρωμένου με τους βασιλείς της Σκωτίας πάνε σχεδόν 1.000 χρόνια πίσω και η προέλευσή της είναι τυλιγμένη σε ένα μυστήριο, με τους θρύλους να την συνδέουν με βιβλικούς ήρωες και αρχαίους Αιγύπτιους Φαραώ. Αλλά τώρα μια νέα έκθεση αποκάλυψε ότι μπορεί αρχικά να μην ήταν παρά ένα από… κατώφλι σε μια πόρτα.
Η Πέτρα του Πεπρωμένου είναι επίσης γνωστή ως η Πέτρα του Σκόουν, ενώ συχνά, στην Αγγλία, αναφέρεται ως η Πέτρα της Στέψης.
Η νέα θεωρία γεννήθηκε όταν
η Πέτρα υποβλήθηκε σε επιστημονική ανάλυση πριν μεταφερθεί από το Κάστρο του Εδιμβούργου στο νέο μόνιμο «σπίτι» της, στο Μουσείο του Περθ, το οποίο εγκαινιάστηκε τον προηγούμενο μήνα.Η πέτρα ζυγίζει 152 κιλά
Μια πρόσφατη ανάλυση της πέτρας, που ζυγίζει 152 κιλά, έδειξε ότι η φθορά στην κορυφή του ιστορικού τεχνουργήματος φαίνεται να προκλήθηκε από βήματα. Και αυτά έγιναν πριν η πέτρα χρησιμοποιηθεί για τις τελετές στέψης των μοναρχών της Σκωτίας στο Scone, κοντά στο Περθ, κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους.
Η στέψη του Αλεξάνδρου Γ΄ το 1249 είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση που η Πέτρα του Πεπρωμένου χρησιμοποιήθηκε για τελετή στέψης. Σύμφωνα με την ιστορία, ήταν καλυμμένη με χρυσό μεταξωτό ύφασμα, το οποίο έκρυβε την βαριά, φθαρμένη επιφάνειά της. Η επιφάνειά της ήταν επίσης κρυμμένη, όταν ο Εδουάρδος Α’ της Αγγλίας, την είχε ενσωματώσει στο θρόνο του στο Ουέστμινστερ αφού την άρπαξε από την Σκωτία. Το 1996, επεστράφη επίσημα στη Σκωτία και εκτέθηκε μαζί με άλλα σκωτσέζικα εμβλήματα στην αίθουσα των στεμμάτων του Κάστρου του Εδιμβούργου.
Η Πέτρα του Πεπρωμένου, εγκατέλειψε τη Σκωτία και πάλι πέρυσι, για μια πολύ σύντομη περίοδο. Πήγε στην Αγγλία και ενσωματώθηκε πάλι στον θρόνο του Εδουάρδου, για την τελετή στέψης του Καρόλου Γ’. Η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία της μεταφοράς της στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ για την στέψη του Καρόλου, έδειξε ότι η Πέτρα εξορύχθηκε από την περιοχή Σκόουν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί αρχικά να είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποια κοντινή εκκλησία ή πιθανώς σε ρωμαϊκό κτίριο.
Η Πέτρα του Πεπρωμένου, επίσης γνωστή ως Πέτρα του Scone, συχνά αναφέρεται στην Αγγλία και ως Πέτρα της Στέψης.
Ο θρύλος για την Πέτρα του Πεπρωμένου
Ένας από τους θρύλους, για την πέτρα, είναι ότι ήταν «το μαξιλάρι του Ιακώβ», η πέτρα που ο Ιακώβ έβαλε το κεφάλι του, όταν ονειρεύτηκε τη σκάλα που οδηγούσε στον ουρανό. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν για την Πέτρα ιστορίες αναφορικά με την προέλευσή της, που να έχουν έναν αληθοφανή πυρήνα ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει τις επιστημονικές διαπιστώσεις.
Η Δρ. Nicki Scott, Ανώτερη Σύμβουλος Πολιτιστικής Σημασίας στο Historic Environment Scotland (HES), είπε: «Αν και γνωρίζουμε ότι σε κάποιες τελετές τιμών ή ανάδειξης, προβλεπόταν ότι ο άνθρωπος που δεχόταν την τιμή ή το αξίωμα έπρεπε να ανέβει πάνω στην πέτρα, όπως στο Dunadd Hillfort, το επίπεδο φθοράς στην Πέτρα του Πεπρωμένου δεν υποστηρίζει αυτού του είδους τη χρήση.
Μερικές εκατοντάδες χρόνια χρήσης σε τέτοιου είδους τελετές δεν θα δημιουργούσαν το επίπεδο φθοράς που βλέπουμε. Είναι πιο πιθανό ότι η πέτρα είχε προηγουμένως χρησιμεύσει ως ένα βήμα, αν και δεν γνωρίζουμε το πλαίσιο γι΄αυτό»
Ο καθηγητής Dauvit Broun, πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας της Σκωτίας στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ο οποίος συνέβαλε στη νέα ερμηνεία στο Μουσείο του Περθ, δήλωσε: «Τα στοιχεία είναι πολύ πειστικά. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάποιο σημείο, επαναπροσδιορίστηκε η χρήση της Πέτρας και αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται σε τελετές στέψης».
Για πρώτη φορά μετά από επτά αιώνες, η πέτρα επιστράφηκε στο προγονικό σπίτι της στο Περθ, μετά τη στέψη του Καρόλου Γ΄, και όχι στο Εδιμβούργο. Τώρα πλέον είναι στο νέο Μουσείο του Περθ.
Το Μουσείο του Περθ.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου