Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Το νέο έμπλαστρο – εμβόλιο για την προστασία από την ιλαρά στα παιδιά δείχνει πολλά υποσχόμενο

 Ένα έμπλαστρο εμβολίου θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός εναλλακτικός τρόπος για την προστασία των μικρών παιδιών από την ιλαρά, όπως προτείνεται ύστερα από μια δοκιμή στο London School of Hygiene & Tropical Medicine Medical Research Council Unit The Gambia. Η συσκευή είναι ευκολότερη στη μεταφορά και την αποθήκευση από τις τυπικές ενέσεις, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η ιλαρά είναι μια πολύ

μεταδοτική ασθένεια που είναι κοινή στα παιδιά και μπορεί να σκοτώσει. Η προστασία των ευάλωτων παιδιών παγκοσμίως αποτελεί προτεραιότητα, όπως λένε οι ειδικοί.

Μικροσκοπικές βελόνες

Παρά την ύπαρξη ενός πολύ αποτελεσματικού εμβολίου ιλαράς, τα μειωμένα επίπεδα εμβολιασμού από την πανδημία του Covid έχουν αφήσει εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Πλέον, όμως, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία μικροβελόνων μπορεί να επαναφέρει τους εμβολιασμούς σε καλό δρόμο με το 95% των παιδιών να έχουν εμβολιαστεί, όπως αναφέρει το «BBC».

Το έμπλαστρο μικροσυστοιχίας κολλάει στον βραχίονα και πολλές μικροσκοπικές βελόνες χορηγούν το εμβόλιο μέσω του δέρματος, χωρίς πόνο.

«Αυτά είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό», δήλωσε ο παιδίατρος καθηγητής, Εντ Κλαρκ, επικεφαλής εμβολίων και ανοσίας στο London School of Hygiene & Tropical Medicine The Gambia. «Αποδεικνύουν για πρώτη φορά ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε μωρά και μικρά παιδιά χρησιμοποιώντας τεχνολογία μικροσυστοιχιών επιθέματος».

Στη δοκιμή, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 υγιή νήπια και μωρά, η ανοσολογική απόκριση στο έμπλαστρο ήταν τόσο ισχυρή όσο και στο τρύπημα. Μετά από μία δόση, πάνω από το 90% των μωρών προστατεύτηκαν από την ιλαρά και όλα τα βρέφη από την ερυθρά – και δεν υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το έμπλαστρο παρέμεινε στη θέση του για πέντε λεπτά – αλλά ο χρόνος προβλέπεται ότι θα μειωθεί σε ένα λεπτό ή ακόμα λιγότερο σε μελλοντικές δοκιμές, όπως λένε οι ερευνητές. Και θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί ενάντια σε άλλες ασθένειες.


Τα πλεονεκτήματα

Το έμπλαστρο έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις ενέσεις με βελόνα, καθώς εθελοντές με ελάχιστη εκπαίδευση μπορούν να εφαρμόσουν το έμπλαστρο, αντί για γιατρούς και νοσηλευτές, και δεν χρειάζονται πλέον ψυγεία για τη μεταφορά και την αποθήκευσή του. Μειώνει επίσης τους φόβους των ανθρώπων για τις βελόνες και τον κίνδυνο τραυματισμών από αυτές.

«Ακόμα και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου δεν υπάρχει έλλειψη αυτών των πόρων, τα έμπλαστρα θα μπορούσαν να είναι πιο βολικά και ελκυστικά για ορισμένους γονείς μικρών μη εμβολιασμένων παιδιών», λένε οι ερευνητές.

Τα τελευταία στοιχεία για την Αγγλία δείχνουν τα κρούσματα ιλαράς να αυξάνονται, με ιδιαίτερη άνοδο τις τελευταίες εβδομάδες στο Λονδίνο, όπου ορισμένες περιοχές έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της ιλαράς. Σε αυτές τις κοινότητες, χρειάζεται μόνο ένα παιδί για να κολλήσει ιλαρά για να εξαπλωθεί γρήγορα, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας. Το εμβόλιο ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς (MMR) προσφέρει την καλύτερη προστασία κατά της ιλαράς.

Συνιστώνται δύο δόσεις από τη στιγμή που τα παιδιά ξεκινούν το δημοτικό σχολείο, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να καλύψουν τη διαφορά με τα εμβόλια ανά πάσα στιγμή.


«Ισοδικία εμβολίων»

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2022, περίπου το 83% των παιδιών έλαβαν μία δόση εμβολίου ιλαράς μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια – η χαμηλότερη από το 2008, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Την ίδια χρονιά, υπήρξαν περίπου 136.000 θάνατοι από ιλαρά, κυρίως σε παιδιά κάτω των πέντε ετών που είχαν λάβει μόνο μία δόση ή καθόλου. Ο συντάκτης της μελέτης, δρ Ikechukwu Adigweme, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία προς τη μεγαλύτερη ισότητα των εμβολίων μεταξύ των μειονεκτούντων πληθυσμών».

 

Τώρα σχεδιάζονται μεγαλύτερες δοκιμές σε μικρά μη εμβολιασμένα παιδιά, για να διαπιστωθεί εάν τα έμπλαστρα θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ευρύτερα.

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου