Ρωσία – Κίνα υπερασπίζονται την κυριαρχία τους, καθώς υφίστανται πίεση από τη Δύση και στέκονται σταθερά στα πόδια τους για να ανταπεξέλθουν.
Πιθανότατα θα είναι η πιο σημαντική επίσκεψη ξένου ηγέτη στην Κίνα τα τελευταία χρόνια και η προσοχή όλου του κόσμου θα είναι στραμμένη στο Πεκίνο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα επισκεφθεί την κινεζική πρωτεύουσα τον Μάιο και θα έχει εξόχως σημαντικές συνομιλίες με
τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.Θα έχουν συζητήσεις, που δεν θα αφορούν μόνο στις διμερείς σχέσεις.
Τουναντίον ό,τι διαμειφθεί μεταξύ των δύο ηγετών θα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος ηγέτης με τον οποίο μίλησε ο Putin πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία στις 24/2/2022 ήταν ο Xi Jinping ενώ το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Κίνα θα λάβει χώρα λίγο πριν από την αναμενόμενη μεγάλη ρωσική επίθεση στην ουκρανική επικράτεια με έμφαση στο Kharkiv.
Σε μια στρατηγική κίνηση που σηματοδοτεί μια αλλαγή κοσμοϊστορικής σημασίας ο Putin ανακοίνωσε την επίσκεψή του στην Κίνα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Δύση,
Η επίσκεψη αυτή υπονοεί την εμβάθυνση των ρωσο – κινεζικών σχέσεων και έρχεται μετά από τις επισκέψεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και του υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken που δεν συνέβαλαν ούτε στο απειροελάχιστο στη βελτίωση των σινο –αμερικανικών σχέσεων.
Ρωσία: Οι συνομιλίες θα τραβήξουν την προσοχή όλου του κόσμου
Οι μελλοντικές συνομιλίες μεταξύ του Vladimir Putin και του Xi Jinping θα τραβήξουν την προσοχή όλου του κόσμου, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
Οι προετοιμασίες για το ταξίδι του Ρώσου προέδρου στην Κίνα ολοκληρώνονται και οι δύο χώρες θα ανακοινώσουν από κοινού την ακριβή ημερομηνία αυτού του ταξιδιού, είπε ο Ρώσος εκπρόσωπος.
«Αυτές τις μέρες οποιαδήποτε επικοινωνία μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Κίνας είναι ένα γεγονός που κεντρίζει την προσοχή όλου του κόσμου», συνέχισε ο Peskov.
«Η Ρωσία και η Κίνα είναι κυρίαρχες χώρες.
Υπερασπίζονται την κυριαρχία τους, καθώς υφίστανται πίεση από τη Δύση και στέκονται σταθερά στα πόδια τους για να ανταπεξέλθουν», σημείωσε με έμφαση ο στενός συνεργάτης του Putin.
«Υπάρχουν πολλά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στην ημερήσια διάταξη, με έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της εξαιρετικά πολύπλευρης διμερούς συνεργασίας», επισήμανε.
Η σφραγίδα στο βιβλίο και τα γενέθλια του Xi Jinping
Στις 25 Απριλίου, ο Putin αποκάλυψε στο συνέδριο της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Κίνα τον Μάιο.
Θα είναι το πρώτο ταξίδι του Putin στο εξωτερικό μετά την άνετη επανεκλογή του στη ρωσική προεδρία τον Μάρτιο 2024.
Μάλιστα υποσχέθηκε ότι θα έχει μαζί του ένα δώρο για τον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping: Πρόκειται για ένα αντίγραφο ενός από τα αγαπημένα του βιβλία, το μυθιστόρημα του Nikolai Chernyshevsky «Τι να κάνουμε» με μία σφραγίδα που δείχνει πως παραδόθηκε στις 15 Ιουνίου 1953, την ημερομηνία γέννησης του Κινέζου ηγέτη. Το αίτημα να δοθεί το βιβλίο ως δώρο προήλθε από έναν από τους συμμετέχοντες στο συνέδριο.
Η νέα τάξη πραγμάτων
Ρωσία και Κίνα διαμορφώνουν σταδιακά και μεθοδικά τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Ο τζίρος από τις εμπορικές συναλλαγές των δύο κρατών υπερβαίνει ακόμη και τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70% του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Κίνας διακανονίζεται στα εθνικά νομίσματα, δηλαδή σε ρούβλια και γιουάν.
Σημειώνεται πως πριν από μόλις δύο χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις στο 30%
Η διμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα έχει αποκτήσει πλέον στρατηγικό χαρακτήρα.
Η Ρωσία κατέχει την πρώτη θέση στις προμήθειες πετρελαίου στην Κίνα, οι εξαγωγές φυσικού αερίου, άνθρακα και ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται ενώ κινεζικές εταιρείες εμπλέκονται σε εμβληματικά ενεργειακά έργα, όπως η Power of Siberia, η Yamal LNG, η Arktik LNG-2, το Amur Gas Chemical Plant και ένα συγκρότημα επεξεργασίας αερίου στην Ust-Luga.
Στις νέες γεωπολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, ιδιαίτερη σημασία έχει η ανάπτυξη διαδρόμων μεταφορών και logistics που διέρχονται από τα σινο-ρωσικά σύνορα.
Μεταξύ των νέων τομέων για την εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών ξεχωρίζουν η κατασκευή αεροσκαφών, η ναυπηγική, η μηχανολογία, η κατασκευή εργαλειομηχανών και η κοινή διαστημική έρευνα.
Η Ρωσία επωφελείται από τη στάση της Κίνας στο ουκρανικό ζήτημα
Εξάλλου ο Xi Jinping έβαλε ταφόπλακα στη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης του Zelensky και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις αποκαλούμενες «ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις» για την Ουκρανία στην Ελβετία (15 -16/6/2024).
Με ξεκάθαρο τρόπο ο Xi τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δίκαιων διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της γερμανικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, ο Xi δήλωσε στη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz πως το Πεκίνο τάσσεται υπέρ μίας διαδικασίας, που αναγνωρίζουν τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία.
«Πρέπει να αποκλιμακώσουμε την κατάσταση αντί να ρίξουμε λάδι στη φωτιά.
Πρέπει να αμβλύνουμε τον αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και να αποφύγουμε να υπονομεύσουμε τη σταθερότητα των παγκόσμιων βιομηχανικών αλυσίδων», σημείωσε ο Κινέζος ηγέτης.
Η Ρωσία προφανώς επωφελείται από την ανυποχώρητη στάση της Κίνας.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι οι κύριες εξαγωγικές αγορές της Κίνας αλλά η Δύση εξαρτάται εξίσου από τις προμήθειες ενός ευρέος φάσματος κινεζικών αγαθών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.
Η Κίνα συνεχίζει να αποχωρεί από τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχιών για το θέμα των κυρώσεων για την Ταϊβάν.
Εάν η Δύση ξεκινήσει έναν πλήρη οικονομικό πόλεμο με την Κίνα, αυτό θα συνεπάγεται τη φυγή του Πεκίνου από το δολάριο και το ευρώ.
Η Κίνα διαθέτει όλη τη δύναμη να συντρίψει τόσο αυτά τα νομίσματα όσο και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζεται σε αυτά.
Το σχέδιο για την Ουκρανία
Η Δύση δεν θα μπορέσει να διακόψει τους στενούς δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία, και αυτό επιτρέπει στην τελευταία να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις, παρατηρεί η έγκυρη γεωπολιτική αναλύτρια Lyuba Lulko.
Έτσι Ρωσία και Κίνα θα εφαρμόσουν το σχέδιό τους για την Ουκρανία.
Εάν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης επιδεινωθεί δραματικές για τις ουκρανικές δυνάμεις έως τον Ιούνιο, αυτό το σχέδιο μπορεί να ενισχυθεί με τη συμμετοχή της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Νότιας Αφρικής και άλλων χωρών του Νότου.
Είναι ήδη σαφές ποιες απαιτήσεις έχει θέσει η Ρωσία: Αυτή είναι η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και η εδραίωση των εδαφικών κερδών από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον Vladimir Putin, εάν το Κίεβο θέλει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, τότε είναι απαραίτητο να εγκαταλείψει τους διπλωματικούς θεατρινισμούς και να άρει τη νομοθετική απαγόρευση για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν ήταν ποτέ κατά της επίλυσης της σύγκρουσης με ειρηνικά μέσα, υπό την αίρεση όμως της εφαρμογής εγγυήσεων ασφαλείας.
Από το romioitispolis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου