Το να επικοινωνείτε με κάποιον που έχει νόσο Αλτσχάιμερ, θέλει μία ιδιαίτερη προσέγγιση, απαιτώντας επιμονή, υπομονή, προσπάθεια και πάνω από όλα στοργή.
Όσο η νόσος προχωρά και εξελίσσεται, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι μέρος της διαχείρισης της ασθένειας και οι φροντιστές σηκώνουν αυτό το μεγάλο βάρος.
Όταν κάποιος έχει νόσο Αλτσχάιμερ, σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στον εγκέφαλο που δυσκολεύει τους ανθρώπους να θυμούνται πράγματα, να σκέφτονται
καθαρά και να ενεργούν κανονικά. Αυτή η προοδευτική διαταραχή του εγκεφάλου παρεμβαίνει στη μνήμη, τη σκέψη και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ξεκινώντας συχνά με ήπια απώλεια μνήμης και τελικά οδηγεί σε σοβαρή έκπτωση στην καθημερινή λειτουργία.Πώς να επικοινωνείτε με κάποιον που έχει νόσο Αλτσχάιμερ
1. Αλλάξτε την προσέγγισή σας
Είναι πολύ σημαντικό για τον φροντιστή να έχει οπτική επαφή όλη την ώρα ενώ μιλάει με έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ. Επίσης, θυμηθείτε να απευθύνεστε στο άτομο με το όνομά του. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη γλώσσα του σώματός σας, τον τόνο της φωνής σας και το πώς βλέπετε το άλλο άτομο.
2. Αλληλεπίδραση
Η καλή αλληλεπίδραση είναι το κλειδί για την αποτελεσματική επικοινωνία με έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ. Ενθαρρύνετε το διάλογο που είναι αμοιβαίος για όσο περισσότερο μπορείτε. Επίσης, θυμηθείτε να χρησιμοποιείτε μη λεκτικές ενδείξεις, όπως ελαφρύ άγγιγμα, εκτός από την ομιλία.
3. Να είστε ενσυναίσθητοι
Ενεργήστε με ευγενικό, προσεκτικό και ευθύ τρόπο. Καθώς συνομιλείτε με έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ, κρατήστε του το χέρι. Ακόμα κι αν το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατανόηση, είναι πολύ σημαντικό για τον φροντιστή να είναι δεκτικός στις ανησυχίες του. Επιτρέψτε στον ασθενή να πάρει όποιες αποφάσεις μπορεί να πάρει. Εάν ένας ασθενής με Αλτσχάιμερ θυμώσει, ο φροντιστής πρέπει να θυμάται να είναι υπομονετικός. Να θυμάστε πάντα ότι είναι η ασθένεια που «μιλάει» κατά τη διάρκεια τέτοιων καυγάδων.
4. Μιλήστε αποτελεσματικά
Ενώ αλληλεπιδράτε με έναν ασθενή με Αλτσχάιμερ, να είστε άμεσοι και συγκεκριμένοι στη συνομιλία σας, με σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες. Φροντίστε να δώσετε ξανά τις οδηγίες, αν χρειάζεται, και δώστε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο για να ακούσετε μια απάντηση.
5. Χρησιμοποιήστε εικόνες
Είναι πολύ σημαντικό να βοηθήσουμε τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ να αισθάνονται ότι θυμούνται. Δείξτε φωτογραφίες στους ασθενείς ή άλλα γνωστά στοιχεία για να βελτιώσετε τη συζήτηση. Αυτό τους βοηθά επίσης να διεγείρουν τον εγκέφαλό τους, βελτιώνει τη μνήμη και παρατείνει τη γνωστική ικανότητα.
Από το healthstories
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου