Μια υποθαλάσσια αποστολή στα ανοιχτά του Ράπα Νούι αποκάλυψε 50 νέα πλάσματα άγνωστα έως τώρα στην επιστήμη. Το Ράπα Νούι, μια προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής της Χιλής που βρίσκεται στο Νησί του Πάσχα στην Πολυνησία, φιλοξενεί πολλές αποστολές.
50 ΑΓΝΩΣΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΑ
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αποστολής, οι επιστήμονες μπόρεσαν να καταγράψουν 160 είδη που δεν γνώριζαν πριν ότι υπάρχουν εκεί. Επιπλέον, από αυτά τα είδη, τα 50 δεν ήταν γνωστά
προηγουμένως στους επιστήμονες.Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από το Schmidt Ocean Institute στην κορυφογραμμή Salas y Gómez. Το Ινστιτούτο αποκάλυψε άλλα 100 νέα είδη τον περασμένο Ιανουάριο στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής.
Δείτε εδώ φωτογραφίες με τα μυστηριώδη πλάσματα που βρέθηκαν
«Οι εκπληκτικοί βιότοποι και οι ζωικές κοινότητες που αποκαλύψαμε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο αποστολών αποτελούν ένα δραματικό παράδειγμα του πόσο λίγα γνωρίζουμε για αυτή την απομακρυσμένη περιοχή», δήλωσε ο Javier Sellanes, θαλάσσιος βιολόγος που συν-ηγήθηκε και των δύο αποστολών.
«Αυτές οι αποστολές θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σχετικά με την οικολογική σημασία των περιοχών και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των στρατηγικών προστασίας εντός και εκτός των χωρικών υδάτων», συνέχισε ο Sellanes.
Η αποστολή ερεύνησε μια περιοχή περίπου 780 έως 1220 μέτρα κάτω από τον νοτιοανατολικό Ειρηνικό.
Schmidt Ocean Institute
Τι γνωρίζουμε για τα πλάσματα που ανακάλυψαν οι επιστήμονες
Οι ερευνητές βρήκαν καλαμάρια, ψάρια, κοράλλια, μαλάκια, αστερίες, γυάλινα σφουγγάρια, αχινούς, καβούρια, αστακούς και πολλά άλλα.
Μεταξύ των πιο παράξενων πλασμάτων ήταν ένα ζώο που εξαρτάται από τη φωτοσύνθεση και βρέθηκε πολύ πιο βαθιά από οποιοδήποτε άλλο τέτοιο ζώο μέχρι σήμερα.
Ενώ το πλάσμα, γνωστό ως Leptoseris, ήταν ήδη γνωστό στους ερευνητές, δεν γνώριζαν ότι ζούσε σε αυτή την περιοχή. Άλλα πλάσματα περιλάμβαναν το “ιπτάμενο τέρας σπαγγέτι” και ένα δρακόψαρο που έχει την ικανότητα να παράγει το δικό του φως ( bioluminescent dragonfish).
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής θα βοηθήσουν στην ενημέρωση ιδρυμάτων και οργανισμών για την καλύτερη προστασία των περιοχών άγριας ζωής. Ελπίζουν ότι αυτό θα ισχύσει ιδιαίτερα για την περιοχή του Ράπα Νούι.
«Η παρατήρηση διαφορετικών οικοσυστημάτων σε μεμονωμένα υποθαλάσσια όρη υπογραμμίζει τη σημασία της προστασίας ολόκληρης της κορυφογραμμής, όχι μόνο μεμονωμένων υποθαλάσσιων βουνών», δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας Dr. Erin E Easton του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ρίο Γκραντε Βάλεϊ.
Schmidt Ocean Institute
Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία της άγριας ζωής
«Ελπίζουμε ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από αυτήν την αποστολή θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, συμπεριλαμβανομένων των ανοιχτών θαλασσών στην κορυφογραμμή Salas y Gómez.»
Η κορυφογραμμή Salas y Gómez εξετάζεται αυτή τη στιγμή για να οριστεί ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή ανοιχτής θάλασσας μετά την επικύρωση της Συνθήκης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανοιχτή Θάλασσα.
Μερικά τμήματα της κορυφογραμμής, που υπάγονται στη εθνική δικαιοδοσία της Χιλής, είναι προστατευμένα.
Credit: ROV SuBastian / Schmidt Ocean Institute
Ωστόσο, άλλες περιοχές της κορυφογραμμής, που βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, δεν είναι προστατευμένες.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν υπογράψει τη συνθήκη, αλλά μόνο η Χιλή και το Παλάου την έχουν επικυρώσει.
Για να χαρακτηριστεί η περιοχή ως θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή, πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη 60 χώρες.
Από το maradclub
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου