Με νόμο που έρχεται εσπευσμένα έως το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ο Γερμανός υπουργός υγείας σκοπεύει να κάνει το υγειονομικό σύστημα στη Γερμανία έτοιμο για κρίσεις και πολεμικές συρράξεις.
“Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις”, δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ, στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Neue Osnabrucker διατυπόνοντας φόβους για κορύφωση του πολέμου και εκτός Ουκρανίας μετά από
δύο χρόνια αντιπαράθεσης Ρωσίας – ΝΑΤΟ. “Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ”, είπε ο Λάουτερμπαχ, προκαλώντας πανικό στην διεθνή επικαιρότητα.“Μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο σημαντική”, είπε. “Εκεί έχουμε νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια καταστροφή ή ακόμη και για μια περίπτωση που θα πρέπει να συνδράμουμε ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με το άρθρο 5) όσο απίθανο κι αν είναι αυτό”. Ο Γερμανός υπουργός υγείας σκιαγράφησε το νόμο που θα πρέπει να έτοιμος μέχρι το καλοκαίρι ως εξής: “Σε περίπτωση κρίσης κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει.
Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αλλά και η ανάπτυξη και κατανομή του ιατρικού προσωπικού πρέπει να αποσαφηνιστεί. Και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη”.
Ο Λάουτερμπαχ υπενθύμισε ότι ήδη η Γερμανία έχει δεχθεί για νοσηλεία τόσους πολλούς βαριά τραυματισμένους από τη Ουκρανία όσο καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Απαντώντας σε ερώτηση ο Σοσιαλιστής υπουργός αρνήθηκε ότι κινδυνολογεί. “Θα ήταν ανόητο να πούμε ότι δεν προετοιμαζόμαστε για μια στρατιωτική σύγκρουση, άρα λοιπόν δεν θα έρθει. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, δεν θα χρειαζόμασταν ούτε και στρατό. Το να μην κάνουμε τίποτα δεν αποτελεί επιλογή. Ήδη έχουμε ανταλλάξει ιδέες με ειδικούς της Μπούντεσβερ και συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Άμυνας και και Εσωτερικών. Περιμένω ότι θα παρουσιάσουμε σχετικό νομοσχέδιο το καλοκαίρι για να εγκριθεί αμέσως από το υπουργικό συμβούλιο.
“Πόσοι τραυματίες, πού, πόσο καιρό”
Ο Γιάνος Ντάμεν, εμπειρογνώμονας του κόμματος των Πρασίνων για θέματα υγείας, συμφώνησε με τον Λάουτερμπαχ. “Υπάρχει άμεσα ανάγκη για μια εικόνα των δυνατοτήτων και της αποτελεσματικότητας ολόκληρης της χώρας για παροχή υγειονομικής περίθαλψης”, είπε. “Θα πρέπει να γνωρίζουμε σε καθημερινή βάση πόσοι τραυματίες ή ασθενείς μπορούμε να φροντίσουμε πού, πώς, πότε και για πόσο καιρό.
Η αχίλλειος πτέρνα της υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία είναι η εξάρτησή της από τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων. Χρειαζόμαστε επαρκή αποθέματα και δημιουργία αποκεντρωμένων αποθεματικών δυνατοτήτων … πόλεμοι που συνεχίζονται και οι κρίσεις καθιστούν απαραίτητο να είμαστε επίσης προετοιμασμένοι να φροντίσουμε ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών και άρρωστους”.
σχόλιο Γ.Θ : Μέχρι το Καλοκαίρι λοιπόν… και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
NOZ, Welt, DPΑ
με πληροφορίες από Deutsche Welle
Από το romioitispolis
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου