Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Monovision: Τί είναι και σε ποιους απευθύνεται

 

Δρ. Ντρισμπιώτη Βασιλική
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Τι είναι η τεχνική Monovision;

Monovision ή αλλιώς μονοόραση ονομάζουμε την τεχνική στην οποία ο ασθενής βλέπει χωρίς γυαλιά μακριά με το ένα μάτι και κοντά με το άλλο. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια στη διαθλαστική χειρουργική με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ουσιαστικά με την μέθοδο Monovision, o κάθε οφθαλμός ρυθμίζεται

προκειμένου να μπορεί να εστιάζει σε διαφορετική απόσταση. Συνήθως το επικρατέστερο μάτι διορθώνεται για την μακρινή απόσταση, ενώ το άλλο γίνεται ελαφρώς μυωπικό (1,25 – 2,00 Διοπτρίες) ώστε να εξασφαλίσουμε καλή κοντινή όραση.

Το Monovision γίνεται με laser;

Το Monovision επιτυγχάνεται με 3 διαφορετικούς τρόπους:

  • Με φακούς επαφής. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται διαφορετικό νούμερο φακός για το κάθε μάτι. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την αίσθηση της μονοόρασης πριν την εφαρμόσουν.
  • Με διαθλαστική χειρουργική- Laser. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται στο laser μυωπίας όταν οι ασθενείς είναι άνω των 35 ετών. Διορθώνει τη μακρινή όραση και ταυτόχρονα καθυστερεί την εμφάνιση της πρεσβυωπίας και την ανάγκη για κοντινά γυαλιά. Ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν διορθώνει, ούτε απαλλάσσει τους ασθενείς πλήρως από την πρεσβυωπία. Απλά αναστέλλει την εμφάνισή της για κάποια χρόνια.
  • Με τοποθέτηση ενδοφακού. Σε αυτή την περίπτωση ο φυσικός κρυσταλλοειδής φακός του ματιού αφαιρείται και στη θέση του τοποθετείται τεχνητός ενδοφακός. Τα αποτελέσματα διαρκούν για πάντα και επειδή ο ασθενής έχει αντικαταστήσει τον φακό του με ενδοφακό δεν θα αποκτήσει ποτέ καταρράκτη. Η μονοόραση με τοποθέτηση ενδοφακού είναι μια πολύ καλή λύση για άτομα στα οποία δεν ενδείκνυται η εμφύτευση πολυεστιακών ενδοφακών.

Δεν ζαλίζει η διαφορά ανάμεσα στα δύο μάτια;

Διορθώνοντας το ένα μάτι ο εγκέφαλός μας τείνει να απωθεί την εικόνα του ματιού που δεν εστιάζει καλά. Με αυτόν τον τρόπο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βιώνουν ζαλάδα ή δυσφορία από το Monovision. Ωστόσο για να εξασφαλιστεί πως ο ασθενής θα είναι άνετος με το Monovision η διαφορά περιορίζεται σε λιγότερο από 2  διοπτρίες ανάμεσα στα δύο μάτια.

Πώς θα καταλάβω αν είμαι κατάλληλος υποψήφιος για Monovision;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ανέχονται εύκολα και είναι απόλυτα λειτουργικοί με Monovision. Ωστόσο προκειμένου να είναι τελείως σίγουρος ο ασθενής για την επιλογή του γίνεται δοκιμή με φακούς επαφής για μια χρονική περίοδο 7-10 ημερών. Αν δεν υπάρχει δυσφορία μπορούμε να προχωρήσουμε σε επέμβαση.

 

Σε ποιους ασθενείς δεν ενδείκνυται;

Η μονοόραση δεν προτείνεται σε ηλικίες κάτω από 35 ετών για δύο λόγους:

  • Θα περάσουν αρκετά χρόνια για να επωφεληθούν από αυτό.
  • Είναι πολύ πιθανό μέχρι τα άτομα αυτά να αποκτήσουν πρεσβυωπία να έχουν βρεθεί καλύτεροι τρόποι διόρθωσής της.
  • Επίσης δεν είναι καλή λύση για άτομα που χρησιμοποιούν στο έπακρο τη μακρινή τους όραση όπως είναι οι πιλότοι, οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου και οι παίκτες του τέννις.

Τί θα γίνει αν δεν μπορώ να συνηθίσω;

Εφόσον γίνει η δοκιμή με τους φακούς επαφής και είναι καλά ανεκτή από τον ασθενή τότε πιθανότατα δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα μόλις εφαρμοστεί η μονοόραση.  Αν ωστόσο εφαρμοστεί και ο ασθενής δεν μπορεί να το συνηθίσει, τότε προβαίνουμε σε επέμβαση laser και διορθώνονται οι υπολειπόμενοι βαθμοί.

Χάρη στη μέθοδο του Monovision ο ασθενής θα μπορεί να έχει εξαιρετική όραση και να είναι ανεξάρτητος από τη χρήση γυαλιών για πολλά χρόνια. Σεβόμενοι τις ανάγκες και λαμβάνοντας υπόψιν την καθημερινότητα κάθε ασθενή είμαστε σε θέση να του προτείνουμε εξατομικευμένες λύσεις.

Δείτε επίσης: Πως το παγωμένο νερό βοηθά στην απώλεια βάρους

Από το iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου