Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Γαλαξία εργοστάσιο παραγωγής νέων άστρων εντόπισε το Hubble (βίντεο)

Ένα σύνθετο κοσμικό φαινόμενο προκαλεί μαζική αστρογένεση σε αυτό το γαλαξία.

Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb να κλέβει από την στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από 18 μήνες την παράσταση στον κόσμο της αστρονομίας και κοσμολογίας με τις συνεχείς εκπληκτικές ανακαλύψεις του αλλά το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικό και σταθερό εργαλείο για την επιστημονική κοινότητα που πραγματοποιεί συνεχώς και αυτό παρατηρήσεις και ανακαλύψεις που το James Webb παρά τις προηγμένες τεχνικές του δυνατότητες δεν θα ήταν

εύκολο να κάνει.

Το Hubble κατέγραψε το IC 3476 έναν νάνο γαλαξία που βρίσκεται περίπου 54 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Κώμης της Βερενίκης. Αν και αυτή η εικόνα δεν φαίνεται πολύ δραματική και εκ πρώτης όψεως ο γαλαξίας μοιάζει γαλήνιος αλλά τα πραγματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο IC 3476 είναι πολύ διαφορετικά. Αυτός ο μικρός γαλαξίας που βρίσκεται σε ένα τοπικό σμήνος γαλαξιών υφίσταται μια διαδικασία που ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram που οδηγεί σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σχηματισμού άστρων σε περιοχές του γαλαξία.

Οι γαλαξίες στα σμήνη γαλαξιών συχνά παραμορφώνονται από τη βαρυτική έλξη μεγαλύτερων γειτονικών τους γαλαξιών. Αυτές οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις προκαλούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα στους γαλαξίες που τις δέχονται. Αν αυτό δεν ήταν αρκετό ο χώρος μεταξύ των γαλαξιών σε ένα σμήνος περιέχει διάχυτο καυτό πλάσμα (μερικώς ιονισμένο αέριο) που οι ειδικοί ονομάζουν «μέσο ενδοομάδας».

 

Ενώ αυτό το πλάσμα είναι εξαιρετικά αδύναμο, οι γαλαξίες που κινούνται μέσα από αυτό το βιώνουν σχεδόν σαν κολυμβητές που παλεύουν ενάντια σε ένα ρεύμα και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να αφαιρέσει από τους γαλαξίες το αέριο που σχηματίζει αστέρια. Αυτή η αλληλεπίδραση μεταξύ μέσου ενδοομάδας και των γαλαξιών ονομάζεται απογύμνωση πίεσης ram φαινόμενο που προκαλεί μαζική αστρογένεση και σε ορισμένες περιπτώσεις μεταβάλει τη μορφολογία γαλαξιών ειδικά των σπειροειδών.

                     

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου