Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Θα ξέρουν πώς νιώθουμε! Τεχνολογία με Α.Ι. που φοριέται και διαβάζει τα συναισθήματα!

 Έφτιαξαν συσκευή που φοριέται, με αισθητήρες και τεχνητή νοημοσύνη που θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαβάζει τα συναισθήματά μας! Τίποτα δεν θα παραμένει κρυφό

Ειδικότερα όπως αναφέρεται:

Μια πρωτοποριακή τεχνολογία που μπορεί να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα συναισθήματα σε πραγματικό χρόνο αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Jiyun Kim και την ερευνητική του ομάδα στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών στο UNIST.

Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία είναι έτοιμη να φέρει επανάσταση σε

διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συστημάτων επόμενης γενιάς που παρέχουν υπηρεσίες βασισμένες στα συναισθήματα.

Η κατανόηση και η ακριβής εξαγωγή συναισθηματικών πληροφοριών ήταν από καιρό μια πρόκληση λόγω της αφηρημένης και διφορούμενης φύσης των ανθρώπινων συναισθημάτων.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ερευνητική ομάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα αναγνώρισης ανθρώπινων συναισθημάτων που συνδυάζει δεδομένα λεκτικής και μη λεκτικής έκφρασης για να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά περιεκτικές συναισθηματικές πληροφορίες.

Στον πυρήνα αυτού του συστήματος βρίσκεται το εξατομικευμένο σύστημα ενσωματωμένης στο δέρμα διεπαφής προσώπου (skin-integrated facial interface – PSiFI), το οποίο είναι αυτοτροφοδοτούμενο, εύκολο, ελαστικό και διαφανές. Διαθέτει έναν πρώτο στο είδος του αμφίδρομο τριβοηλεκτρικό αισθητήρα καταπόνησης και δόνησης που επιτρέπει την ταυτόχρονη ανίχνευση και ενσωμάτωση δεδομένων λεκτικής και μη λεκτικής έκφρασης.

Το σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο με ένα κύκλωμα επεξεργασίας δεδομένων για ασύρματη μεταφορά δεδομένων, επιτρέποντας την αναγνώριση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο.

Χρησιμοποιώντας αλγόριθμους μηχανικής μάθησης, η αναπτυγμένη τεχνολογία επιδεικνύει ακριβείς και σε πραγματικό χρόνο, εργασίες αναγνώρισης ανθρώπινων συναισθημάτων, ακόμη και όταν τα άτομα φορούν μάσκες. Το σύστημα έχει επίσης εφαρμοστεί με επιτυχία σε μια ψηφιακή εφαρμογή σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας (VR).

Η τεχνολογία βασίζεται στο φαινόμενο της «φόρτισης τριβής», όπου τα αντικείμενα διαχωρίζονται σε θετικά και αρνητικά φορτία κατά την τριβή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δεν απαιτεί εξωτερική πηγή ενέργειας ή πολύπλοκες συσκευές μέτρησης για την αναγνώριση δεδομένων.

Ο καθηγητής Kim σχολίασε: «Με βάση αυτές τις τεχνολογίες, έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ενσωματωμένο στο δέρμα διεπαφής προσώπου (PSiFI) που μπορεί να προσαρμοστεί για ιδιώτες». Η ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική ημι-πολυμερισμού για την κατασκευή ενός διαφανούς αγωγού για τα ηλεκτρόδια φόρτισης τριβής. Επιπλέον, δημιουργήθηκε μια εξατομικευμένη μάσκα χρησιμοποιώντας μια τεχνική λήψης πολλαπλών γωνιών, που συνδυάζει ευελιξία, ελαστικότητα και διαφάνεια.

Η ερευνητική ομάδα ενσωμάτωσε με επιτυχία την ανίχνευση παραμόρφωσης των μυών του προσώπου και δονήσεις των φωνητικών χορδών, επιτρέποντας την αναγνώριση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο. Οι δυνατότητες του συστήματος επιδείχθηκαν σε μια εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας που ονομάζεται «ψηφιακός θυρωρός», όπου παρείχαν προσαρμοσμένες υπηρεσίες βασισμένες στα συναισθήματα των χρηστών.

Ο Jin Pyo Lee, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Με αυτό το ανεπτυγμένο σύστημα, είναι δυνατό να εφαρμοστεί η αναγνώριση συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο με λίγα μόνο βήματα εκμάθησης και χωρίς πολύπλοκο εξοπλισμό μέτρησης. Αυτό ανοίγει δυνατότητες για φορητές συσκευές αναγνώρισης συναισθημάτων και υπηρεσίες ψηφιακής πλατφόρμας επόμενης γενιάς που βασίζονται σε συναισθήματα στο μέλλον».

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε πειράματα αναγνώρισης συναισθημάτων σε πραγματικό χρόνο, συλλέγοντας πολυτροπικά δεδομένα όπως η παραμόρφωση των μυών του προσώπου και η φωνή. Το σύστημα επέδειξε υψηλή ακρίβεια συναισθηματικής αναγνώρισης με ελάχιστη εκπαίδευση. Η ασύρματη και προσαρμόσιμη φύση του εξασφαλίζει φορητότητα και ευκολία.


Επιπλέον, η ομάδα εφάρμοσε το σύστημα σε περιβάλλοντα VR, χρησιμοποιώντας το ως «ψηφιακό θυρωρό» για διάφορες ρυθμίσεις, όπως έξυπνα σπίτια, ιδιωτικές κινηματογραφικές αίθουσες και έξυπνα γραφεία. Η ικανότητα του συστήματος να αναγνωρίζει μεμονωμένα συναισθήματα σε διαφορετικές καταστάσεις επιτρέπει την παροχή εξατομικευμένων προτάσεων για μουσική, ταινίες και βιβλία.

Ο καθηγητής Kim τόνισε:

«Για αποτελεσματική αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, οι συσκευές διεπαφής ανθρώπου-μηχανής (HMI) πρέπει να είναι ικανές να συλλέγουν διαφορετικούς τύπους δεδομένων και να χειρίζονται σύνθετες ολοκληρωμένες πληροφορίες. Αυτή η μελέτη αποτελεί παράδειγμα της δυνατότητας χρήσης συναισθημάτων, τα οποία είναι πολύπλοκες μορφές ανθρώπινης πληροφορίας, σε φορετά συστήματα επόμενης γενιάς».

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με τον καθηγητή Lee Pui See του Τεχνικού Πανεπιστημίου Nanyang στη Σιγκαπούρη και υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Κορέας (NRF) και το Κορεατικό Ινστιτούτο Υλικών (KIMS) υπό το Υπουργείο Επιστημών και ΤΠΕ.

Από το ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου