To νέο είδος μέδουσας σε κοντινά πλάνα. Οι επιστήμονες την ονόμασαν τη μέδουσα Santjordia pagesi λόγω του κατακόκκινου στομάχου της που μοιάζει με τον Σταυρό του Αγίου Γεωργίου. (Πηγή Φωτό: DHUGAL JOHN LINDSAY/JAMSTEC)
Μια νέα μέδουσα ανακαλύφθηκε βαθιά κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και μπορεί να διαθέτει δηλητήρια που δεν έχουμε ξαναδεί. Αλλά πιο εντυπωσιακό με αυτό το νέο είδος μέδουσας είναι το
στομάχι της, από το οποίο οι επιστήμονες της έδωσαν και το όνομά της.Το νέο είδος, με την ονομασία Santjordia pagesi, ανακαλύφθηκε σε βάθος 812 μέτρων κοντά στα νησιά Ogasawara της Ιαπωνίας. Έκοβε βόλτες γύρω από ένα ηφαίστειο, στην καλντέρα Sumisu, όπου βρίσκεται ένα ηφαίστειο σε πολύ μεγάλο βάθος.
Η μέδουσα με σχήμα ομπρέλας
Είναι μια μέδουσα που έχει παρατηρηθεί μόνο δύο φορές. Πρόκειται για είδος μέδουσας σε σχήμα ομπρέλας, με διάμετρο περίπου 10 εκατοστά και με έναν κόκκινο σταυρό στο κέντρο του σώματός της, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zootaxa. Από τον σταυρό πήρε και το όνομα της: Μέδουσα του Σταυρού του Αγίου Γεωργίου (Medusa St. George’s Cross).
Οι ειδικοί την αλίευσαν από τα μεγάλα βάθη και ανέλυσαν το DNA της, το οποίο αποκάλυψε ότι είχε τόσο μακρινή συγγένεια με όλα τα άλλα είδη μεδουσών, ώστε οι επιστήμονες έπρεπε να ορίσουν όχι μόνο ένα νέο όνομα για νέο είδος, αλλά ένα ολόκληρο νέο γένος και υποοικογένεια.
«Το είδος είναι πολύ διαφορετικό από όλες τις μέδουσες βαθιάς θάλασσας που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Είναι σχετικά μικρό, ενώ τα άλλα σε αυτού του είδους το περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της εργασίας, André Morandini, καθηγητής ζωολογίας και διευθυντής του Κέντρου Θαλάσσιας Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.
Επειδή αυτό το νέο είδος είναι εξελικτικά τόσο διαφορετικό από άλλα είδη που έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες, υποθέτουν ότι μπορεί να περιέχει ένα κοκτέιλ δηλητηρίων, πολύ διαφορετικής χημικής σύνθεσης από οτιδήποτε έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.
Το 2002, ένα τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα αιχμαλώτισε την μέδουσα. Μόνο ένα δείγμα του νέου είδους έχει ανακτηθεί.(Φωτό: DHUGAL JOHN LINDSAY/JAMSTEC)
Τα μυστικά της μέδουσας
«Ποιος ξέρει; Ίσως κρύβει μυστικά πιο πολύτιμα από όλο τον ορυκτό πλούτο που θα μπορούσε να εξαχθεί από εκείνο το μέρος. Και όλα αυτά με το πλεονέκτημα ότι το είδος και ο τόπος θα παραμείνουν άθικτα», δήλωσε ο Morandini.
Η Μέδουσα του Αγίου Γεωργίου είναι ως επί το πλείστον διαφανής, με εξαίρεση το χαρακτηριστικό κόκκινο σταυρό της, που θεωρείται ότι δυσκολεύει τα αρπακτικά να εντοπίσουν τυχόν βιοφωσφορίζουσα τροφή που έχει η μέδουσα μέσα στην κοιλιά της.
«Ο έντονος κόκκινος χρωματισμός του στομαχιού της έχει πιθανώς να κάνει με τη σύλληψη της τροφής», δήλωσε ο Morandini.
Γιατί δεν ερεύνησαν άλλες μέδουσες
Η μέδουσα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής στην καλντέρα Sumisu με τη χρήση του τηλεχειριζόμενου οχήματος (ROV) Hyperdolphin, το οποίο συνέλαβε το δείγμα και επέτρεψε την ανάλυση του DNA.
Ο χάρτης δείχνει το σημείο που βρίσκεται η καλντέρα Sumisu.
Ωστόσο, το είδος δεν παρατηρήθηκε ξανά μέχρι το 2020. Τότε βιντεοσκοπήθηκε από το KM-ROV, αλλά απέφυγε τη σύλληψη. Οι χειριστές του ROV δεν μπόρεσαν να την πιάσουν. Είναι ασυνήθιστο για ένα νέο είδος να επιβεβαιώνεται μετά τη συλλογή ενός και μόνο δείγματος. Συνήθως συνήθως μελετώνται πρώτα αρκετά από τα ζώα ενός νέου είδους . Ωστόσο, λόγω της προφανούς σπανιότητας του είδους Santjordia pagesi, χαρακτηρίστηκε ως νέο είδος μετά τη σύλληψη ενός και μόνο δείγματος και την παρατήρηση ενός ακόμη.
Δείτε επίσης: Γιατί ψεκάζουν με νερό τα λαχανικά στα οπωροπωλεία;
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αν κάνουν και άλλες εξερευνήσεις στο ηφαίστειο σε εκείνα τα βαθιά νερά, στην καλντέρα Sumisu, θα δουν και άλλες από τις τόσο σπάνιες μέδουσες.
«Επιλέξαμε να δημοσιεύσουμε την περιγραφή και να επιστήσουμε την προσοχή στα είδη που υπάρχουν στην περιοχή. Είναι μια περιοχή που διαθέτει υπόστρωμα πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί εμπορικά. Δυστυχώς, η έρευνα δεν μπορεί να διεξαχθεί σε τέτοια μέρη χωρίς συνεργάτες που έχουν συμφέροντα αυτού του είδους», δήλωσε ο Morandini.
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου