Η τροχιακή του κίνηση δημιουργεί καταστροφικά φαινόμενα.
Ο TRAPPIST-1 είναι ένα πολύ μικρό άστρο σε απόσταση 39 έτη φωτός από τη Γη. Είναι ένας σχετικά ψυχρός «νάνος Μ», το πιο κοινό είδος στο Σύμπαν, με περίπου το 9% της μάζας του Ήλιου και γύρω στο 12% της ακτίνας του. Γύρω από το άστρο έχουν εντοπιστεί επτά πλανήτες που έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, και τρεις από αυτούς – οι e,f και g – θεωρείται πως βρίσκονται στην κατοικήσιμη ζώνη, την περιοχή του
Διαστήματος γύρω από ένα άστρο όπου ένας βραχώδης πλανήτης θα μπορούσε να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, δημιουργώντας πιθανότητες για την ύπαρξη ζωής.Από την στιγμή που εντοπίστηκε αυτό το (σχετικά) κοντινό σε εμάς πλανητικό σύστημα αποτελεί μόνιμο στόχο παρατηρήσεων και μελετών από την επιστημονική κοινότητα με στόχο να διαπιστωθεί το ποιοί και σε τι βαθμό από τους πλανήτες του είναι φιλικοί στη ζωή. Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών ποικίλλουν και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αλληλοσυγκρουόμενα. Με απλά λόγια δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα της γεωατμοσφαιρικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι πλανήτες του Trappist-1.
Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astrophsical Journal» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι ένας από τους δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες του συστήματος ο Trappist-1e απογυμνώνεται από την ατμόσφαιρά του, μια διαδικασία που μπορεί τελικά να καταστήσει τον κόσμο αυτό αφιλόξενο για τη ζωή. Η απογύμνωση φαίνεται να προκαλείται από ηλεκτρικά ρεύματα που δημιουργούνται καθώς ο εξωπλανήτης κινείται γύρω από το μητρικό του άστρο. Είναι μια σημαντική ανακάλυψη που όμως παράλληλα δυσαρεστεί την αστρονομική κοινότητα που αναζητά εναγωνίως κόσμους φιλικούς στη ζωή και αυτοί είναι και σχετικά κοντινή απόσταση από τη Γη η ανακάλυψη τους αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το ίδιο φαινόμενο που επηρεάζει την ατμόσφαιρα του Trappist-1e θα μπορούσε να επηρεάσει και τις ατμόσφαιρες των άλλων πλανητών στην κατοικήσιμη ζώνη του συστήματος περιορίζοντας έτσι περαιτέρω τις πιθανότητες να υπάρχει ζωή εκεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου