Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024

Ανατρεπτική έρευνα αρχαιολόγων για τους βασιλικούς τάφους στην Βεργίνα – Σε ποιους ανήκουν τελικά;

Αναγνωρίστηκε η ταυτότητα των ανθρώπων που βρέθηκαν στους ασύλητους βασιλικούς τάφους του 4ου αιώνα π.Χ. στη Βεργίνα, στην βόρεια Ελλάδα από μία έρευνα αρχαιολόγων που ανατρέπει τα δεδομένα.

Οι ταφές περιέχουν τα λείψανα του πατέρα, της μητριάς, των ετεροθαλών αδελφών και του γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μαζί με πανοπλίες και άλλα αντικείμενα που ανήκαν στον ίδιο τον Αλέξανδρο, σύμφωνα με νέα μελέτη αρχαιολόγων που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports.

Ενώ δεν υπήρξε ποτέ καμία

αμφιβολία ότι τα ανθρώπινα σκελετικά λείψανα που βρέθηκαν στους Βασιλικούς Τάφους Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ανήκουν σε στενούς συγγενείς του Αλέξανδρου, οι μελετητές έχουν περάσει σχεδόν μισό αιώνα διαφωνώντας για το ποιος ακριβώς βρίσκεται μέσα σε κάθε τάφο.

Σε ποιους ανήκουν τελικά

Οι ερευνητές εξέτασαν τα σκελετικά στοιχεία με τη βοήθεια μακροφωτογραφιών, ακτινογραφιών και ανατομικής εξέτασης. Οι συγγραφείς της μελέτης συνδύασαν τις οστεολογικές αναλύσεις, τη μακροφωτογραφία, τις ακτινογραφίες και τις ανατομικές τομές των αρχαίων λειψάνων με ιστορικές πηγές από το αρχαίο παρελθόν.

Στον ανδρικό σκελετό του τάφου Ι βρέθηκε μια σύντηξη του γόνατος που συνάδει με τις ιστορικές μαρτυρίες για τη χωλότητα του βασιλιά Φίλιππου Β’. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο τάφος Ι περιείχε τα οστά ενός άνδρα με τραυματισμένο γόνατο, καθώς και μιας γυναίκας και ενός μωρού, το οποίο ήταν μόλις ημερών ή εβδομάδων κατά τη στιγμή του θανάτου.

Καταλήγουν έτσι στο συμπέρασμα ότι η ανδρική μορφή ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο βασιλιάς Φίλιππος Β’ της Μακεδονίας, ο οποίος ήταν γνωστό ότι κούτσαινε. Η εξαιρετικά μικρή ηλικία του βρέφους συνάδει επίσης με την ιστορία της δολοφονίας του Φιλίππου το 336 π.Χ..

Σύμφωνα με τις περισσότερες πηγές, ο Φίλιππος Β’ δολοφονήθηκε από τον σωματοφύλακά του λίγες μόνο ημέρες αφότου η σύζυγός του Κλεοπάτρα γέννησε. Η δολοφονία πιστεύεται ότι διατάχθηκε από την προηγούμενη σύζυγο του Φιλίππου, την Ολυμπιάδα, μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία, η Ολυμπιάδα σκότωσε την Κλεοπάτρα και το μωρό της, πιθανώς τους έκαψε ζωντανούς, ανοίγοντας έτσι διάπλατα τον δρόμο στον Αλέξανδρο, για να διαδεχθεί τον πατέρα του στον θρόνο.

Προηγουμένως, σύμφωνα με την μελέτη, ορισμένοι μελετητές υποστήριζαν ότι ο Φίλιππος Β’ ήταν θαμμένος στον τάφο ΙΙ, ο οποίος φιλοξενεί επίσης τα λείψανα ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Ωστόσο, η απουσία ενός μωρού, σε συνδυασμό με την απουσία εμφανών σημείων σωματικών τραυμάτων στον ανδρικό σκελετό, αποκλείει αυτή την πιθανότητα, υποστηρίζουν οι ερευνητές.


Αναγνωρίστηκε η «πολεμίστρια γυναίκα» στον τάφο ΙΙ

 

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ΙΙ ανήκε στην «πολεμίστρια γυναίκα» Ανταία Ευρυδίκη, σύζυγο του ετεροθαλούς αδελφού του Αλεξάνδρου, βασιλιά Αρριδαίου. Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενοι σε σκελετικές ενδείξεις για υπερβολική ιππασία.

«Λόγω των αρχαίων απεικονίσεων και περιγραφών, ορισμένοι καθηγητές έχουν την άποψη ότι ορισμένα από τα αντικείμενα στον τάφο ΙΙ, όπως η πανοπλία, ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο, κάτι που είναι δυνατό μόνο αν πρόκειται για τον τάφο του Αρριδαίου και όχι του Φιλίππου Β’», γράφουν οι συγγραφείς. Έτσι, τα λείψανα αυτά προσδιορίζονται ως εκείνα του «πολύ λιγότερο εντυπωσιακού αδελφού του Αλεξάνδρου» και της μάλλον εντυπωσιακής πολεμίστριας συζύγου του. Οι πηγές υπονοούν ότι επρόκειτο για έναν άνισο γάμο, επειδή ο βασιλιάς ήταν διανοητικά ανάπηρος.

Δείτε επίσης: Το μυστηριώδες «αρχαίο παζλ» με τα 100 κομμάτια επιτέλους λύθηκε – Αυτό που αποκάλυψε άφησε άφωνους τους επιστήμονες

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν υποστηρίζουν το συμπέρασμα ότι ο τάφος Ι ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β’ , τη σύζυγό του Κλεοπάτρα και το νεογέννητο παιδί τους. Ο τάφος ΙΙ ανήκει στον βασιλιά Αρριδαίο και τη σύζυγό του Ανταία Ευρυδίκη.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο που να αμφισβητεί την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο Αλέξανδρος Δ’, ο έφηβος γιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, είναι θαμμένος στον τάφο ΙΙΙ, γράφει το Arkeonews.

Από το enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου