Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed του Άμπου Ντάμπι (MBZUAI) λένε ότι δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που μπορεί να μιμηθεί τον γραφικό χαρακτήρα κάποιου με λίγες μόνο παραγράφους γραπτού υλικού.
Το νευρωνικό δίκτυο μπορεί να μάθει και να γράφει στα αγγλικά και είχε κάποια επιτυχία στα γαλλικά
Η Τεχνητή Νοημοσύνη συνεχίζει να ξεπερνά όρια και να ανατρέπει πράγματα που θεωρούνταν δεδομένα.
Οι άνθρωποι το τελευταίο
διάστημα ανησυχούν για τις παραγόμενες από A.I, deep-fake εικόνες αλλά και την αντιγραφή της φωνής τους, όμως η νέα είδηση, που προσθέτει μια ακόμα ανησυχία, είναι ότι τώρα ακόμη και ο γραφικός τους χαρακτήρας θα μπορούσε να αντιγραφεί.Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Τεχνητής Νοημοσύνης Mohamed bin Zayed του Άμπου Ντάμπι (MBZUAI) λένε ότι δημιούργησαν μια τεχνολογία που μπορεί να μιμηθεί τον γραφικό χαρακτήρα κάποιου.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ερευνητές στο MBZUAI, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται ως το πρώτο πανεπιστήμιο τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο μετασχηματιστή.
Αυτό είναι ένα είδος νευρωνικού δικτύου που έχει σχεδιαστεί για να μελετά το πλαίσιο και το νόημα σε διαδοχικά δεδομένα.
Το δίκτυο μπορεί να μιμηθεί τη γραφή με λίγες μόνο παραγράφους δείγματος υλικού.
Η ομάδα MBZUAI έχει λάβει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.
«Η αυτόματη δημιουργία χειρόγραφου κειμένου μπορεί να είναι επωφελής για άτομα με αναπηρίες ή τραυματισμούς που τους εμποδίζουν να γράφουν», αναφέρει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με το The National. «Μπορεί να υπάρχει μια περίπτωση όπου ένα άτομο επιθυμεί να γράψει μια σημείωση σε μια ξένη γλώσσα με τρόπο που φαίνεται ότι η γραφή της ξένης γλώσσας είναι αυθεντική και στο δικό του στυλ γραφής».
Το πρόγραμμα, το οποίο δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη, θα μπορούσε να επιτρέψει στους τραυματίες να γράψουν ξανά χωρίς να σηκώσουν ποτέ στυλό.
«Από την αποκωδικοποίηση του χειρογράφου των γιατρών μέχρι τη δημιουργία εξατομικευμένης διαφήμισης, οι δυνατότητες αυτής της εξέλιξης είναι τεράστιες», δήλωσε στο Bloomberg ο Rao Muhammad Anwer, επίσης επίκουρος καθηγητής μηχανικής όρασης στο MBZUAI.
Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή μεγάλου όγκου συνθετικών δεδομένων για τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο άλλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργάζονται το χειρόγραφο.
Σύμφωνα με το Bloomberg , το μοντέλο μπορεί να μάθει και να γράφει στα αγγλικά.
Είχε επίσης κάποια επιτυχία να το κάνει στα γαλλικά.
Αλλά η ομάδα δεν κατάφερε με επιτυχία να το κάνει να αντιγράψει τα αραβικά.
Σύμφωνα με το The National, η μίμηση του χειρόγραφου στα αραβικά είναι πιο δύσκολη λόγω «του τρόπου που συνδέονται τα αραβικά γράμματα στη χειρόγραφη γραφή».
Ο Salman Khan, αναπληρωτής καθηγητής μηχανικής όρασης στο MBZUAI, είπε στην εφημερίδα «το αποτέλεσμα της γραφής που δημιουργήθηκε ήταν αρκετά καλό».
«Δεν μπορούσαν να διακρίνουν τη μιμούμενη γραφή από την πραγματική γραφή και ήταν ικανοποιητικό να βλέπουμε αυτό το είδος επικύρωσης».
Ωστόσο, οι δημιουργοί της τεχνολογίας εξακολουθούν να προσέχουν τις πιθανότητες κακής χρήσης της.
«Θα πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να αναπτύξουμε εργαλεία για την καταπολέμηση της πλαστογραφίας», δήλωσε ο Hisham Cholakkal, επίκουρος καθηγητής μηχανικής όρασης στο MBZUAI. “Είναι σαν να αναπτύσσεις ένα anti-virus για έναν ιό.”
«Το χειρόγραφο αντιπροσωπεύει την ταυτότητα ενός ατόμου, επομένως το σκεφτόμαστε προσεκτικά πριν το χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ράο στο The National.
Δείτε επίσης: Ο φαλαινοθήρας που έζησε για τρεις μέρες μέσα στην κοιλιά φάλαινας
Ο Έρικ Σινγκ, πρόεδρος του MBZUAI, δήλωσε στο The National: «Είμαι πολύ περήφανος που πετύχαμε τόσα πολλά σε μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας – με μια σειρά από ορόσημα ακόμα να ακολουθούν», είπε.
«Εκπαιδεύουμε ενεργά την επόμενη γενιά ειδικών τεχνητής νοημοσύνης που θα συμβάλουν και ανυψώσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο γνώσης και αριστείας σε αυτόν τον σημαντικό τομέα της ανθρώπινης ανάπτυξης».
(photo: pixabay).el.gr
Από το katohika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου