Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Η ΦΥΣΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΗ

 Ο Heino Falcke ο διάσημος Γερμανός καθηγητής ραδιοαστρονομίας και αστροσωματιδιακής φυσικής: η Φυσική χωρίς Θεό είναι αδύνατη. O Θεός είναι η αρχική αιτία των πάντων. Μεγάλοι φυσικοί ήταν θρησκευόμενοι. π.χ ο George Lemaître, ο ιδρυτής της θεωρίας του Big Bang ήταν κληρικός.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΥ ΞΑΝΑΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

”Η άθεη φυσική είναι αδύνατη” δηλώνει ο Heino Falcke ο Γερμανός καθηγητής ραδιοαστρονομίας και αστροσωματιδιακής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen ο επινοητής της έννοιας της σκιάς μια μάυρης τρύπας διαστήματος και ο πρώτος που

την απεικόνισε με τηλεσκόπιο που κατασκεύασε. Ως και αστεροειδής φέρει τιμητικά το όνομα του. Το κύριο πεδίο σπουδών του είναι οι μαύρες τρύπες και είναι ο εμπνευστής της έννοιας της «σκιάς της μαύρης τρύπας». ήταν ο πρώτος που απεικόνισε μια μαύρη τρύπα του διαστήματος. Η εικόνα ήταν προϊόν ενός έργου δεκαετίας στο οποίο εργάστηκαν μαζί 300 ερευνητές. Ο Γερμανός αστρονόμος Heino Falcke ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία του τηλεσκοπίου Event Horizon…

Ο διάσημος Γερμανός επιστήμονας είπε ότι η φυσική χωρίς Θεό είναι αδύνατη..

Σύμφωνα με τον καθηγητή Falke, στον επιστημονικό κόσμο είναι απαραίτητο να «μιλάμε για τον Θεό ως την πρώτη αιτία των πάντων, ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις».

Ο Heino Falke, ο οποίος απέκτησε φήμη στον κόσμο της αστρονομίας το 2019 χάρη στην πρώτη εικόνα μιας μαύρης τρύπας, είπε ότι η φυσική χωρίς Θεό είναι αδύνατη.


Ο Falke, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Radboud στο Nijmegen της Ολλανδίας, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Standard ότι «οι φιλόσοφοι και οι θεολόγοι πρέπει να τολμήσουν να προσεγγίσουν τη φυσική και το αντίστροφο».

Η ιδέα ότι «η φυσική επιστήμη και η φυσική δεν έχουν καμία σχέση με την πίστη ή τη θεολογία είναι ένας σύγχρονος παραλογισμός», λέει ο Falke.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τους μεγάλους φυσικούς στα έργα των οποίων βασίζονται οι σύγχρονες ανακαλύψεις μας ήταν βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι.

«Αν ένας φυσικός, που περιγράφει φυσικά υλικά πράγματα, δεν σκέφτεται ευρύτερα, δεν σκέφτεται το νόημα του έργου του σε φιλοσοφικό και θεολογικό πλαίσιο, περιορίζεται», είναι σίγουρος ο καθηγητής.

Σύμφωνα με τον Falke, στον ακαδημαϊκό κόσμο είναι απαραίτητο να «μιλάμε για τον Θεό ως την πρώτη αιτία των πάντων, ανεξάρτητα από τις προσωπικές πεποιθήσεις», αφού «η φυσική χωρίς Θεό είναι αδύνατη».

Ο Falcke, γεννημένος στην Κολωνία το 1966, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσω της έρευνάς του για τις μαύρες τρύπες, για τις οποίες έγραψε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων το Light in the Dark – Black Holes. Το σύμπαν και εμείς».

Έγινε επίσης ο πρώτος επιστήμονας που δημοσίευσε μια εικόνα μιας μαύρης τρύπας, η οποία εμφανίστηκε σε πολλά πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο τον Απρίλιο του 2019.

Ο Falcke τιμήθηκε πρόσφατα με το διάσημο Βραβείο Balzan, το οποίο αναγνωρίζει εξαιρετικούς μελετητές στις ανθρωπιστικές και επιστήμες. Το 2018, ο αστεροειδής (12654) Heinofalcke ονομάστηκε προς τιμήν του.

Νωρίτερα, η UOJ έγραψε ότι στους αστεροειδείς που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δόθηκαν τα ονόματα Ιησουιτών επιστημόνων. αυτούσια αποσπάσματα από τη συνέντευξη στις 9/12/23


STANDARD: Πώς προέκυψε τελικά η εικόνα της μαύρης τρύπας στην καρδιά του γαλαξία M87, 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά;

Falcke: Μπορούμε να δούμε μια μαύρη τρύπα μόνο λόγω του φωτός που καταπίνει. Ευτυχώς, οι μαύρες τρύπες παράγουν το δικό τους φως με το υλικό που πέφτει μέσα τους και γίνεται εξαιρετικά ζεστό, παράγοντας ακτινοβολία πολύ υψηλής ενέργειας.

Falcke: Υπάρχει ένα τέλος στο ορατό σύμπαν. Δεν ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι στην πραγματικότητα, αλλά είναι σίγουρα πεπερασμένο. Είχε μια αρχή, και τελικά θα πάψει να υπάρχει. Ο τρόπος που γεννιόμαστε και πεθαίνουμε. Και μετά ερχόμαστε στα μεγάλα, θεολογικά ερωτήματα: Από πού προέρχεται το σύμπαν; Πού πάμε; Η Φυσική εγείρει αυτά τα ερωτήματα, αλλά δεν θα μπορέσει να τα απαντήσει η ίδια.

STANDARD: Είπατε σε μια συνέντευξη: «Η άθεη φυσική δεν είναι δυνατή». Πώς συμφιλιώνετε την πίστη σας με τη σκληρή επιστήμη;

Falcke: Πολλοί μεγάλοι φυσικοί στους οποίους βασίζονται τα τρέχοντα ευρήματά μας ήταν βαθιά θρησκευόμενοι άνθρωποι. ( σσ ο Αυστριακός μοναχός Gregor Mendel ο πατέρας της Γενετικής) Ο George Lemaître, ο ιδρυτής της θεωρίας του Big Bang, ήταν ιερέας και δέχθηκε πολύ σκληρή επίθεση από τον Arthur Eddington, τον Albert Einstein και άλλους επειδή νόμιζαν ότι απλώς προσπαθούσε να σώσει την πίστη του στη Γένεση. Όμως είχε δίκιο. Η ιδέα ότι η φυσική επιστήμη και η φυσική δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με την πίστη ή τη θεολογία είναι παράλογη σήμερα. Αν ένας φυσικός, που φυσικά περιγράφει υλικά πράγματα, δεν σκέφτεται πέρα ​​από αυτό, για να σκεφτεί το νόημα του έργου του σε φιλοσοφικό-θεολογικό πλαίσιο, κάνει περιτομή. Πιστεύω ότι στον ακαδημαϊκό κόσμο πρέπει να μπορούμε να μιλάμε για τον Θεό πάλι ως την αρχή των πάντων, εντελώς χαλαρά και ανεξάρτητα από την πίστη. Θα ήθελα να δω φιλόσοφους και θεολόγους να τολμούν περισσότερο στη φυσική ξανά και το αντίστροφο.

                     

ΣΤΑΝΤΑΡ: Οι μαύρες τρύπες έχουν επίσης κάτι το μυστικιστικό τους γιατί είναι τόσο δύσκολο να εξηγηθούν και να κατανοηθούν. Είναι αυτό που τις κάνει τόσο συναρπαστικές

Falcke: Ναι, γιατί, όπως το Big Bang, περιγράφουν ένα θεμελιώδες όριο. Κατά μία έννοια, η φυσική σε μια μαύρη τρύπα είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Έκρηξης. Και στις δύο περιπτώσεις, όλα συγκεντρώνονται σε ένα μικρό χώρο. Με τις μαύρες τρύπες, τα πάντα είναι κλειστά πίσω από έναν ορίζοντα γεγονότων – σαν ένα υπέροχο δωμάτιο γεμάτο καραμέλες για φυσικούς που είναι πάντα κλειδωμένο. Δεν μπαίνεις, απλά το οσμίζεσαι.

                     

ΣΤΑΝΤΑΡ: Και αυτή η τρύπα γεμάτη καραμέλες είναι τελικά το κέντρο του γαλαξία μας.

Falcke: Κατά κάποιο τρόπο, ναι, αλλά στην πραγματικότητα είναι επίσης το κεντρικό νεκροταφείο του γαλαξία. Αλλά σίγουρα σηματοδοτεί το κεντρικό σημείο του Γαλαξία μας. Είναι κυριολεκτικά τα πάντα για αυτή τη μαύρη τρύπα. (Karin Krichmayr, 9 Δεκεμβρίου 2023)


O Heino Falcke ο διάσημος αυτός Γερμανός καθηγητής ραδιοαστρονομίας και αστροσωματιδιακής φυσικής είναι ο σύγχρονος Μελχιόρ, ο νέος Γκασπάρ, ο δικός μας Βαλτάσαρ που μας καθοδηγεί μέσα από την παρατήρηση των άστρων ξανά στη φάτνη της Βηθλεέμ οδηγούμενος πάντα από το ίδιο φωτεινό άστρο της Γεννήσεως..

Από το dimpenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου