Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι ένα πραγματικό «Jurassic World», ένας πραγματικός Χαμένος Κόσμος, θα μπορούσε να υπάρχει αυτή τη στιγμή, σε έναν άλλο πλανήτη.
Πλανήτες που βρίσκονται πολύ μακριά από τη Γη θα μπορούσαν να φιλοξενούν είδη που μοιάζουν με τους δεινόσαυρους της Γης και οι άνθρωποι σήμερα να έχουν τη δυνατότητα να τους βρουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο
περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.Ουσιαστικά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξωγήινη ζωή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να μοιάζει με την Ιουρασική περίοδο της Γης.
«Το ελαφρύ δακτυλικό αποτύπωμα της σύγχρονης Γης ήταν το πρότυπό μας για τον εντοπισμό δυνητικά κατοικήσιμων πλανητών, αλλά υπήρξε μια εποχή που αυτό το αποτύπωμα ήταν ακόμη πιο έντονο – καλύτερο στο να δείχνει σημάδια ζωής», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lisa Kaltenegger στην Sun.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ερευνητές στη Γη θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν μια τέτοια ζωή αναζητώντας ενώσεις που δεν υπάρχουν σήμερα στον πλανήτη μας, αλλά υπήρχαν κατά την εποχή των δεινοσαύρων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Γη είχε υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου -περίπου 30%- κατά την εποχή των δεινοσαύρων, επιτρέποντας στα πολύπλοκα πλάσματα να αναπτυχθούν. Σήμερα, τα επίπεδα οξυγόνου της Γης έχουν πέσει στο 21%.
Αυτά τα υψηλά επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσαν να αποτελούν μια ένδειξη για το είδος της ζωής που υπάρχει σε έναν μακρινό πλανήτη, υποστηρίζουν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά τηλεσκόπια για να ανιχνεύσουν παρόμοιες συνθήκες με αυτές που αντιμετώπισαν οι δεινόσαυροι πριν από εκατομμύρια χρόνια.
Υπάρχουν δεινόσαυροι σε άλλο πλανήτη;
Μια ένδειξη που μπορούν να αναζητήσουν οι επιστήμονες είναι εάν ένας πλανήτης βρίσκεται σε Φανεροζωικό στάδιο, κάτι που θα επέτρεπε σε έναν πλανήτη να φιλοξενεί μεγάλες και πολύπλοκες μορφές ζωής.
Οι επιστήμονες υπαινίσσονται ότι αυτές οι μορφές ζωής θα μπορούσαν ακόμη και να είναι «πλάσματα τόσο μεγάλα και διαφορετικά όσο ο μεγαλόσαυρος ή τα μικροαρπακτικά που κάποτε περιφέρονταν στη Γη».
«Το Φανεροζωικό στάδιο αφορά μόνο το πιο πρόσφατο 12% (περίπου) της ιστορίας της Γης, αλλά περιλαμβάνει σχεδόν όλο το χρονικό διάστημα στο οποίο η ζωή ήταν πιο περίπλοκη, σε σχέση με τα μικρόβια και τα σφουγγάρια», είπε η επιστήμονας του Πανεπιστημίου Κορνέλ Ρεμπέκα Πέιν στην The Sun. «Αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι μπορεί να είναι λίγο πιο εύκολο να βρούμε σημάδια ζωής —ακόμη και μεγάλη, περίπλοκη ζωή— αλλού στον κόσμο».
Δείτε επίσης: Η νίκη θα είναι παντοτινή (Διήγημα)
Σύμφωνα με την Kaltenegger, η αναζήτηση πλανητών με υψηλότερα επίπεδα οξυγόνου θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη μορφών ζωής με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την έρευνα.
«Ας ελπίσουμε ότι θα βρούμε μερικούς πλανήτες που τυχαίνει να έχουν περισσότερο οξυγόνο από τη Γη αυτή τη στιγμή γιατί αυτό θα κάνει την αναζήτηση ζωής λίγο πιο εύκολη», είπε η Kaltenegger. «Και, ποιος ξέρει, ίσως υπάρχουν άλλοι δεινόσαυροι που περιμένουν να ανακαλυφθούν».
Από το enikos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου