Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Γιουβάλ Χαράρι: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική καταστροφή

 Απαισιόδοξη πρόβλεψη του διάσημου ιστορικού και συγγραφέα για την ΑΙ.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική κρίση με «καταστροφικές» συνέπειες, σύμφωνα με τον διάσημο ιστορικό, φιλόσοφο και συγγραφέα Γιουβάλ Νόελ Χαράρι ο οποίος λέει ότι η πολυπλοκότητα της τεχνολογίας καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των κινδύνων της.

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian o Χαράρι που αποτελεί ένα από τα πιο επιφανή μέλη της κοινότητας των επωνύμων που ανησυχούν για

τις πιθανές παρενέργειες και κινδύνους της ραγδαία εξελισσόμενης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης. Αναφέρει ότι ένα σοβαρό ζήτημα που υπάρχει με την τεχνητή νοημοσύνη είναι ότι σε αντίθεση με τα πυρηνικά όπλα που υπάρχει ένα και μόνο επικίνδυνο σενάριο στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης δεν υπάρχει ένα «μεγάλο επικίνδυνο σενάριο» που να κατανοούν όλοι.

«Με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός επικίνδυνων σεναρίων, καθένα από τα οποία έχει μια σχετικά μικρή πιθανότητα να συμβεί αλλά που όλα μαζί αποτελούν υπαρξιακή απειλή για την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισμού» λέει ο Χαράρι.

Ο συγγραφέας του μπεστ σέλερ βιβλίου ιστορίας Sapiens είπε ότι η παγκόσμια σύνοδος κορυφής για την ασφάλεια της τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία ήταν ένα «πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», επειδή οι κορυφαίες κυβερνήσεις είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν ανησυχία για την τεχνολογία και να κάνουμε κάτι για αυτό.

«Ίσως το πιο ενθαρρυντικό ή ελπιδοφόρο πράγμα σε αυτό είναι ότι θα μπορούσαν να πείσουν όχι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και την κυβέρνηση της Κίνας να υπογράψουν τη δήλωση. Νομίζω ότι ήταν ένα πολύ θετικό σημάδι. Χωρίς παγκόσμια συνεργασία, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να χαλιναγωγηθεί το πιο επικίνδυνο δυναμικό της τεχνητής νοημοσύνης» λέει ο Χαράρι.

Η σύνοδος κορυφής ολοκληρώθηκε με μια συμφωνία μεταξύ 10 κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας και των ΗΠΑ αλλά όχι της Κίνας- της ΕΕ και μεγάλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματιστή ChatGPT OpenAI και της Google, να συνεργαστούν για τη δοκιμή προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης πριν και μετά την κυκλοφορία τους.


Τα σενάρια

 

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαφορετική από κάθε προηγούμενη τεχνολογία στην ανθρώπινη ιστορία, επειδή είναι η πρώτη τεχνολογία που μπορεί να πάρει αποφάσεις από μόνη της, που μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες από μόνη της και που μπορεί να μάθει και να εξελιχθεί μόνη της. Σχεδόν εξ ορισμού, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ανθρώπους, ακόμη και για τους ανθρώπους που δημιούργησαν την τεχνολογία, να προβλέψουν όλους τους πιθανούς κινδύνους και προβλήματα. Οι κυβερνήσεις ανέφεραν την απειλή των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που βοηθούν στη δημιουργία βιολογικών όπλων όταν προσπαθούσαν να εξηγήσουν τους κινδύνους στη παγκόσμια διάσκεψη αλλά υπήρχαν και άλλα σενάρια που θα μπορούσαν να εξεταστούν» λέει ο Χαράρι και αναφέρει σημειώνει τον χρηματοπιστωτικό τομέα ως έναν τομέα που ταιριάζει ιδανικά σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και μια πιθανή πηγή μιας σοβαρής κρίσης που μπορεί να προκληθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτό είναι το ιδανικό πεδίο για την τεχνητή νοημοσύνη γιατί είναι μόνο δεδομένα. Τι θα συμβεί εάν η τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του κόσμου, αλλά αρχίσει να δημιουργεί νέες οικονομικά συστήματα και προϊόντα που μόνο η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να καταλάβει και κανένας άνθρωπος δεν θα μπορεί;» εξηγεί ο Χαράρι, προσθέτοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08 προκλήθηκε από χρεόγραφα, όπως οι εξασφαλισμένα ομόλογα χρέους (CDOs) που λίγοι άνθρωποι κατανοούσαν και επομένως ρυθμίστηκαν ανεπαρκώς.

Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (70η συνέχεια, Η συναινετική λύση)

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει χρηματοοικονομικά προϊόντα που θα είναι τάξεις μεγέθους πιο περίπλοκες από τα CDO. Και απλά φανταστείτε την κατάσταση όπου έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει και επομένως δεν μπορεί επίσης να ρυθμίσει. Και τότε υπάρχει μια οικονομική κρίση και κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει» επισημαίνει ο διάσημος ιστορικός.

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου