Η έκρηξη αυτή έγινε σε ένα σημείο του Διαστήματος που δεν υπάρχει τίποτε που να εξηγεί τι συνέβη.
Οι επιστήμονες την ονομάζουν «γρήγορη μπλε οπτική παροδική έκρηξη» (FBOT) και πρόκειται για ένα είδος κοσμικών εκρήξεων που ανακαλύφθηκε πριν από λίγα χρόνια με την πηγή προέλευσης και τους μηχανισμούς τους να παραμένουν μυστηριώδεις για τους ειδικούς. Το 2018 κατέστη εφικτή για πρώτη φορά η καταγραφή μια έκρηξης FBOT η οποία συνέβη σε απόσταση 180 εκατ. ετών φωτός από τη Γη έλαβε την κωδική ονομασία AT2018 αλλά έγινε περισσότερο γνωστή με το
παρατσούκλι «αγελάδα».«Τα FBOT είναι πραγματικά λαμπερά πιο λαμπερά και από κάποιες υπέρλαμπρες εκρήξεις σουπερνόβα. Όμως τα FBOT εμφανίζονται ξαφνικά και στη συνέχεια η φωτεινότητα εξαφανίζεται απότομα. Σε αντίθεση με τα συμβατικά σουπερνόβα τα FBOT δεν υπάρχουν ραδιενεργά στοιχεία που να τροφοδοτούν τη φωτεινότητα, επομένως η ισχύς τους πρέπει να προέρχεται από κάπου αλλού» είχε πει ο αστροφυσικός Τζάστιν Μάουντ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε την πρώτη έκρηξη FBOT.
Τα επόμενα χρόνια εντοπίστηκαν μερικές ακόμη εκρήξεις FBOT οι οποίες όμως έχουν χαρακτηριστικά που αντί να βοηθούν τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο γεννούν νέα ερωτηματικά. Μια από αυτές τις εκρήξεις FBOT που εντοπίστηκαν έλαβε την κωδική ονομασία AT2023fhn και το παρατσούκλι «Ο Σπίνος».
Όπως όλες οι εκρήξεις FBOT έτσι και αυτή εξέπεμψε ένα έντονο μπλε φως για λίγες μόλις μέρες και στη συνέχεια έσβησε απότομα. Η NASA ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να εντοπίσει την θέση αυτής της έκρηξης η οποία δημιουργεί νέους πονοκεφάλους στους επιστήμονες. Αυτό γιατί η έκρηξη φαίνεται ότι συνέβη σε μια περιοχή του Διαστήματος ανάμεσα σε δύο γαλαξίες, ένα γαλαξία που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιάδες έτη φωτός μακριά από την έκρηξη και έναν μεγαλύτερο σπειροειδή που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιάδων ετών φωτός από την έκρηξη.
Όλες οι προηγούμενες εκρήξεις FBOT που γνωρίζουμε συνέβησαν μέσα σε σπειροειδείς γαλαξίες και ειδικότερα σε σημεία τους όπου υπάρχει σε εξέλιξη η γέννηση νέων άστρων κάτι που σημαίνει ότι οι εκρήξεις αυτές πιθανώς συνδέονται με έντονες κοσμικές διεργασίες και αλληλεπιδράσεις. Όπως είναι ευνόητο ο εντοπισμός μιας έκρηξης FBOT στο διαγαλαξιακό κενό όπου φαινομενικά δεν συμβαίνει τίποτε δημιουργεί έντονο προβληματισμό στους ειδικούς.
Δείτε επίσης: Ο Φώτης, η Λενιώ και το καμπαναριό (Διήγημα)
Μια εικασία που κάνουν οι επιστήμονες είναι ότι οι εκρήξεις FBOT είναι προϊόν της αλληλεπίδρασης ή πιο σωστά της καταστροφής ενός άστρου που έπεσε στα πανίσχυρα βαρυτικά δίχτυα μια μικρής μαύρης τρύπας με μάζα εκατό ως χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου. Η ύπαρξη ενός άστρου και μιας τέτοιας μαύρης τρύπας στο διαγαλαξιακό κενό δεν είναι συμβατή με τα κοσμολογικά δεδομένα και έτσι καλούνται οι επιστήμονες να βρουν απαντήσεις.
Από το naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου