Η «υπόγεια» δράση της Χούντας με πρωταγωνιστές τους «θρυλικούς» Beatles και ο απώτερος σκοπός των Συνταγματαρχών.
Ο Guardian προχώρησε σε μία συγκλονιστική αποκάλυψη μέσω σημερινού (30/09) δημοσιεύματος, αναφέροντας ότι πρόσωπα φιλικά προσκείμενα στη Χούντα των Συνταγματαρχών σκέφτονταν να χαρίσουν στους «θρυλικούς» Beatles ένα νησί στην Ελλάδα, προκειμένου να βελτιωθεί η… εικόνα της χώρας μας, στο εξωτερικό.
Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού αλλά και τα Μέσα ενημέρωσης, τα οποία
λογοκρίθηκαν αυστηρά από τη Χούντα, δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τη λάμψη του εμβληματικού συγκροτήματος, εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των τεσσάρων μελών να αγοράσουν ένα ελληνικό νησί, με σκοπό να περνούν τις μισές ημέρες του χρόνου μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.Η συνάντηση του καλοκαιριού και η συνέντευξη – «σταθμός»
Μία ζεστή μέρα του Ιουλίου, ο Τζον Λένον καθόταν κοντά σε μία λίμνη, στην κεντρική Ελλάδα, μαζί με την πρώτη γυναίκα του, Σίνθια και τον μικρό γιο τους, Τζούλιαν. Οι Beatles βρέθηκαν στους Δελφούς, μέσω της Αράχωβας. Τότε, ο Λάμπης Τσιριγωτάκης, ο οποίος εκείνη την εποχή αρθρογραφούσε για το «Βήμα», συνειδητοποίησε ότι αυτή ήταν η μεγάλη του ευκαιρία. Πλησίασε τον τραγουδιστή και τον ρώτησε: «Τζον, μπορώ να σου κάνω μερικές ερωτήσεις;».
«Κανένα πρόβλημα, χαίρομαι που σας γνωρίζω», απάντησε ο Λένον. «Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου, από την Ελλάδα;», ήταν η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου. Ακολούθησε «ξέσπασμα» του Λένον, όπως γράφει ο Guardian. «Δυστυχώς, οι κοινωνικές ανισότητες στη Μεγάλη Βρετανία είναι τόσο μεγάλες, που με πληγώνουν ψυχολογικά.
Η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα, φανταστικό κλίμα, σπουδαίοι άνθρωποι και γι’ αυτό σκεφτόμαστε σοβαρά να αγοράσουμε ένα μικρό ελληνικό νησί και να δημιουργήσουμε τη δική μας κοινότητα χίπις, όπου θα μπορούσαμε να ζήσουμε ανενόχλητοι», αποκρίθηκε.
Η έννοια «χίπις» και γενικώς οτιδήποτε παρέπεμπε σε απελευθέρωση τελούσαν υπό καθολική απαγόρευση, μετά τη λήψη της εξουσίας μέσω πραξικοπήματος από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, το 1967, χρονιά κατά την οποία οι Beatles επισκέφθηκαν τη χώρα μας.
Με το «βλέμμα» στο εξωτερικό
Αξιωματούχοι του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού και τα Μέσα ενημέρωσης –που ελέγχονταν αυστηρά από τη Χούντα– δεν είχαν πρόβλημα να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles, με σκοπό να αντισταθμίσουν τη διεθνή απομόνωση που προκλήθηκε από αναφορές για εκτεταμένα βασανιστήρια και διώξεις πολιτικών αντιπάλων.
«Το καθεστώς τούς έβλεπε ξεκάθαρα ως διασημότητες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν έναν σκοπό», υπογράμμισε ο Τσιριγωτάκης, αναφερόμενος στα παιχνίδια «γάτας και ποντικιού» που εκείνος και ένας φωτογράφος αναγκάσθηκαν να παίξουν με τους ιθύνοντες του ΕΟΤ, οι οποίοι είχαν καταστρώσει το απόλυτο σχέδιο προπαγάνδας.
«Χρησιμοποιείται ως προπαγάνδα»: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και η διεθνής πολιτική
Τον περασμένο μήνα, στο Journal of Beatles Studies υπό την επιμέλεια μελών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δημοσιεύθηκε ένα δοκίμιο 8.000 λέξεων με τον παραπάνω τίτλο. Ο συγγραφέας της έρευνας, Τζόναθαν Νοτ, είναι πεπεισμένος ότι –έπειτα από αρκετά χρόνια ερευνών– οι δικτάτορες ήταν αποφασισμένοι να εκμεταλλευθούν την επιθυμία του βρετανικού συγκροτήματος να αποκτήσουν ένα ελληνικό νησί, στοχεύοντας στην «τόνωση» του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και τη βελτίωση του στάτους της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Μερικές εβδομάδες νωρίτερα, στο Λονδίνο, είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις κατά της Χούντας. «Δημοκρατία στην Ελλάδα», έγραφαν τα πλακάτ.
«Το 1967, υπήρξε προσπάθεια από εκπροσώπους του ελληνικού τουρισμού να χρησιμοποιήσουν την επίσκεψη των Beatles για να δημιουργήσουν ευεργετική δημοσιότητα. Θα ήθελα να αποσαφηνίσω ότι δεν υπονοώ σε καμία περίπτωση πως κάποιο μέλος του συγκροτήματος γνώριζε ότι το ταξίδι τους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο».
Ο Τσουγκριάς και ο… «Μάτζικ Άλεξ»
Ο Τζόναθαν Νοτ αποκάλυψε πως όταν οι Beatles βρήκαν το νησί τους (πιστεύεται ότι είναι ο Τσουγκριάς, έξω από τη Σκιάθο), έλαβαν οδηγίες να μεταφέρουν «χρηματικό ποσό αξίας 120.000 λιρών σε δολάρια, για να καλυφθούν τα νομικά έξοδα και η ανακαίνιση των ακινήτων».
Το ταξίδι στην Ελλάδα είχε προγραμματισθεί και οργανωθεί στην εντέλεια από τον Αθηναίο μηχανικό και φίλο του Λένον, Αλέξη Μάρδα. Ο «Μάτζικ Άλεξ» –όπως ήταν το υποκοριστικό του, που τού χάρισε ο σπουδαίος τραγουδιστής– είχε εφεύρει το Nothing Box, ένα κουτί με φωτάκια, τα οποία απλώς αναβόσβηναν.
Η ιδέα «κέντρισε» το ενδιαφέρον του Λένον, ενώ, αμέσως ενθουσιάστηκε με την ευφυία του Μάρδα. Κάπως έτσι, «γεννήθηκε» μία ισχυρή φιλία, η οποία έμελλε να περάσει από «σαράντα κύματα» έως το τέλος.
Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (49η συνέχεια, Μια καινούργια γνωριμία)
Οι ιστορικοί συμφωνούν ότι η μόνιμη παρουσία των Beatles στην Ελλάδα θα είχε θεωρηθεί ευλογία. «Οι Συνταγματάρχες ήταν απελπισμένοι από πολύ νωρίς, για κάποιου είδους νομιμοποίηση από το εξωτερικό. Το γεγονός ότι θα βρίσκονταν στην Ελλάδα εν μέσω της Beatlemania, δυνητικά θα αποτελούσε προπαγανδιστικό πραξικόπημα γι’ αυτούς», σύμφωνα με τον ερευνητή Διεθνών Σχέσεων και συγγραφέα, Δρ. Αλέξανδρο Ναυπλιώτη.
Από το newsbomb
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου