Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

Τι πρέπει να κάνουν, πού πρέπει να πάνε πολίτες εάν ηχήσουν οι σειρήνες πολέμου

 Τι πρέπει να κάνουν όλοι όταν ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου; Τι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, που πρέπει να πάνε οι πολίτες;

Οι σειρήνες πολέμου, ήχησαν σε όλη τη χώρα, μαζί με τις καμπάνες των εκκλησιών, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων» και «ΤΑΑΣ ΑΝΤΙΟΧΟΣ».

Οι πολίτες όμως, αναρωτήθηκαν, τι πρέπει να κάνουν σε μία παρόμοια περίπτωση, όπου θα ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου. Τι προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, που πρέπει να πάνε οι πολίτες; Τι ακριβώς θα συμβεί;

Απαντήσεις, δίνει στο Dnews, ο Συνταγματάρχης Νικόλαος Παππάς, Αναπληρωτής Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας ΠΑΜ-ΠΣΕΑ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι αρμόδια για τις έκτακτες καταστάσεις αυτής της εμβέλειας.

Ο κ. Παππάς, μας αποκαλύπτει, ότι το σχέδιο Παρμενίων, πολλά από τα σημεία του οποίου είναι φυσικά απόρρητα, προβλέπει ακριβώς τι πρέπει συμβεί, στην περίπτωση που ηχήσουν σειρήνες του πολέμου.

«Σαφώς και υπάρχει ένα σχέδιο που λέγεται Παρμενίων και είναι φυσικά απόρρητο. Το σχέδιο είναι ενεργό πάντα και εντάσσεται στο σχεδιασμό Πολιτικής Άμυνα της χώρας», αναφέρει ο κ. Παππάς και συνεχίζει: «Οι πολίτες, λογικό είναι να βλέπουν κάτι και να ενεργούν όπως αυτοί πιστεύουν. Όταν όμως καλούνται σε εκπαιδεύσεις δεν έρχονται. Κάθε χρόνο, σε όλη την Ελλάδα, γίνονται εκπαιδεύσεις. Τα προγράμματα εκπαίδευσης ανακοινώνονται από τις περιφέρειες κάθε περιοχής και τα αστυνομικά τμήματα. Αλλά όσοι προσέρχονται είναι ελάχιστοι, γιατί έχουν τις δουλειές τους. Και όταν συμβεί κάτι, όπως η χθεσινή άσκηση, ρωτάνε τι συμβαίνει.

Ο κ. Παππάς, μας ενημερώνει ότι καταφύγια υπάρχουν σε όλη τη χώρα, όπως και στην Αθήνα. «Η υπηρεσία μας, φυσικά, ξέρει τη θέση αυτών των καταφυγίων και τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να χωρέσουν».

Όπως αναφέρει ο κ. Παππάς, η προσπάθεια της υπηρεσίας του, είναι να μάθει ο πολίτης, ότι πρέπει να συμμετάσχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Εμείς το «κυνηγάμε» τόσα χρόνια. Κάθε χρόνο βαρούσαν οι σειρήνες πέντε λεπτά, χωρίς να γίνεται κάτι άλλο. Δεν μας έπαιρνε κανείς τηλέφωνο, δεν ρώταγε κανείς κάτι. Είπαμε φέτος να συμμετέχουν και οι ενορίες, χτυπώντας τις καμπάνες, ώστε να «ξυπνήσει» λίγο ο κόσμος.  Θέλουμε ο κόσμος να το μάθει και να συμμετάσχει. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνήσουν με τα αστυνομικά τμήματα στα οποία ανήκουν, να ρωτήσουν τον υπεύθυνο θεμάτων πολιτικής άμυνας, πότε θα γίνει εκπαίδευση και να δηλώσουν συμμετοχή».

 

Οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε τέτοιες εκπαιδεύσεις, σύμφωνα με τον κ. Παππά, είναι οι κάτοικοι της Βορείου Ελλάδας. «Πηγαίνουν πολλοί πολίτες και γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν στην περίπτωση που κτυπήσουν οι σειρήνες. Στα αστικά κέντρα όμως είναι διαφορετικά. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε συμμετοχές, αλλά στην Αθήνα είναι σε «νηπιακή κατάσταση» το θέμα», καταλήγει.

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες υπάρχει Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ), που προβλέπει τις ενέργειες σε έκτακτες περιπτώσεις.

Η άσκηση «Παρμενίων», η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, ξεκίνησε στις 27 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί αύριο.

Δείτε επίσης: ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΗ

Στην άσκηση που διεξάγεται σε 24ωρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, τις μείζονες διοικήσεις, τους σχηματισμούς και μονάδες, συμμετέχουν σε όση έκταση απαιτείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Σώματα Ασφαλείας καθώς και φορείς του Πολιτικού Τομέα.


πηγή

Από το romioitispolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου