Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

SOS από τον Θωμαΐδη για τα PFAS που περιέχονται στα χάρτινα καλαμάκια: «Βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας»

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τα PFAS που περιέχονται στα χάρτινα καλαμάκια κρούει ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. «Βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξή του την Παρασκευή (1/9) στην ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις ο Νίκος Θωμαΐδης εστιάζοντας στις υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS) που περιέχονται στα χάρτινα καλαμάκια

υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη ομάδα πλαστικών ουσιών έχουν αναδειχθεί σε ένα μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα, διότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

«Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και άλλες ουσίες είναι τοξικές για την ανθρώπινη υγεία

Εστιάζοντας στη χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων ο Νίκος Θωμαΐδης αποκάλυψε ότι «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» πρόσθεσε δε ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».

«Πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί και δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες. Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.

«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω “μετανάστευσης”, από το υλικό στο τρόφιμο» είπε επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι ποσότητες αυτές είναι απειροελάχιστες στα καλαμάκια.

«Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας εμείς καθημερινά ότι χρησιμοποιούμε πάρα πολλά χημικά προϊόντα καθημερινής χρήσης» διευκρίνισε υπενθυμίζοντας ότι ο,τιδήποτε και να χρησιμοποιήσουμε έχει χημικά.


«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο»

 

Υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο» ο Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε «η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».

Όσον αφορά τα πιάτα από ανακυκλωμένο χαρτί που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ταχυφαγεία τόνισε ότι όσο πιο ζεστό είναι το τρόφιμο τόσο μεγαλύτερη είναι η μετανάστευση, προσθέτοντας ότι οι γυάλινες συσκευασίες είναι οι πιο ασφαλείς.

Δείτε επίσης: ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΙΚΕΣ ΨΥΧΕΣ (Προς μελοποίηση)

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου