Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023

Dogxim, το πρώτο υβρίδιο σκύλου – αλεπούς καταγράφηκε στη Βραζιλία και οι επιστήμονες ψάχνουν απαντήσεις

Το 2021 ένα ζώο που έμοιαζε με κουτάβι είτε σκύλου είτε αλεπούς βρέθηκε χτυπημένο από αυτοκίνητο κοντά στην άγρια φύση της Βραζιλίας και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Βακάρια του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ. Δύο χρόνια μετά, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν πως πρόκειται για το πρώτο υβρίδιο σκύλου – αλεπούς και το ονόμασαν Dogxim. Τώρα προσπαθούν να κατανοήσουν περισσότερα γι’ αυτό.

Το ζώο διέσωσε ο βιολόγος Χέρμπερτ Άσε Ζούνιορ. Σε πρώτη ανάλυση ο βιολόγος αποφάσισε πως επρόκειτο για άγριο ζώο που ζούσε στο φυσικό του περιβάλλον αν και δεν μπορούσε να

εξακριβώσει το είδος.

Ως τέτοιο, δηλαδή άγριο ζώο, το μετέφερε στο κτηνιατρείο του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ που έχει ειδική πτέρυγα και κατάλληλο εξοπλισμό για τη φροντίδα άγριων ζώων. Ωστόσο, το ιατρικό προσωπικό που ανέλαβε να θεραπεύσει το ζώο δεν μπορούσε να καταλάβει αν επρόκειτο για αλεπού ή σκύλο.

Τα ασυνήθιστα φυσικά χαρακτηριστικά του ζώου, συμπεριλαμβανομένων κάποιων που έμοιαζαν με σκύλο και κάποιων που έμοιαζαν με αλεπού, προκάλεσαν το ενδιαφέρον επιστημόνων από τοπικά πανεπιστήμια που στη συνέχεια ανέλυσαν τα γονίδιά του.

Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη αποκάλυψε ότι η μητέρα του ζώου ήταν μια αλεπού pampas και ο πατέρας ένας οικόσιτος σκύλος άγνωστης ράτσας. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση αναπαραγωγής μετά από ζευγάρωμα αλεπούς και σκύλου. Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι είχε 76 χρωμοσώματα – ένας συνδυασμός των 74 της αλεπούς και των 78 του σκύλου.

Το υβρίδιο είχε μεσαίο μέγεθος σκύλου, μεγάλα, μυτερά αυτιά, μακρύ ρύγχος με κατάμαυρη μύτη, διογκωμένα καστανά μάτια και ένα πυκνό, μαυροκαφέ τρίχωμα με κηλίδες λευκού και γκρι. Το ζώο όχι μόνο έμοιαζε τόσο με σκύλο όσο και με αλεπού αλλά συμπεριφερόταν και με έναν παράξενο τρόπο που έμοιαζε και με τα δύο ζώα, ανέφεραν, σύμφωνα με το βραζιλιάνικο δίκτυο Globo. Για παράδειγμα έτρωγε τρωκτικά και όχι σκυλοτροφές, αλλά γάβγιζε σαν σκυλί.

Ωστόσο, πέθανε νωρίτερα το 2023 από άγνωστη αιτία, αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να ήταν σε θέση να αναπαραχθεί.

Η επιστημονική ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στο περιοδικό Animals και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλα «dogxim» στη φύση. Οι οικόσιτοι σκύλοι έχουν διασταυρωθεί και στο παρελθόν με άγρια είδη, συμπεριλαμβανομένων των κογιότ, των λύκων και των ντίνγκο.


«Ήταν ένα καταπληκτικό ζώο»


Η Φλάβια Φεράρι, μια περιβαλλοντολόγος στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο Γκράντε ντο Σουλ κι εκείνη που δεν μπορούσε να αποφασίσει αν ήταν αλεπού ή σκύλος ανοίγοντας το δρόμο για τις περαιτέρω εξετάσεις, φρόντισε το ζώο κατά τη διάρκεια της ανάρρωσής του.

Η ίδια δήλωσε τόσο σε τοπικά ΜΜΕ, αλλά και στη βρετανική εφημερίδα «The Telegraph»: «Ήταν ένα καταπληκτικό ζώο, πραγματικά ένα υβρίδιο μεταξύ μιας αλεπούς pampas και ενός σκύλου. Δεν ήταν τόσο υπάκουη όσο ένας σκύλος, αλλά δεν είχε επίσης την επιθετικότητα που αναμένεται από μια άγρια αλεπού. Είχε ντροπαλή προσωπικότητα, προτιμώντας γενικά να μένει μακριά από τους ανθρώπους. Με την πάροδο του χρόνου που νοσηλευόταν για θεραπεία, πιστεύω ότι άρχισε να αισθάνεται πιο ασφαλής».

Δείτε επίσης: Το πορτραίτο (Διήγημα)

Από το newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου