Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Εντοπίστηκε ο επιθανάτιος ρόγχος ενός σουπερνόβα που εκτόξευσε μάζα ίση με αυτή του Ήλιου (βίντεο)

Η ανακάλυψη ρίχνει φως στο βίαιο τέλος των άστρων.

O Κοΐτσι Ιτακάγκι είναι διευθύνων σύμβουλος σε μια εταιρεία τρoφίμων στην Ιαπωνία αλλά τον ελεύθερο του χρόνο τον περνάει κοιτάζοντας τον ουράνιο θόλο. Πρόκειται για έναν από τους εμπειρότερους και πιο γνωστούς ερασιτέχνες αστρονόμους στον κόσμο. Ο Ιτακάγκι είναι «κυνηγός σουπερνόβα» αφού επικεντρώνει την προσοχή του στον εντοπισμό αυτού του βίαιου, εντυπωσιακού όσο και κρίσιμου για την εξέλιξη του Σύμπαντος κοσμικού φαινομένου.

Έχει ανακαλύψει μέχρι στιγμής

170 σουπερνόβα και όταν αποφάσισε στις 19 Μαΐου να ανέβει με τον εξοπλισμό του στο όρος Γιαγκαμάτα ευελπιστούσε προφανώς ότι κάτι ενδιαφέρον θα προέκυπτε αλλά σε καμία περίπτωση δεν περίμενε ότι θα δει το όνομα του να κάνει αρχικά τον γύρο της επιστημονικής κοινότητας και στη συνέχεια της δημοσιότητας.

Ο Ιτακάγκι εντόπισε στoν γαλαξία M101 που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 21 εκατ. ετών φωτός από η Γη μια λάμψη που θεώρησε ότι πιθανώς προέρχεται από κάποιο σουπερνόβα.

Ενημέρωσε την Διεθνή Αστρονομική Ένωση η οποία έστειλε το σήμα στην αστρονομική κοινότητα η οποία όχι μόνο πιστοποίησε ότι επρόκειτο για ένα σούπερνοβα αλλά ότι είναι το πιο λαμπρό που έχει εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια και η παρατήρηση του από εδώ και πέρα μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στους ειδικούς να κάνουν ακριβείς προβλέψεις για εκρήξεις που μπορεί να συμβούν στο μέλλον.

Εικόνα του σημείου που εντοπίστηκε το σουπερνόβα SN 2023ixf. πηγή φωτό (S. Gomez/STScI)


Οι τελευταίες στιγμές

 

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ παρουσιάζει τα αποτελέσματα της μελέτης που έκανε σε αυτό το σούπερνοβα το οποίο έλαβε την κωδική ονομασία SN 2023ixf. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το άστρο στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, λίγους μόλις μήνες πριν αυτοκαταστραφεί στην έκρηξη σουπερνόβα είχε υποστεί μια απώλεια μάζας ίση με τη μάζα που έχει ο Ήλιος.

Δείτε επίσης: Το πορτραίτο (Διήγημα)

Η ανακάλυψη ρίχνει φως στο τι συμβαίνει σε γιγάντια άστρα καθώς αυτά οδεύουν στο τέλος τους. Οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα σε αυτά τα άστρα λίγο πριν το τέλος της ζωής τους παραμένουν εν πολλοίς άγνωστα για τους επιστήμονες. Είναι προφανές ότι το SN 2023ixf θα αποτελέσει αγαπημένο στόχο των αστρονόμων το προσεχές χρονικό διάστημα αναζητώντας νέα στοιχεία για αυτού του είδους τα άστρα αλλά και τις εκρήξεις τους.

                    

Από το naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου