Στο Δήμο Θεστιέων, βορειοανατολικά του Καινούριου, βρίσκεται το κάστρο του Βλοχού, στα 688 μέτρα. Εκεί, στην κορυφή του ομώνυμου λόφου, στη δυτική πλαγιά του Παναιτωλικού ήταν στην αρχαιότητα η αρχαία Θεστία, γεγονός που αποδεικνύεται από τα Ελληνιστικά τείχη που σώζονται.
Η πόλη έφερε το όνομα του μυθικού βασιλιά Θέστιου. Τείχη υπήρχαν νότια και τα δυτικά της ακρόπολης, όπου και διατηρούνται σε όλο το μήκος αρκετοί δόμοι, χωρίς πύργους. Ο πυλώνας που σώζεται είναι όμοιος με τον
μυκηναϊκό της Τίρυνθας.Στο Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας Τριχωνίδας (Βλοχός, 10 Ιουνίου 2012) ο ερευνητής Ευάγγελος Χατζηαγάπης παρουσίασε μια εντυπωσιακή θεωρία.
Σύμφωνα με αυτήν, το βουνό Βλοχός στη δυτική πλαγιά του Παναιτωλικού όρους είναι μία κούφια πυραμίδα, ενώ περιμετρικά υπάρχουν στοές-είσοδοι προς το εσωτερικό του κυκλώπειου τείχους.
Σημειώνουμε ότι η πρώτη φορά που επιχειρήθηκαν έρευνες ήταν το 1899 από τον αρχαιολόγο Γ. Σωτηριάδη. Επιχειρήθηκαν εκ νέου το 1921 από τον Α. Κ. Ρωμαίο. Ανάμεσα σε αυτούς και σε άλλους ερευνητές και μελετητές υπάρχουν και εκείνοι, όπως ο αντιστράτηγος ε.α. Γ. Βάρσος, που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία πυραμίδα ή, τουλάχιστον, μία πυραμιδοειδής κατασκευή.
Όλο το βουνό είναι καλυμμένο από βλάστηση και, δυστυχώς, καλύπτουν την πραγματική «ταυτότητα» του βουνού αν το προσεγγίσεις από κοντά ή με τα πόδια. Οι αεροφωτογραφίες αποδεικνύουν άλλα πράγματα…
Κοχύλια και άλλα παρόμοια ευρήματα είναι σαφείς ενδείξεις πως το κτίσμα είναι τουλάχιστον προκατακλυσμιαίο. Ενδεχομένως, πρόκειται για το μοναδικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, πρόκειται για ένα βουνό σχήματος πυραμίδας που φτάνει σε ύψος περίπου τα 688 μέτρα με «κομμένη» κορυφή.
Το όλο κατασκεύασμα εκπέμπει έντονη ενέργεια.
Το άκρως εντυπωσιακό σε αυτή την (προκατακλυσμιαία) ιστορία, είναι η επιμονή της επίσημης πολιτείας να αρνείται να αναθέσει μια συστηματική έρευνα, η οποία και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις πλέον, θα αποκάλυπτε τουλάχιστον συγκλονιστικές αλήθειες για την περιοχή μας και για την πραγματική μας ιστορία.
Δείτε επίσης: ΑΓΑΠΗ (Προς μελοποίηση)
Δείτε ολόκληρη την ομιλία του του ερευνητή Ευάγγελου Χατζηαγάπη με θέμα τον Αρχαίο Βλοχό απο το Διεθνές Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου