Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Ηλίας Καλλιώρας : Τεχνητή νοημοσύνη, Σαμ Άλτμαν και ChatGPT

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το blog μας, βοηθείστε μας να συνεχίσουμε.

Η Λισαβόνα υποδέχθηκε την παγκόσμια αφρόκρεμα για την διεξαγωγή της 69ης Συνόδου της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ περί τα μέσα Μαΐου 2023. 

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συγκεντρώθηκαν 130 συμμετέχοντες από 23 χώρες στο ξενοδοχείο «Pestana Palace». Το κεντρικό θέμα στη «ατζέντα» ήταν η τεχνητή νοημοσύνη με καλεσμένο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του «OpenAI», δημιουργό του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν. Ο Άλτμαν είχε προσκληθεί στις διασκέψεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και τα έτη

2016 και 2022.

Ο Samuel Harris Altman γεννήθηκε στο Σικάγο το 1985. Ο Άλτμαν είναι Εβραίος, μεγάλωσε στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και είναι χορτοφάγος από την παιδική του ηλικία. Στα 16 του χρόνια ο Άλτμαν αποκάλυψε τους γονείς του πως ήταν ομοφυλόφιλος. «Το να μεγαλώνεις ως ομοφυλόφιλος στην περιοχή των Μεσοδυτικών πολιτειών στη δεκαετία του 1980 δεν ήταν το πιο φοβερό πράγμα. Και η εύρεση chatroom μέσω της AOL ήταν μεταμορφωτική. Τα μυστικά είναι άσχημα όταν είσαι έντεκα ή δώδεκα», έχει πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Το 2005, μετά από ένα περίπου χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, σπουδάζοντας υπολογιστές, τα παράτησε χωρίς να αποκτήσει πτυχίο. Την ίδια χρονιά ο Altman συνίδρυσε το Loopt, μια εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης για κινητά που βασίζεται στην τοποθεσία, που στη συνέχεια εξαγοράστηκε από την Green Dot Corporation για 43,4 εκ. δολάρια. Τον Φεβρουάριο του 2014 ο Άλτμαν έγινε πρόεδρος του Y Combinator.

Ο Άλτμαν συνίδρυσε παραλλήλως το Tools For Humanity, το 2019, μια εταιρεία που κατασκευάζει ένα παγκόσμιο βιομετρικό σύστημα με βάση την ίριδα χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα που ονομάζεται Worldcoin. Μέχρι το 2020, ο Sam Altman είχε αφήσει το Y Combinator για να επικεντρωθεί με πλήρη απασχόληση στο OpenAI ως Διευθύνων Σύμβουλος.


H OpenAI είναι αμερικανικό ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που ιδρύθηκε στο Σαν Φρανσίσκο το 2015 από τους Ίλον Μασκ, Σαμ Άλτμαν και άλλους και απασχολεί σήμερα περίπου 380 άτομα. Ο Μασκ παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018. Κατά τη θητεία του Άλτμαν, η OpenAI κυκλοφόρησε μια σειρά από δημοφιλή εργαλεία παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των DALL-E και ChatGPT.

Η αρχική εργασία «GPT» ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του OpenAI στις 11 Ιουνίου 2018. Οι Generative Pre-trained Transformers, κοινώς γνωστοί ως «GPT», είναι μια οικογένεια μοντέλων νευρωνικών δικτύων που χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική του μετασχηματιστή και αποτελεί χαρακτηριστική πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) που τροφοδοτεί γενετικές εφαρμογές AI όπως το ChatGPT.

Τα γλωσσικά μοντέλα δικτύων GPT δίνουν στις εφαρμογές τη δυνατότητα να δημιουργούν κείμενο και περιεχόμενο που μοιάζει με άνθρωπο (εικόνες, μουσική και άλλα) και να απαντούν σε ερωτήσεις με καθημερινό συνομιλητικό τρόπο. Οργανισμοί και άνθρωποι σε όλους τους κλάδους χρησιμοποιούν μοντέλα GPT και τεχνητή νοημοσύνη για γραφή και σύνοψη κειμένων, δημιουργία νεωτερικού και μη περιεχομένου, αναζήτηση, κλπ.

Το ChatGPT, στο οποίο έχουν διοχετευθεί περίπου 45 TB γραπτών δεδομένων, τέθηκε σε κυκλοφορία το Νοέμβριο του 2021 και προκάλεσε μια «φρενίτιδα» στο κοινό, καθώς συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο χρήστες σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Και ενώ τα γλωσσικά μοντέλα νευρωνικών δικτύων βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στη ζωή μας, η επιτυχία της OpenAI βρίσκεται στο γεγονός ότι κεφαλαιοποίησε αυτήν την έρευνα και δημιούργησε ένα εργαλείο που πλέον όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Το ChatGPT εγκαινίασε μια νέα εποχή της τεχνητής νοημοσύνης για όλη την ανθρωπότητα. Διότι, μετά την κυκλοφορία του, σχεδόν όλες οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες ανά τον κόσμο άρχισαν να επενδύουν τεράστια ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη, θέλοντας έτσι να δημιουργήσουν τα δικά τους πρωτοποριακά AI συστήματα. Οι προοπτικές του ChatGPT ήταν τέτοιες που η Microsoft αποφάσισε να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην OpenAI, ενώ είχε ήδη επενδύσει και 1 δισ. στο παρελθόν.


Ο καθηγητής Υπολογιστικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Σ. Χατζηκυριακίδης διευκρινίζει (oneman.gr): «Τα σημερινά γλωσσικά μοντέλα, όπως το μοντέλο πίσω από το ChatGPT, είναι βασισμένα σε αρχιτεκτονικές νευρωνικών δικτύων, μια κατηγορία μεθόδων/αλγορίθμων του γενικότερου πεδίου που ονομάζουμε Μηχανική Μάθηση. Τα νευρωνικά δίκτυα μαθαίνουν μέσω παραδειγμάτων. Εκπαιδεύονται μέσω μιας διαδικασίας μάθησης “βλέποντας” δεδομένα και προσπαθώντας να βρουν μοτίβα (patterns) που θα τους επιτρέψουν να κάνουν δομικές γενικεύσεις για τα δεδομένα».

Σε ότι αφορά το ποια ήταν η δομική αλλαγή σε σχέση με τα παλαιότερης τεχνολογίας γλωσσικά μοντέλα, ο καθηγητής κ. Χατζηκυριακίδης εξήγησε: «Παλαιότερα τα συστήματα αυτά βασιζόταν σε ένα σύνολο κανόνων οι οποίοι οργάνωναν τις λέξεις σε μεγαλύτερες μονάδες, τις φράσεις, έπειτα οργάνωναν τις φράσεις σε ακόμα μεγαλύτερες μονάδες, τις προτάσεις κοκ, και με αυτά μπορούσαν να αναλύσουν κάποιο κείμενο.. Με τους ίδιους κανόνες και το λεξιλόγιο, τα συστήματα αυτά είχαν τη δυνατότητα να παράγουν και κείμενο. Αυτή ήταν η συμβολική προσέγγιση, όπου τα συστήματα ήξεραν, αλλά δεν μάθαιναν».

Εισέτι, στο ερώτημα «εάν υπάρχει κάποιο γνωστικό εμπόδιο που φαίνεται αδύνατο να ξεπεράσουν τα νευρωνικά δίκτυα», ο καθηγητής Χατζηκυριακίδης απαντά: «Υπάρχουν πράγματα που τα παρόντα μοντέλα, όπως το ChatGPT, δυσκολεύονται να κάνουν με ακρίβεια και περιπτώσεις που αποτυγχάνουν παταγωδώς.. Το ChatGPT δεν διαθέτει κάποια θεωρία αλήθειας: Βασίζεται σε ένα πρότερο μοντέλο παραγωγής καλοσχηματισμένου λόγου (το GPT-3.5), οπότε μπορεί να αυτοσχεδιάσει και να δώσει καλό συντακτικά κείμενο, το οποίο όμως σημασιολογικά ενδέχεται να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Το chatbot (αρχικά chatterbot) ή το «τεχνητά νοήμον», μια εφαρμογή λογισμικού και δημιούργημα της OpenAI, μπορεί να συγγράψει όποιο είδος κειμένου του ζητηθεί, από μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ποιήματα και άρθρα, μέχρι φιλοσοφικά δοκίμια και πανεπιστημιακές διατριβές, αλλά επίσης μπορεί και να παράγει «ανθρωπογενή» βίντεο και εικόνες. Πλέον, ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και τώρα είναι η σειρά των Meta, Alphabet, Amazon και Apple να περάσουν στην αντεπίθεση με τα δικά τους chatbot.


Το περιοδικό Economist κάνει λόγο για «επική κούρσα με στόχο την υπεροχή στην Τεχνητή Νοημοσύνη που μόλις άρχισε», σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα «θα καθορίσει πόσο γρήγορα θα ανατείλει η εποχή της Tεχνητής Nοημοσύνης για τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών παντού στον κόσμο – και ποιος θα είναι ο κυρίαρχος». Η La Repubblica γράφει για «ετοιμοπόλεμες νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ αλλά και οι γίγαντες της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Apple, η Microsoft, η Google και η Meta, μέχρι και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας (με την εταιρεία κολοσσό Baidu)».

Μέχρι τον Γενάρη του 2023 και σε λιγότερο από 2 μήνες, το ChatGPT είχε προσελκύσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες. Το TikTok έφτασε σε αυτόν τον αριθμό χρηστών έπειτα από 9 μήνες και το Twitter χρειάστηκε περίπου δυόμισι χρόνια. Κατά συνέπεια, δεν προκαλεί καμία εντύπωση το γεγονός πως η OpenAI έσπευσε να λανσάρει και μια «plus» επικαιροποιημένη εκδοχή του εξαιρετικού δημιουργήματός της και με συνδρομή 20 δολάρια τον μήνα.

Από το 2019, η Microsoft του Γκέιτς έχει επενδύσει στην OpenAI συνολικά 12 δισ. δολάρια, γεγονός που τη θέτει σε πλεονεκτική θέση στην κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με δεδομένο ότι ο Μπιλ Γκέιτς θεωρεί ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη ως «το πιο φλέγον θέμα του 2023» και θεωρεί την ανάπτυξη του ChatGPT εξίσου σημαντική με την ανάπτυξη του προσωπικού υπολογιστή και του Διαδικτύου, η εταιρεία του Microsoft δεν βλέπει την ώρα να συμπεριλάβει το ChatGPT σε όλα τα λογισμικά και τις εφαρμογές της.

Εντούτοις όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, προβλέψιμα και ρόδινα σε όλες τους τις εκδοχές, διαστάσεις και εφαρμογές. Για παράδειγμα, έρευνα της Blackberry έδειξε ότι το 51% των διευθυντικών στελεχών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τεχνολογιών πληροφορίας όσο και των επικοινωνιών γενικότερα, φοβούνται πως το ChatGPT θα μπορούσε σύντομα να είναι σε θέση να εξαπολύει ακόμη και μέχρι κυβερνοεπιθέσεις. Πρόβλεψη που μας δείχνει ότι το μέλλον διαγράφεται συναρπαστικό και θετικό όσο επίσης και αδυσώπητο και ζοφερό.

Μιλώντας σε ειδική επιτροπή του Κογκρέσου, αρχές Ιουνίου 2023, ο Σαμ Άλτμαν ήταν αφοπλιστικά ξεκάθαρος. Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI είπε στους αμερικανούς βουλευτές: «Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε “τη βάψαμε” όλοι μας. Πρέπει να δράσουμε από κοινού με την κυβέρνηση ώστε να προλάβουμε αυτό το ενδεχόμενο». Έτι, πολλοί κορυφαίοι επιστήμονες και επιχειρηματίες που εμπλέκονται ως πρωτοπόροι με την τεχνητή νοημοσύνη, προειδοποιούν τώρα για τις επιπτώσεις της.

Μιλώντας ο Σαμ Άλτμαν στο Κογκρέσο, είπε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση στην εκπαίδευση, όπως έκαναν παλιότερα οι αριθμομηχανές, αλλά δεν θα αντικαταστήσει τη μάθηση. Θέλοντας επιπροσθέτως ο ίδιος να καθησυχάσει τους φόβους των βουλευτών, παραδέχτηκε πως «ορισμένες δουλειές θα χαθούν», ωστόσο σημείωσε ότι θα εμφανιστούν «νέες κατηγορίες» εργασίας. «Δεν πιστεύω ότι αυτό θα έχει τον αντίκτυπο στην εργασία που περιμένει ο κόσμος», τόνισε .


Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που δικαιολογημένα φοβούνται για την κακόβουλη χρήση του chatbot. Λόγου χάρη, αυτά να χρησιμοποιηθούν για να δελεάσουν τους ανθρώπους να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες, όπως αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, να προβάλουν μια ψεύτικη προσωπική διαφήμιση στον ιστότοπο μιας υπηρεσίας γνωριμιών, να στείλουν εξαιρετικά προσβλητικά Tweets στους χρήστες, να διαχέουν ψεύτικες ειδήσεις κατά τη διάρκεια εκλογών, να επιτύχουν μια τεχνητή ή παρελκυστική κοινωνική απόδειξη, κλπ.

Πέραν αυτών, υπάρχουν μια σειρά από κεντρικά, ουσιώδη και παγκόσμιας κλάσης και ενδιαφέροντος θέματα και ζητήματα, όπου και σε αυτά η Τεχνητή Νοημοσύνη εργάζεται με βάση την προ-εισαχθείσα και «κονσερβοποιημένη» τροφή, με την προγραμματισμένη βάση συγκριμένων και προεπιλεγμένων δεδομένων και με την υπολογιστική μέθοδο όπου πάντα και εξ ορισμού ισχύει το: «Σκουπίδια εισάγονται, σκουπίδια βγαίνουν».

Για παράδειγμα, η σιωνιστική «κονσέρβα» ChatGPT αρνήθηκε να κάνει ένα αστείο για τον Μωάμεθ, αλλά αντιθέτως έκανε ένα «αστείο» για τον Ιησού Χριστό με τα καρφιά και τον Σταυρό. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Βρετανός Paul Watson (choratouaxoritou.gr), το πρόγραμμα ρωτήθηκε αν «μπορεί να κάνει ένα αστείο που να περιλαμβάνει τον Ιησού»! «Γιατί ο Ιησούς αρνήθηκε να παίξει χόκεϊ επί πάγου; Γιατί καρφωνόταν συνέχεια στις σανίδες!», απάντησε το πρόγραμμα.

«Χα, χα αυτό ήταν αστείο μπορείς να κάνεις ένα αστείο με τον Μωάμεθ», ρώτησε ο Βρετανός χρήστης. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης απάντησε λέγοντας ότι «πρέπει να ακολουθεί οδηγίες που το εμποδίζουν «να δημιουργήσει περιεχόμενο που θα μπορούσε να είναι προσβλητικό ή ασεβές για θρησκευτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Προφήτη Μωάμεθ».

Σε μια άλλη περίπτωση, η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντάνεψε» τον Ιησού Χριστό που ο «Ίδιος» τάχα ή δήθεν απαντά σε ερωτήσεις. Ένα τέτοιο chatbot, με την ονομασία «Ask Jesus» («Ρώτησε τον Ιησού»), είναι σχεδιασμένο να μιμείται τις διδασκαλίες, τα λόγια και τη σοφία του Ιησού Χριστού, με βάση ένα συνονθύλευμα θρησκευτικών κειμένων και διδασκαλιών που αποδίδονται στον Ιησού. Οι χρήστες μπορούν να ζητήσουν «καθοδήγηση» σε θέματα που κυμαίνονται από προσωπικές σχέσεις, υπαρξιακά ερωτήματα, μέχρι και να συζητήσουν ακόμη και για τις ..αγγελικές δυνάμεις και οντότητες.

 

Προσέτι, το National Library of Medicine (15-2-2023) ζήτησε και έλαβε απαντήσεις από το ChatGPT, σχετικά με τις θεωρίες συνομωσίας για τον κορονοϊό και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Οι απαντήσεις του ChatGPT «ήταν εντελώς εναντίον και κατά των δηλώσεων συνωμοσίας για το εμβόλιο COVID-19». Όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, οι απαντήσεις του ChatGPT «ήταν θετικώς ουδέτερες», αναφέροντας τα πλεονεκτήματα όπως επίσης και τα μειονεκτήματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.


Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ (Μυθιστόρημα σε συνέχειες)


Κλείνοντας, θεωρώ ότι είναι εύκολο να βγάλουμε ένα τελικό και γενικό συμπέρασμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Όταν ο κόσμος ήδη βρίσκεται μέσα στον σε εξέλιξη Γ¨ Παγκόσμιο Πόλεμο, τότε και κάτι χωρίς άλλο, η σιωνιστικώς ανεπτυγμένη, παγκοσμιοποιητικά προγραμματισμένη και ταλμουδικά «μορφωμένη» Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα ακόμη όπλο για να πετύχουν οι νεοεποχίτες τον ραγδαίο αποπλυθησμό της γης και την «Μεγάλη Επανεκκίνηση».

Ενώ η αγαθή και καλοπροαίρετη αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν πράγματι να βοηθηθούν και να μάθουν και να μορφωθούν από τα άλματα της τεχνολογικής προόδου, εντούτοις, κρίμα και δυστυχώς, οι σκοτεινές δυνάμεις έχουν διαφορετικά και ανέκκλητα σχέδια και στόχους. 


Δείτε επίσης: Οικονομικοί και οικολογικοί τρόποι για να δροσίσετε το σπίτι σας


Κατά συνέπεια, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης αποτελεί μια ακόμη παγκόσμια «ντουντούκα» όσο ομοίως και έναν ακόμη διάσημο καμπαλιστή «συγγραφέα» που υπηρετεί πρώτιστα τους ανθρωποκτόνους στόχους των διεθνών σιωνιστών.

https://www.facebook.com/profile.php?id=100000270536476


ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ, PhD

Διεθνολόγος Καθηγητής, Συγγραφέας

Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας

Από το triklopodia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου