Ποιές ασθένειες υποδεικνύει;
Τι σου συμβαίνει και αισθάνεσαι μόνιμη κόπωση και υπνηλία
Αισθάνεσαι διαρκή κόπωση και συχνά υπνηλία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας; Αν ναι, είναι καιρός να κάνεις κάτι γι' αυτό. Μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει μια σοβαρή ιατρική κατάσταση «πίσω» απ' αυτό ή ότι κάνεις κάτι λάθος σε καθημερινή βάση. Κι αυτό κάτι μπορεί να είναι το είδος και το τάιμινγκ των γευμάτων ή η ποιότητα του ύπνου. Κάθε τι παίζει ρόλο κι εσύ οφείλεις να
ψάξεις για να βρεις τι σου συμβαίνει αφού επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό η αποδοτικότητά σου και κατ' επέκταση η καθημερινότητά σου. Ας δούμε μαζί τι μπορεί να σου συμβαίνει.1. Διατροφή: Είναι λάθος να παραλείπεις ένα πλούσιο και υγιεινό πρωϊνό όπως επίσης είναι λάθος να παίρνεις γεύμα ή δείπνο σε διαφορετικές ώρες κάθε μέρα ή με μεγάλη απόσταση ώρας μεταξύ τους. Προσπάθησε να τρως κάθε μέρα πρωϊνό και τις ίδιες ώρες γεύμα και δείπνο δίχως αυτά να έχουν πολλές ώρες διαφορά μεταξύ τους. Για το μεσοδιάστημα όλων αυτών φρόντισε να καταναλώνεις υγιεινά σνακ όπως φρούτα, μπάρες πρωτεΐνης ή ξηρούς καρπούς. Η διατροφή λοιπόν είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος.
2. Έλλειψη βιταμινών: Το μόνιμο αίσθημα κόπωσης μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών όπως D ή Β12 ή σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Μια αιματολογική εξέταση θα δείξει αναλυτικά αν και τι λείπει και πιθανότατα ο γιατρός θα συστήσει συμπληρώματα.
3. Κακός ή λίγος ύπνος: Ένας υγιής ενήλικας χρειάζεται 7-9 ώρες ύπνου το βράδυ ώστε να ξεκουραστεί. Λιγότερος ύπνος απ' αυτή την «ποσότητα» ή ύπνος σε λάθος ώρες οδηγεί σε αίσθημα κόπωσης. Όταν λέμε «λάθος» ώρες εννοούμε να κοιμηθεί κανείς αρκετά μετά τα μεσάνυχτα ή τις πρώτες πρωϊνές. Φρόντισε να κοιμάσαι επαρκώς και νωρίς για να ανακτάς τη χαμένη ενέργεια της προηγούμενης μέρας. Απέφευγε επίσης να παρακολουθείς τηλεόραση ή να χαζεύεις στο κινητό όταν ξαπλώνεις γιατί σου στερεί ώρες ύπνου.
4. Παχυσαρκία: Ένας οργανισμός με παραπανίσια κιλά είναι λογικό να κουράζεται πιο εύκολα κατά τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και όταν κάποιος κάνει τα πιο απλά πράγματα και όχι βαριές εργασίες. Η διατήρηση του σωστού βάρους συνίσταται για να είναι πιο αποδοτικός και να κουράζεται λιγότερο ένας άνθρωπος.
5. Καθιστική ζωή: Υπάρχει σύνδεση με το ακριβώς προηγούμενο. Ο άνθρωπος που δεν γυμνάζεται και σωματικά είναι ανενεργός συνήθως παίρνει και έξτρα κιλά και ακόμα τα πιο μικρά πράγματα (π.χ. ανέβασμα σκάλας) τον εξουθενώνουν. Η γυμναστική και γενικότερα η σωματική δραστηριότητα αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για αύξηση επιπέδων ενέργειας και υγείας.
6. Στρες - κατάθλιψη: Οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι συνήθως αισθάνονται και έλλειψη ενέργειας αφού η κακή διάθεση τους καθηλώνει στον καναπέ και συνηθίζουν να «αδειάζουν» από όρεξη για οτιδήποτε. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους ανθρώπους που έχουν πάει σε επόμενο και πιο δύσκολο στάδιο, αυτό της κατάθλιψης όπου όλα τους φαίνονται αδιάφορα και τους απομονώνουν. Και στο πρώτο και στο δεύτερο ο άνθρωπος αισθάνεται μεγάλη έλλειψη ενέργειας και κόπωση.
7. Διαταραχές ύπνου: Πέρα από τον λίγο ύπνο ή εκείνον σε «λάθος» ώρες, υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος να αισθάνεται κόπωση λόγω διαταραχών ύπνου. Τη λύση μπορεί να δώσει ένας εξειδικευμένος γιατρός που θα κάνει παρακολούθηση ύπνου στον ασθενή. Ενδεχομένως κάποιος να πάσχει από υπνική άπνοια (ή ναρκοληψία) που οδηγεί σε μικρή ποσότητα οξυγόνου στον εγκέφαλο και γενικότερα στο σώμα.
8. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Η διαρκής κόπωση που μπορεί να αισθάνεται κάποιος ίσως είναι το αποτέλεσμα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί μεγάλη κόπωση στον ασθενή που δεν ξεπερνιέται με καλό ύπνο ενώ δεν έχει προσδιοριστεί τι την προκαλεί ούτε υπάρχει ειδική εξέταση. Απλά ο γιατρός πρέπει να εξετάσει τον ασθενή προκειμένου να καταλήξει ότι δεν ισχύει κάτι άλλο.
9. Ινομυαλγία: Αυτή είναι μια κατάσταση που προκαλεί γενικό πόνο και κούραση στο σώμα ενός ανθρώπου. Αυτή η ασθένεια επηρεάζει τους μύες και τους μαλακούς ιστούς του οργανισμού. Επίσης υπάρχει σύνδεση και με τον ύπνο αφού παρατηρείται στα συγκεκριμένα άτομα αδυναμία για καλό και χορταστικό ύπνο το βράδυ. Συνήθως χορηγούνται παυσίπονα για να ανακουφιστεί ο ασθενής.
Δείτε επίσης: ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ (ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ (17η συνέχεια)
10. Φάρμακα: Συχνά το αίσθημα κόπωσης προκαλείται από ισχυρό φάρμακο που παίρνει ένας άνθρωπος για να αντιμετωπίσει μια άλλη ιατρική κατάσταση. Τσέκαρε τη συσκευασία για να διαπιστώσεις αν όντως το αίσθημα κόπωσης είναι μια παρενέργεια του φαρμάκου, συζήτησέ το με το γιατρό σου για το αν μπορεί να μειώσει τη δόση.
11. Διαβήτης: Σύμπτωμα και διαβήτη είναι το αίσθημα κόπωσης. Όταν κάποιος έχει διαβήτη το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη με συνέπεια να αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα που προκαλεί κούραση, ερεθισμό και αδυναμία συγκέντρωσης.
Από το pentapostagma
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου