Διαθέτει μια ατμόσφαιρα από μεταλλικά νέφη που ανακλούν το εισερχόμενο φως στο Διάστημα.
Η ανακάλυψη εξωπλανητών δεν αποτελεί πλέον είδηση αφού τα καινούργια προηγμένα τεχνικά μέσα που διαθέτουν οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης οδηγούν στο συνεχή εντοπισμό πλανητών σε άλλα αστρικά συστήματα. Οι συνεχείς ανακαλύψεις εξωπλανητών κάνει γνωστή και την ύπαρξη νέων άγνωστων μέχρι σήμερα τύπων πλανητών.
Μέχρι να υπάρξει η έκρηξη στην ανακάλυψη εξωπλανητών, μέχρι δηλαδή πριν από περίπου
20 χρόνια, η κυρίαρχη επιστημονική άποψη ήταν ότι τα πλανητικά συστήματα στο Σύμπαν έχουν σε γενικές γραμμές παρόμοια χαρακτηριστικά με το ηλιακό μας σύστημα και ότι οι τύποι των πλανητών είναι πάνω κάτω αυτοί που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες τύποι πλανητών που τα χαρακτηριστικά τους εντυπωσιάζουν τους επιστήμονες. Μάλιστα η ανακάλυψη εξωπλανητών που ανήκουν σε άγνωστους τύπους πλανητών αρχίζει πλέον να λαμβάνει χαρακτηριστικά… ρουτίνας δημιουργώντας νέα δεδομένα στην αστρονομία.Πριν από 48 ώρες ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη που σχηματίζει σπείρες γύρω από το μητρικό του άστρο κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Astronomy & Astrophysics» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τώρα την ανακάλυψη ενός ακόμη εξωπλανήτη με χαρακτηριστικά που για πρώτη φορά βλέπουν οι επιστήμονες.
Ο πλανήτης που έλαβε την κωδική ονομασία LTT9779b έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τον Ποσειδώνα και κινείται σε πολύ κοντινή απόσταση γύρω από το μητρικό του άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 264 έτη φωτός από τη Γη. Ο πλανήτης ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο σε περίπου 19 ώρες. Αυτό που κάνει τον LTT9779b ξεχωριστό είναι ότι μοιάζει να είναι τυλιγμένος σε μεταλλικά νέφη από τιτάνιο και πυριτικό άλας. Τα νέφη αυτά ανακλούν το 75% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα, συγκριτικά η Γη ανακλά το 30% του εισερχόμενου φωτός στο Διάστημα.
«Είναι ένας γιγάντιος καθρέφτης στο Διάστημα», δήλωσε ο αστρονόμος Τζέιμς Τζένκινς από το Πανεπιστήμιο Diego Portales και το Κέντρο Αριστείας στην Αστροφυσική και τις Συναφείς Τεχνολογίες (CATA) στη Χιλή, μέλος της ερευνητικής ομάδας που εντόπισε τον εξωπλανήτη. Η παρουσία ατμόσφαιρας από μόνη της αποτελεί έκπληξη για τους επιστήμονες αφού η εγγύτητα του πλανήτη στο μητρικό του άστρο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη ατμόσφαιρας και την έκπληξη διαδέχεται η απορία και ο θαυμασμός για το είδος των νεφών που έχουν σχηματιστεί στον LTT9779b με τα στοιχεία που τα αποτελούν να είναι παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στα πετρώματα του φλοιού της Γης.
Δείτε επίσης: ΣΑΝ ΨΕΜΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ (1ο μέρος)
«Πιστεύουμε ότι τα σύννεφα θα μπορούσαν να συμπυκνωθούν σε σταγονίδια και να δημιουργείται βροχή τιτανίου σε κάποιες περιοχές της ατμόσφαιρας. Κανένας άλλος πλανήτης σαν αυτόν δεν έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Σέρτζιο Χόγιερ αστρονόμος του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Μασσαλίας στη Γαλλία, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου