Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Seti – Έρευνα για εξωγήινους: Λένε ότι με τη βοήθεια της ΑΙ εντόπισαν διαστημικά σήματα που μοιάζουν πολύ με τεχνητά

                   Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!

Θέλουν λένε να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να “εντοπίσουν εξωγήινους”; Δύο σε ένα δηλαδή…

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών που αναζητούν σημάδια ευφυούς ζωής στο διάστημα χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να αποκαλύψουν οκτώ πολλά υποσχόμενα ραδιοφωνικά σήματα σε δεδομένα που συλλέχθηκαν σε ένα παρατηρητήριο των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της

έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στο Nature Astronomy είναι αξιοσημείωτα. Η ομάδα δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη μια εξαντλητική ανάλυση, αλλά το έγγραφο προτείνει ότι τα σήματα έχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά που θα περιμέναμε αν δημιουργούνταν τεχνητά. Με άλλα λόγια, είναι τα είδη των σημάτων που θα μπορούσαμε να λάβουμε από έναν εξωγήινο πολιτισμό που εκπέμπει στο διάστημα.

Μια πρόχειρη ανασκόπηση του νέου εγγράφου υποδηλώνει ότι αυτά είναι πράγματι πολλά υποσχόμενα σήματα.

Πολλοί λένε βέβαια ότι είναι πολύ πιθανό ότι αυτά τα οκτώ νέα σήματα δημιουργήθηκαν από την ανθρώπινη τεχνολογία. Αλλά αυτό που θεωρείται επίσης πολύ σημαντικό σε αυτή την έρευνα είναι η αποτελεσματικότητα της τεχνητής νοημοσύνης και οι τεχνικές που χρησιμοποίησε η ομάδα για να ανακαλύψει σπάνια και ενδιαφέροντα σήματα που προηγουμένως ήταν θαμμένα στον θόρυβο των παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων που παράγονται από τον άνθρωπο, όπως κινητά τηλέφωνα και GPS.

Οι αστρονόμοι που εργάζονται στο πεδίο του Σέτι (για την αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη) πρέπει να φιλτράρουν τις παρεμβολές που παράγονται από ραδιοεπικοινωνίες εδώ στη Γη.


Σε αυτή την περίπτωση, ο Peter Ma από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και οι συνεργάτες του εξαπέλυσαν ένα σύνολο αλγορίθμων σε ένα βουνό δεδομένων που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν μέσω μιας πρωτοβουλίας της Seti που ονομάζεται Breakthrough Listen , που ιδρύθηκε το 2015 από τον επενδυτή Yuri Milner και τη σύζυγό του Julia.

Τα χαρακτηριστικά που αναζητούν οι αστρονόμοι σε σήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν τεχνητά είναι:

πρώτον να είναι είναι στενής ζώνης , πράγμα που σημαίνει ότι εκεί όπου η ραδιοφωνική μετάδοση περιορίζεται σε λίγα μόνο κανάλια συχνότητας.

Εξαφανίζονται επίσης καθώς το τηλεσκόπιο μετακινείται προς μια άλλη κατεύθυνση στον ουρανό και εμφανίζουν «Dopler drifting» , όπου η συχνότητα του σήματος αλλάζει με προβλέψιμο τρόπο με το χρόνο. Θα περιμέναμε να παρασυρθεί το Doppler επειδή τόσο ο πομπός — σε έναν μακρινό πλανήτη, για παράδειγμα — όσο και ο δέκτης, στη Γη, κινούνται.


Θαμμένος στον θόρυβο

Το πρώτο υποψήφιο σήμα του έργου Breakthrough Listen , που ονομάζεται BLC1, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2020. Αλλά αργότερα εντοπίστηκε σε μεταδόσεις που σχετίζονται με φτηνές ηλεκτρονικές συσκευές σε αυτόν τον πλανήτη.

 

Η εφαρμογή τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης στο πρόγραμμα παρατήρησης Breakthrough Listen, ωστόσο, είναι αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού για το πεδίο. Ακόμη και οι έμπειροι ερευνητές του Seti αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας σημαντικής επιστημονικής ανακάλυψης.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει το ανανεωμένο ενδιαφέρον από ομάδες σε όλο τον κόσμο που σχεδιάζουν την επιτυχία του Seti. Για παράδειγμα, ένας κόμβος μετά-ανίχνευσης Seti έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο του St Andrews στη Σκωτία. Αυτό θα μελετήσει πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι άνθρωποι εάν ανακαλύψουμε ότι δεν είμαστε μόνοι στο Σύμπαν.

Η μόνιμη επιτροπή Seti της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής (IAA) επιβλέπει τα πρωτόκολλα μετά την ανίχνευση του Seti , τα οποία περιγράφουν τα βήματα που πρέπει να λάβουν οι επιστήμονες σε περίπτωση ανίχνευσης γνήσιου σήματος. 


Δείτε επίσης: Κονσέρβες: Για πόσο καιρό διατηρούνται;


Η IAA αποφάσισε να επικαιροποιήσει το κείμενο των πρωτοκόλλων κάποια στιγμή εντός του έτους.

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου