Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Η συναρπαστική ζωή του Ρότζερ Μπέικον, του "μάγου" του 13ου αιώνα που βοήθησε στην πρωτοπορία της σύγχρονης επιστήμης

              Βοηθείστε μας να συνεχίσουμε. Ξέρετε τον τρόπο και δεν σας κοστίζει!

Λέγεται ότι, ο φιλόσοφος του Μεσαίωνα, Ρότζερ Μπέικον, είχε προβλέψει πολλές εφευρέσεις εκατοντάδες χρόνια πριν δημιουργηθούν και ίσως είχε ανακαλύψει ακόμη και τη φόρμουλα για τη Φιλοσοφική Λίθο.

Σήμερα, ο Ρότζερ Μπέικον θεωρείται μια ιδιοφυΐα με προοπτική σκέψη, τόσο στους επιστημονικούς, όσο και στους φιλοσοφικούς κύκλους. Ωστόσο, τον 13ο αιώνα, οι περισσότεροι που ζούσαν στην Αγγλία, πίστευαν ότι ήταν μάγος -αν όχι ανόητος.

Ο Μπέικον είναι -ίσως- περισσότερο γνωστός ως ο πρώτος Ευρωπαίος που τεκμηρίωσε την φόρμουλα της πυρίτιδας. Εργάστηκε όμως και ως φιλόσοφος που αναμόρφωσε τις εκπαιδευτικές πρακτικές της εποχής, αλλά δημιούργησε και θόρυβο επειδή τεκμηρίωσε ένα άλλο αμφιλεγόμενο θέμα: την αλχημεία.

Σαν λόγιος, πίστευε ότι η αλχημεία ήταν η ενοποιητική επιστήμη. Υπό αυτή τη σκοπιά, η ανθρωπότητα θα μπορούσε να επιτύχει την απόλυτη σοφία. Ωστόσο, ως καθολικός μοναχός, υποστήριξε επίσης ότι η αλχημεία ήταν το κλειδί για τη θρησκευτική σωτηρία -παρόλο που, εκείνη την εποχή, η εκκλησία καταδίκασε την αλχημεία ως εξαιρετικά ύποπτη.

Ο Μπέικον πέθανε γύρω στο 1292, έχοντας περάσει τη ζωή του συνδυάζοντας την επιστήμη και τη θρησκεία με πρωτοφανείς τρόπους. Το έργο του δέχτηκε άφθονη κριτική, κάτι που οδήγησε στη φυλάκισή του το 1277. Σήμερα όμως, τον θυμόμαστε ως έναν από τους κορυφαίους μελετητές του 13ου αιώνα.
 
Η πρώιμη εκπαίδευση του Μπέικον διαμόρφωσε το μελλοντικό του έργο
 
Ο Μπέικον παρατηρεί τα αστέρια
 
Ο Μπέικον μεγάλωσε γνωρίζοντας ότι ήθελε να γίνει εκπαιδευτικός. Πήρε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία, όπου έγινε ειδικός στα έργα του Αριστοτέλη. Στη δεκαετία του 1240, άρχισε να δίνει διαλέξεις στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Ενώ βρισκόταν στη Γαλλία, έδωσε διαλέξεις για την αριστοτελική λογική, τη λατινική γραμματική και τις μαθηματικές πτυχές της αστρονομίας και της μουσικής.

Γύρω στο 1247, έφυγε από το Παρίσι και, για τα επόμενα 10 χρόνια, κανείς δεν ξέρει που ήταν. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι πιθανότατα έζησε στη Γαλλία, ή κοντά στην Οξφόρδη, εργαζόμενος ως ιδιωτικός μελετητής. Σπούδασε ελληνικά και αραβικά έργα για την οπτική (τη φυσιολογία της όρασης και την ανατομία των ματιών και του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για αυτήν), ένα θέμα που πρόσθεσε αργότερα ο ίδιος στο -μεσαιωνικό- πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών.

Επίσης, άρχισε να πραγματοποιεί πειράματα που βοήθησαν στη διαμόρφωση της επιστημονικής μεθόδου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.

Η επίδραση του στη σύγχρονη επιστημονική μέθοδο
 
Ο Μπέικον διεξάγει ένα πείραμα
 
Μέχρι τον 12ο αιώνα και για πάνω από χίλια χρόνια, ένα μεγάλο μέρος των γραπτών του Αριστοτέλη δεν ήταν διαθέσιμο στη Δύση, καθώς, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους στη Μεσόγειο, οι Άραβες κατείχαν μεγάλο μέρος των αρχικών γραπτών του. Τότε ήταν που τα ανακάλυψαν οι Ευρωπαίοι και τα μετέφρασαν στα λατινικά.

Ο Μπέικον σπούδασε τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο όταν ήταν στην Οξφόρδη και τον θαύμαζε πολύ.

Άρχισε να πραγματοποιεί πειράματα χημείας με βάση τα γραπτά του Αριστοτέλη, αλλά δεν εξελίχθηκαν όπως ανέμενε. Διαπίστωσε ότι ο Αριστοτέλης, ο διαχρονικά τιμημένος μεγάλος στοχαστής, στην πραγματικότητα, είχε λάθος σε πολλά πράγματα, και, εξ αιτίας αυτού, ο Μπέικον έπρεπε να απορρίψει χρόνια δουλειάς. Τα λανθασμένα μέρη των γραπτών του Αριστοτέλη έκαναν τον Μπέικον να διστάζει να εμπιστευτεί οτιδήποτε. Ενοχλημένος, αγωνίστηκε να βρει έναν τρόπο να κάνει τη γνώση αξιόπιστη -έναν τρόπο να αποδείξει λογικά την αλήθεια.

Εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μόνο ένα λογικό επιχείρημα θα μπορούσε να αποδείξει την αλήθεια. Ο Αριστοτέλης παρείχε θεωρίες που ήταν λογικά σωστές, έτσι οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι ήταν αληθινές. Ωστόσο, τα πειράματα του Μπέικον υποδείκνυαν άλλα πράγματα. Έτσι, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν τέσσερα εμπόδια στην αλήθεια: η εξάρτηση από ελαττωματικές αυθεντίες, οι δημοφιλείς απόψεις, η προσωπική προκατάληψη ή η ματαιοδοξία και η εξάρτηση σε λογικά επιχειρήματα.

Αν και πίστευε ότι αυτό που είδε στο εργαστήριό του ήταν σωστό, ήξερε επίσης ότι έπρεπε να βρει έναν τρόπο για να είναι απολύτως σίγουρος. Έπρεπε λοιπόν να κάνουν και άλλοι τα ίδια ακριβώς πειράματα. Αυτό θα εξάλειφε κάθε προσωπική προκατάληψη εκ μέρους του.

Ότι επαναλήφθηκε στο εργαστήριο θα μπορούσε να θεωρηθεί αληθές, εξ ου και η γέννηση της επιστημονικής μεθόδου. Αν και ο Μπέικον δεν πιστώνεται ότι επινόησε την επιστημονική μέθοδο, θεωρείται ως ένας ζωτικής σημασίας πρόγονος που πρόσθεσε επαγωγικό συλλογισμό στη διαδικασία.

Ωστόσο, ορισμένα από τα έργα πάνω στα οποία εργάστηκε, δεν έγιναν τόσο εύκολα αποδεκτά στην επιστημονική κοινότητα.

Ο Μπέικον και η Φιλοσοφική Λίθος
 
Ο Μπέικον μελετά ένα βιβλίο αλχημείας
 
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Μπέικον εξοικειώθηκε με τη μελέτη της αλχημείας και τη σχέση της με τη φύση και την ιατρική. Μελέτησε επίσης τον Ερμητισμό -ένα σύνολο φιλοσοφικών πεποιθήσεων που ενοποίησε στοιχεία του εβραϊκού και χριστιανικού μυστικισμού με τις αρχαίες αιγυπτιακές πεποιθήσεις-, που, κατά τη διάρκεια της ζωής του ήταν δημοφιλές, τόσο στους μουσουλμάνους μελετητές όσο και στους Ευρωπαίους διανοούμενους.

Γύρω στο 1257, ο Μπέικον έγινε μοναχός στο Καθολικό Τάγμα των Φραγκισκανών, και αυτό γιατί, κάποιοι μελετητές που θαύμαζε ήταν μέλη του Τάγματος. Άλλωστε, οι Φραγκισκανοί ενθάρρυναν τη βαθύτερη μάθηση σε φιλοσοφικά, θεολογικά και επιστημονικά θέματα.

Ωστόσο, η εμπλοκή του στο τάγμα σήμαινε και την υπακοή σε έναν κανόνα που απαγόρευε στους μοναχούς να δημοσιεύουν οποιαδήποτε έργα χωρίς ρητή έγκριση. Αυτό σήμαινε ένα αναγκαστικό διάλειμμα από τις ακαδημαϊκές αναζητήσεις. Στα μέσα της δεκαετίας του 1260 όμως, ο Μπέικον αποφάσισε ότι ήθελε να επιστρέψει στην Οξφόρδη. Έτσι, προσέγγισε τους ανώτερους της Καθολικής Εκκλησίας ζητώντας τους την άδεια και τελικά κέρδισε την προσοχή του Πάπα Κλήμη Δ'. Λόγω παρεξήγησης ότι ο Μπέικον είχε ήδη γράψει το αίτημά του, ο Πάπας ζήτησε να το διαβάσει.

Ο Μπέικον έπρεπε να αρχίσει να γράφει βιαστικά.

Στόχος του ήταν η μεταρρύθμιση της χριστιανικής παιδείας σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Επέμενε ότι οι Χριστιανοί έπρεπε να μάθουν την επιστήμη -αλλά και την αλχημεία. Πίστευε ότι, όποιος μπορούσε να δημιουργήσει τη μυθική "φιλοσοφική λίθο" της αλχημείας, μπορούσε να αποκτήσει θεϊκές αλήθειες.

Η γραπτή έκκλησή του, το Opus Majus, περιείχε επτά ενότητες. Φοβούμενος ότι αυτό το έργο θα χαθεί κατά τη μεταφορά, έγραψε μια δεύτερη περίληψη -και μια τρίτη ως εφεδρική. Και τα τρία βιβλία περιείχαν περίπου ένα εκατομμύριο λέξεις και χρειάστηκε ένας χρόνος για να γραφτούν σε περγαμηνή με μια πένα. Στο βιβλίο του "Roger Bacon: The First Scientist", ο Brian Clegg αποκάλεσε τη διαδικασία "μία από τις πιο αξιόλογες μεμονωμένες προσπάθειες λογοτεχνικής παραγωγικότητας".

Γύρω στο 1267, ο Μπέικον έστειλε τα γραπτά στον Κλήμη Δ', αλλά δυστυχώς, ο Πάπας πέθανε το 1268.
 
Εννέα χρόνια αργότερα, το Πανεπιστήμιο του Παρισιού απαγόρευσε τη διδασκαλία ορισμένων φιλοσοφιών και τα αρχεία δείχνουν ότι ο Μπέικον ίσως φυλακίστηκε ή τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό για παραβίαση αυτού του κανόνα. Ωστόσο, επέστρεψε στην Οξφόρδη και εικάζεται ότι, μέχρι το θάνατό του γύρω στο 1292, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του εκεί.

Η επιστημονική και φιλοσοφική κληρονομιά του Μπέικον
 
Άγαλμα του Μπέικον στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης
 
Μετά το θάνατο του Μπέικον, όσοι φοβήθηκαν τις ιδέες του εξαφάνισαν τα χειρόγραφα που άφησε πίσω του. Έκτοτε, πιστεύεται ότι καταστράφηκαν από έντομα.

 
Ο κατάλογος των γραπτών έργων του αριθμεί κάπου στα 101. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν τη γραμματική, τα μαθηματικά, τη γενική φυσική, την οπτική, την αστρονομία, τη χημεία, τη μαγεία και την αλχημεία.

Διακόσια χρόνια μετά το θάνατό του, οι άνθρωποι τον θεωρούσαν κάτοχο απαγορευμένης γνώσης -ακόμα και μάγο. Ωστόσο, οι φιλόσοφοι του 16ου αιώνα προσπάθησαν να καθαρίσουν το όνομα και τη φήμη του, χαιρετίζοντας τον ως πρωτοπόρο της επιστήμης. Τον 19ο αιώνα, ο William Whewell δήλωσε  ότι, "Τα έργα του Ρότζερ Μπέικον δεν είναι μόνο τόσο πολύ πέρα από τα χρόνια του στη γνώση που περιέχουν, αλλά τόσο διαφορετικά από την ιδιοσυγκρασία των καιρών… που είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς πώς θα μπορούσε να υπάρχει ένας τέτοιος άνθρωπος τότε".

Δείτε επίσης: Επιστημονικοί ισχυρισμοί ότι το σύμπαν υπήρχε από πάντα!

Πράγματι, λέγεται ότι ο Μπέικον προέβλεψε πράγματα όπως τα σύγχρονα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα και τα υποβρύχια, αν και τα έργα στα οποία βασίζονται ορισμένες από αυτές τις προβλέψεις θα μπορούσαν να αποδοθούν εσφαλμένα.
 
Παρ' όλα αυτά, σήμερα, μνημονεύεται ένας μανιώδης αναζητητής των καθολικών αληθειών.

από: ati

Από το 3otiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου