Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Γουργουλιάνης: Υποχώρησε σημαντικά ο κοροναϊός και ο RSV. Όχι στην τρομοκρατία. Αναμενόμενες οι ιώσεις που ζούμε

medlabnews.gr iatrikanea

Ο διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης μιλώντας στην εκπομπή «Ανοιχτή Επικοινωνία» ανέφερε πως «πρωταγωνιστής ήταν η γρίπη και ο κορονοϊός υποχώρησε πολύ και αυτό που υποχώρησε σημαντικά ήταν ο RSV.

 Έχουμε πολλούς ανθρώπους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που κάνουν 2-3 μέρες πυρετό και κάποιες φορές και ισχυρό. Δεν κάνουν πνευμονία συνήθως. Οι υγιείς περνάνε

ήπια στο σπίτι, αυτοί που έχουν προβλήματα πρέπει να ενημερώσουν τον γιατρό τους, να τροποποιηθεί η αγωγή τους και η παρακολούθηση να είναι πιο έντονη».

Το γεγονός ότι είναι αναμενόμενο αυτό που ζούμε με τις λοιμώξεις και τις ιώσεις, με τα τελευταία δεδομένα είναι λιγότερο απ’ ότι το 2017-18 και όλα αυτά τα τρομολαγνικά σενάρια περί πανδημικού κύματος σε χώρες που βγήκαν από την πανδημία, αν τα αναπαράγουμε μόνο τρομοκρατία φέρουν, ανέφερε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Ο ίδιος έκανε λόγο για εποχιακή κατανομή, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο πριν την πανδημία και συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τα σενάρια να κλείσουν τα σχολεία, καθώς με μια εβδομάδα δεν θα αλλάξει τίποτα, τη στιγμή που για τα παιδιά είναι ήπια νόσος.

Όπως εξηγεί: «Αυτές οι λοιμώξεις προσβάλλουν περισσότερο τα παιδιά για αυτό έχουν φορτωθεί τα παιδιατρικά νοσοκομείο».


Παράλληλα, κάνει λόγο «για επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως είπε, οι άνθρωποι αυτή την εποχή κάνουν λοιμώξεις του αναπνευστικού και επισκέπτονται τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας υγείας (παιδιάτρους, παθολόγους, πνευμονολόγους και γενικούς γιατρούς), κάποιοι φτάνουν στα Νοσοκομεία, αλλά η κατάσταση που υπάρχει θυμίζει κανονικότητα, όπως από το 2015 ως το 2018.

Ο καθηγητής τόνισε ότι βλέπει μια σταθερή εποχιακή δουλειά, στις Πνευμονολογικές κλινικές, όπου υπάρχουν και στις Παθολογικές κλινικές, όπως συμβαίνει αυτή την εποχή.

Όπως εξήγησε, από τη γρίπη, εκτός από τα χρόνια της πανδημίας, κάθε χρόνο πέθαιναν στην Ελλάδα 110 ως 170 άνθρωποι, ακόμη στην Ελλάδα είμαστε κάτω και εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσουμε αυτά τα νούμερα ή θα φτάσουμε αυτά τα όρια.

«Όλα αυτά τα τρομολαγνικά σενάρια περί πανδημικού κύματος σε χώρες που βγήκαν από την πανδημία, αν τα αναπαράγουμε μόνο τρομοκρατία φέρουν. Η δουλειά μας είναι αυτή, έχουμε εποχιακή κατανομή και δεν μπορώ να δεχτώ τα σενάρια να κλείσουν τα σχολεία, καθώς με μια εβδομάδα δεν θα αλλάξει τίποτα και για τα παιδιά είναι ήπια νόσος», τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης.

Ο ίδιος είπε ότι διογκώνουμε κάτι το σύνηθες, πιθανόν γιατί το συγκρίνουμε με το πέρυσι, που όμως ήταν εποχή χωρίς κοινωνικές δραστηριότητες και με μάσκα, συνεπώς συγκρίνουμε δύο πράγματα εντελώς ετερόκλητα.

«Είναι αναμενόμενο αυτό που ζούμε, η εικόνα είναι ότι τα οι λοιμώξεις και η γρίπη είναι λίγο λιγότερες από το 2017-2018 και έτσι θα πάμε στο επόμενο διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής τόνισε ότι τα παιδιά ξέρουμε ότι είναι ευαίσθητα σ’ αυτές τις λοιμώξεις και παρουσιάζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα στις μικρές ηλικίες, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κοκτέιλ λοιμώξεων για τους ενήλικες και αυτοί που μπαίνουν στα νοσοκομεία είναι περιστατικά με γρίπη με άλλα προβλήματα υγείας.

 

Ο κ. Γουργουλιάνης συνέστησε στις ευάλωτες ομάδες, πάνω από 65 χρονών με νοσηρότητες, να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, που όμως έχει αποτελεσματικότητα 50 μέχρι 60%. «Παρόλα αυτά, γι’ αυτόν που είναι ευάλωτος, ακόμη και αυτό το χαμηλό ποσοστό είναι σημαντικό και γι’ αυτό πρέπει να το κάνει. Θα χρειαστεί δύο εβδομάδας για να “ξινίσει” το ανοσιολογικό του σύστημα, αλλά είναι στην κατηγορία των ανθρώπων που κινδυνεύει», επισήμανε.


Αναμενόμενη η κατάσταση στην Κίνα

Αναφορικά με το πρόβλημα που υπάρχει ξανά στην Κίνα με τον κορωνοϊό, ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε ότι με μια αρχική σκέψη θα έλεγε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, γιατί αυτό που συμβαίνει εκεί είναι περίπου αυτονόητο και αναμενόμενο. Όπως είπε, μετά την ελευθερία του κόσμου να βγει ξανά, ύστερα από τον περιορισμό της νόσου, ο κόσμος ήταν απροστάτευτος και δεν είχε ανοσία.

Ωστόσο ανέφερε ότι μια μικρή ανησυχία προκύπτει γιατί η Κίνα είναι υπότροπος χώρα και στην αρχή της πανδημία τα δεδομένα που έδινε δεν ήταν ασφαλή.

«Επομένως καταλαβαίνω μια επιφύλαξη για το πώς χειρίζεται η Κίνα τα δεδομένα, αλλά οι άνθρωποι δεν είχαν την ανοσία με ένα εμβόλιο που δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητά του και λόγω του μεγάλου πληθυσμού, θα γεμίσουν τα νοσοκομεία, θα πεθάνουν ηλικιωμένοι γιατί είναι και ανεμβολίαστοι και αυτό που βλέπουμε είναι εντελώς αναμενόμενο», ανέφερε.


Δείτε επίσης: Δείτε με πρακτικό τρόπο αν έχετε έλλειψη σιδήρου


Για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε ότι η κατάχρηση των αντιβιοτικών μας συνοδεύει σαν χώρα εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι ανθεκτικότητες στα μικρόβια είναι πάρα πολύ μεγάλες και τόνισε ότι χωρίς λόγο ο κόσμος κάνει μια μεγάλη προετοιμασία και υπάρχουν πολλές ακρότητες.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για μείγμα μιας διαχείρισης που έχει προβλήματα, αλλά και ο κόσμος έχει την πολυφαρμακία μέσα του και αποθηκεύει πολλά φάρμακα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχον για τους ανθρώπους που τα χρειάζονται.


Για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για το θέμα της ρύπανσης και την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα στα pm 2,5 ο καθηγητής παρατήρησε ότι υπάρχει αιχμή τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, όταν ο κόσμος είναι στο σπίτι και ανάβει το τζάκι. Η μελέτη που εκπόνησε με τον καθηγητή του Π.Θ. κ. Σαχαρίδη έδειξε ότι κάθε φορά έχουμε διαφορετική συμμετοχή των πηγών ρύπανσης στη ρύπανση και τώρα κυρίως συμβάλει η ρύπανση από τα τζάκια, όπως φαίνεται από την κατανομή των ωρών.

«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι αυτή η συνεχής – καθημερινή ρύπανση (καθώς ο κόσμος λόγω της ακρίβειας δεν έχει άλλο τρόπο θέρμανσης) έχει αθροιστική δράση», επισήμανε.

Ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 6000 άνθρωποι από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, επομένως από τη συνεχή ρύπανση δεν προλαβαίνει το αναπνευστικό να ανακάμψει και είναι ένα μείζον θέμα.

                     
Πηγή: open, magnesianews.gr

Από το medlabgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου