Τα πάντα εν σοφία εποίησε! Αλλά ακόμα κι αν αυτό το ξέρουμε ήδη, το δεχόμαστε και επιβεβαιώνεται και επιστημονικά κάποιες νεότερες πληροφορίες σχετικά με τα πράγματα που μπορεί να κάνει το σώμα μας εξακολουθούν να μας εκπλήσσουν. Οι συγκεκριμένες μάλιστα είναι τόσο εντυπωσιακές, που θα σας κάνουν να αισθανθείτε για λίγο μικροί υπερήρωες.
Αλλάζουμε σκελετό κάθε δέκα χρόνια
Δεν θέλουμε να σας ταράξουμε αλλά
τα οστά που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή δεν είναι αυτά με τα οποία γεννηθήκατε. Ούτε καν τα οστά που είχατε πριν δέκα χρόνια.Μέσα από μια διαδικασία, γνωστή ως αναδιαμόρφωση, ο ανθρώπινος σκελετός ανανεώνεται με την πάροδο των ετών. Το σώμα ξέρει πως ο σκελετός είναι απαραίτητος για να μην καταρρεύσει και φθείρεται αρκετά ώστε να χρήζει συνεχούς αντικατάστασης.
Η αντικατάσταση των οστών δεν είναι το μόνο πράγμα που συμβαίνει στον σκελετό μας χωρίς τη δική μας εισήγηση. Γεννιόμαστε με περισσότερα από 300 οστά αλλά φτάνοντας στην ενηλικίωση μένουμε με 206.
Αυτό συμβαίνει επειδή, καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας αντικαθιστά τον χόνδρο με οστά και συγχωνεύει κάποια από τα οστά με τα οποία γεννιόμαστε.
Το ανθρώπινο σώμα εκπέμπει (πολύ) φως
Μια ομάδα Ιαπώνων επιστημόνων εκπόνησε μια μελέτη, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα πως τα ανθρώπινα όντα λάμπουν στο σκοτάδι.
Χρησιμοποιώντας υπερευαίσθητες κάμερες φωτογράφησαν εθελοντές σε εντελώς σκοτεινά δωμάτια. Το αποτέλεσμα οι πρώτες εικόνες των «υπερ-αδύναμων» φωτονίων που εκπέμπει το ανθρώπινο σώμα (προφανώς, πολύ αδύναμα για να εντοπίσει το γυμνό μάτι)
Οι γυναίκες ενσωματώνουν κύτταρα των παιδιών που γεννούν
Η φυσική σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου παρέχεται από τον πλακούντα, ένα όργανο κατασκευασμένο από κύτταρα της μητέρας και του εμβρύου, το οποίο χρησιμεύει ως αγωγός για την ανταλλαγή θρεπτικών ουσιών, αερίων και αποβλήτων. Τα κύτταρα ενδέχεται να μεταναστεύσουν μέσω του πλακούντα, μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου σε πολλά όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του θυρεοειδούς, των μυών, του ήπατος, της καρδιάς, των νεφρών και του δέρματος. Αυτά μπορεί να έχουν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων, από την ανακατασκευή των ιστών και την πρόληψη του καρκίνου μέχρι την πυροδότηση διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι συνηθίζεται να ενσωματώνονται κύτταρα από ένα άτομο στους ιστούς ενός διαφορετικού προσώπου. Είμαστε συνηθισμένοι να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας ως μοναδικά, αυτόνομα άτομα και αυτά τα ξένα κύτταρα φαίνεται να διαψεύδουν την έννοια αυτή δείχνοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μεταφέρουν κομμάτια άλλων ατόμων. Όσο αξιοσημείωτο μπορεί να είναι αυτό, εντυπωσιακά αποτελέσματα από μια νέα μελέτη δείχνουν ότι κύτταρα από άλλα άτομα βρίσκονται επίσης στον εγκέφαλο.
Ωστόσο, η ανάμιξη των κυττάρων από γενετικά διακριτά άτομα, δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται χιμαιρισμός, όρος προερχόμενος από τη Χίμαιρα της Ελληνικής μυθολογίας ένα πλάσμα που ένα μέρος της ήταν φίδι, ένα μέρος λιοντάρι, ένα μέρος κατσίκα και έβγαζε φωτιά από το στόμα της. Οι χίμαιρες που παρατηρούνται στη φύση είναι πολύ λιγότερο απαίσιες φυσικά και περιλαμβάνουν πλάσματα όπως η γλίτσα και τα κοράλλια.
Επισκεφτείτε το καινούργιο μας blog ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, για μαγειρική, κατασκευές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα
Ο μικροχιμαιρισμός είναι η επίμονη παρουσία λίγων γενετικά διακριτών κυττάρων σε έναν οργανισμό. Παρατηρήθηκε πρώτα στον άνθρωπο πολλά χρόνια πριν, όταν τα κύτταρα που περιέχουν το αρσενικό χρωμόσωμα «Υ» βρέθηκαν να κυκλοφορούν στο αίμα των γυναικών μετά την εγκυμοσύνη. Δεδομένου ότι αυτά τα κύτταρα είναι γενετικά αρσενικά δεν μπορεί να ανήκαν στις ίδιες τις γυναίκες, αλλά κατά πάσα πιθανότητα προήλθαν από τα μωρά τους κατά τη διάρκεια της κύησης.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα μικροχιμαιρικά κύτταρα δεν βρέθηκαν μόνο να κυκλοφορούν στο αίμα, αλλά επίσης να είναι ενσωματωμένα στον εγκέφαλο. Εξετάζοντας τους εγκεφάλους νεκρών γυναικών για την παρουσία κυττάρων που περιέχουν το αρσενικό χρωμόσωμα «Υ», βρήκαν τέτοια κύτταρα σε πολλαπλές περιοχές του εγκεφάλου σε ποσοστό πάνω από 60% των εγκεφάλων.
Από το makeleio
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου