Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022

Επιστήμονες κατασκεύασαν ένα «έξυπνο» ρολόι που λειτουργεί χάρη σε ένα ζωντανό οργανισμό

 Το ρολόι λειτουργεί μόνο όταν ο οργανισμός είναι υγιής

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο δημιούργησαν ένα παράξενο – και εν μέρει ζωντανό – «έξυπνο» ρολόι. Το πρωτότυπο εμβιομηχανικό φορετό ενσωματώνει έναν μετρητή καρδιακών παλμών που τροφοδοτείται από μια ηλεκτρικά αγώγιμη γλοιώδη μούχλα. Το ρολόι λειτουργεί μόνο όταν ο οργανισμός είναι υγιής, απαιτώντας έτσι από τον χρήστη να του παρέχει τροφή και φροντίδα.

Το ρολόι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε για να δείχνει την ώρα και να μετρά τον καρδιακό ρυθμό του χρήστη. Ωστόσο, η δεύτερη

λειτουργία του εξαρτάται από την υγεία της γλοιώδους μούχλας (Physarum polycephalum), που είναι γνωστή για τον ταχύ ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται, την ανθεκτικότητα, καθώς και την ικανότητα να βρίσκει τον πιο σύντομο δρόμο σε ένα λαβύρινθο, όταν ψάχνει για την τροφή της.

Η γλοιώδης μούχλα τοποθετείται σε ένα περίβλημα στο ρολόι και ο χρήστης πρέπει να την ταΐζει τακτικά με ένα μείγμα νερού και βρώμης για να προκαλέσει την ανάπτυξή της. Όταν ο οργανισμός φτάσει στην άλλη πλευρά του περιβλήματος, σχηματίζει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα που ενεργοποιεί τη λειτουργία παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού. Όταν δεν τρέφεται, ο οργανισμός μπορεί να εισέλθει σε κατάσταση αδράνειας και να αναβιωθεί ημέρες, μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα. Πρόκειται δηλαδή για ένα ζωντανό ον που όχι μόνο εμπεριέχεται στο ρολόι, αλλά είναι και αναπόσπαστο μέρος της λειτουργίας του.


«Οι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να αναλογιστούν τη σχέση τους με τις συσκευές», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της σχετικής μελέτης, Τζάσμιν Λου, ερευνήτρια στο Εργαστήριο ενσωμάτωσης ανθρώπου-υπολογιστή, του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Στη μελέτη συμμετείχαν πέντε άτομα τα οποία φόρεσαν το ρολόι για δύο εβδομάδες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τα συναισθήματά τους και απαντούσαν σε σχετικά ερωτηματολόγια. Κατά την πρώτη εβδομάδα, οι χρήστες φρόντιζαν τον οργανισμό μέχρι να ενεργοποιηθεί η παρακολούθηση των καρδιακών παλμών. Τη δεύτερη εβδομάδα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σταματήσουν να ταΐζουν τον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτός να αφυδατωθεί και έτσι να διαταραχθεί η λειτουργία μέτρησης του καρδιακού ρυθμού.


Επισκεφτείτε το καινούργιο μας blog ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, για μαγειρική, κατασκευές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα


Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει ένα συναισθηματικό δέσιμο με το ρολόι. Ορισμένοι μάλιστα είπαν ότι ήταν σαν να είχαν κατοικίδιο ζώο.

«Οι άνθρωποι σοκαρίστηκαν και μας ρώτησαν αν ήταν απαραίτητο να το κάνουν αυτό», είπε ο συν-συγγραφέας Πέδρο Λοπές, επίκουρος καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

«Όταν οι συμμετέχοντες αναφέρονταν στις εμπειρίες τους με τα συμβατικά ‘έξυπνα’ ρολόγια ή άλλες φορετές συσκευές (wearables), έλεγαν ότι τις χρησιμοποιούσαν για έναν σαφή σκοπό. Εδώ, ένιωθαν σαν να είχαν μια αμφίδρομη σχέση με το ρολόι αφού έπρεπε να το φροντίζουν. Επίσης, ένιωθαν ένα συναισθηματικό δέσιμο και για αυτό δεν μπορούσαν να το πετάξουν ή να το βάλουν στην ντουλάπα», κατέληξε η ερευνήτρια.

                      
Από το pentapostagma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου