Κινέζοι αστρονόμοι την εποχή του Ιησού μπορεί να έχουν απαντήσεις για το τι ήταν το αστέρι και τη χρονιά που εμφανίστηκε.
Όσον αφορά την αρχαία αστρονομία, γνωρίζουμε πως οι Κινέζοι ήταν από τους καλύτερους στην παρατήρηση και την καταγραφή ουράνιων αντικειμένων. Πολλοί αστρονόμοι της δυναστείας τω ν Χαν (206 π.Χ. – 220 μ.χ) εργάσθηκαν για τον Κινέζο αυτοκράτορα. Υπηρέτησαν ως λόγιοι, αλλά ήταν επίσης πολύτιμοι σύμβουλοι και
κυβερνητικά στελέχη. Σε όλη αυτή την περίοδο της δυναστείας, κατά τη διάρκεια της ζωής του Ιησού, χαρτογραφούσαν τις κινήσεις των πλανητών και της σελήνης, σημείωναν κομήτες, εκλείψεις, μετεωρίτες, καινοφανείς αστέρες , την τροχιά του Κρόνου και παρατηρούσαν ηλιακές κηλίδες.Κατά την αναφορά τους για τους κομήτες, οι Κινέζοι έκαναν λεπτομερή σχέδια των κομητών που παρατήρησαν. Αυτό περιελάμβανε λεπτομερείς εικόνες των ουρών και των σχημάτων του κώματος (κεφάλι που δείχνει πάντα προς τον ήλιο). Επισυνάπτεται ένα τέτοιο σχέδιο από τη δυναστεία των Χαν. Τυπωμένο σε μετάξι, δείχνει τα είδη των κομητών ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα. Αυτά τα σχέδια, αν και «κοκκώδη», δείχνουν πόσο σοβαροί και ικανοί ήταν οι Κινέζοι στο να κάνουν τις παρατηρήσεις τους.
Οι Κινέζοι παρατήρησαν 3 κομήτες ενδιαφέροντος την εποχή της Γέννησης. Κομήτες που εμφανίστηκαν το 10, 5 και 4 π.Χ. Ο κομήτης του 10 π.Χ. ήταν πολύ παλιός για να είναι το Άστρο της Βηθλεέμ. Ο κομήτης του 4 π.Χ. ήταν την ίδια χρονιά που πέθανε ο Ηρώδης, επομένως ήταν δύσκολο για όλα τα γεγονότα στην Καινή Διαθήκη να συμβούν πριν από το θάνατο του Ηρώδη την ίδια χρονιά. Ο κομήτης του 5 π.Χ. φαίνεται να είναι ο σωστός. Αυτός ο κομήτης παρατηρήθηκε για 70 ημέρες ξεκινώντας τον Μάρτιο του ίδιου έτους.
Ηταν εφικτό για τους Μάγους** να φθάσουν στη Βηθλεέμ σε 70 ημέρες ενώ ένας κομήτης ήταν ακόμα ορατός.
Επισκεφτείτε το καινούργιο μας blog ΘΑΥΜΑΣΤΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, για μαγειρική, κατασκευές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα
Ο Ματθαίος μας λέει ότι ο Ηρώδης και η αυλή του αναστατώθηκαν όταν οι Μάγοι ρώτησαν για τον νεογέννητο βασιλιά. Αυτό είναι λογικό αφού η εβραϊκή αστρονομία του 1ου αιώνα ήταν πολύ απλή σε σύγκριση με τους γείτονές τους Βαβυλώνιους, Έλληνες και Αιγύπτιους. Το εβραϊκό ημερολόγιο βασιζόταν στη Σελήνη. επομένως, παρακολουθούσαν τις φάσεις της σελήνης. Το Πάσχα είναι πάντα μετά την εαρινή ισημερία, έτσι έβλεπαν και τον ήλιο.Οι κομήτες δεν είχαν κανένα σπουδαίο ρόλο στην εβραϊκή αστρονομία. Περισσότερο μπέρδεψε τους εβραίους το ενδιαφέρον των Μάγων* για τους κομήτες και τους νεογέννητους βασιλιάδες.
Πώς όμως θα μπορούσε ένα αστέρι/κομήτης να «σταθεί πάνω από τη Βηθλεέμ»;
Ο κομήτης που παρατήρησαν οι Κινέζοι ήταν τύπου “πρωινό αστέρι”. Ένα πρόγραμμα λογισμικού υπολογιστή από το Stellarium μας δείχνει ότι τον Μάρτιο του 5 π.Χ. ο αστερισμός του Αιγόκερου ήταν κρυμμένος το μεγαλύτερο μέρος της νύχτας κάτω από τον ορίζοντα της γης. Ανέβηκε πάνω από τον ορίζοντα λίγο πριν την ανατολή του ηλίου και μετά εξαφανίστηκε κάτω από τον ορίζοντα γύρω στο μεσημέρι. Ένας κομήτης στον Αιγόκερο ήταν ορατός μόνο από λίγο πριν την αυγή έως λίγο πριν το μεσημέρι. Πριν την ανατολή του ηλίου το κεφάλι του κομήτη έκρυψε τον ήλιο. Αυτό έδωσε σαν αποτέλεσμα ο κομήτης να φαίνεται από το έδαφος αφού ο ήλιος ήταν ακόμα κάτω από τον ορίζοντα της γης. Σύμφωνα με τον μελετητή Colin Humphries, η ορολογία στο Ματθαίος 2:9 ότι το αστέρι βρισκόταν πάνω από τη Βηθλεέμ είναι μοναδικά παρόμοιες με άλλες αρχαίες αφηγήσεις (Dio Cassius και Josephus) που περιγράφουν κομήτες. Η Βηθλεέμ την εποχή του Ιησού ήταν μια μικρή πόλη. Αυτό κάνει τον εντοπισμό ενός νεογέννητου βασιλιά πιο εύκολη υπόθεση.
Επικριτές της θεωρίας των κομητών πιστεύουν ότι ένας κομήτης δεν θα μπορούσε να είναι το αστέρι της Βηθλεέμ επειδή θεωρούνταν ένα κακό σύμβολο. Όμως, για τους Ζωροάστρες (την θρησκεία των Μάγων σύμφωνα με τον Ηρόδοτο),γνωρίζουμε πως οι κομήτες ήταν καλά σύμβολα που υποδήλωναν τη γέννηση ενός σημαντικού προσώπου!
Robert William Weber***
*Οι Μάγοι πιθανώς να έμαθαν από τους εξόριστους Ισραηλίτες, για τη Μεσσιανική «αστρική προφητεία» . «Τον βλέπω, αλλά όχι τώρα. Τον βλέπω, αλλά όχι κοντά. Ένα αστέρι θα βγει από τον Ιακώβ. ένα σκήπτρο θα υψωθεί από το Ισραήλ». (Αριθμοί 24:17)
**Οι καμήλες των Μάγων κάλλιστα θα μπορούσαν να ταξιδεύουν 20 έως 30 χιλιόμετρα την ημέρα από το Ανατολικό Ιράκ/Νοτιοδυτική Περσία και να φτάσουν στη Βηθλεέμ μέσα σε χρονικό διάστημα 70 ημερών. Παράδειγμα υπολογισμού: 20km/ημέρα x 60 ημέρες = 1200 km που είναι περίπου η απόσταση από τη Βαγδάτη στη Βηθλεέμ κατά μήκος της εύφορης ημισέληνου.
*** Ο Robert William Weber είναι ιστορικός που εργάζεται στο Normal Illinois των ΗΠΑ. Έχει μεταπτυχιακό στην ιστορία από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Kearney. Ενδιαφέρθηκε για το Άστρο της Βηθλεέμ όταν παρακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ της θεωρίας του Michael Molnar ότι το αστέρι είναι μια σεληνιακή απόκρυψη που αφορούσε το φεγγάρι, τον Δία και τον Κρόνο στις 17 Απριλίου 6 π.Χ. Ερευνώντας για το Αστέρι της Βηθλεέμ, κατέληξε ότι το κλειδί για την εύρεση του , είναι η χρονική στιγμή του γεγονότος και πώς το ερμήνευσαν οι Μάγοι από την Παρθία. Επί του παρόντος, ασχολείται με την μακρά ιστοριογραφία της έρευνας του , άστρου της Βηθλεέμ και τις θεωρίες των σύγχρονων μελετητών που είτε εξωραΐζουν τις πρωτογενείς πηγές είτε κάνουν λάθος ιστορικά…
Απόδοση στα ελληνικά
Ασχετος Αδαής
Από το katohika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου