Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ανακάλυψε δύο ασυνήθιστα φωτεινούς γαλαξίες

Πριν από πολύ καιρό… σε γαλαξίες πολύ μακριά, τα πρώτα αστέρια γεννήθηκαν στο πρώιμο σύμπαν. Πότε όμως και πώς; Αυτό είναι ένα μυστήριο που το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση.

Χρησιμοποιώντας το James Webb, οι ερευνητές βρήκαν δύο πρώιμους γαλαξίες που είναι ασυνήθιστα φωτεινοί, ένας από τους οποίους θα μπορούσε να περιέχει το πιο μακρινό αστρικό φως που έχουμε δει ποτέ. Οι γαλαξίες πιστεύεται ότι υπήρχαν 350 και 450 εκατομμύρια χρόνια μετά

τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) . Σε αντίθεση με τον Γαλαξία μας, αυτοί οι πρώτοι γαλαξίες είναι μικροί και συμπαγείς, με σφαιρικά σχήματα ή σχήματα δίσκου και όχι μεγάλες σπείρες.

Τα νέα ευρήματα του Webb υποδηλώνουν ότι οι γαλαξίες θα έπρεπε να αρχίσουν να συνενώνονται περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη – που σημαίνει ότι τα πρώτα αστέρια μπορεί να άρχισαν να σχηματίζονται σε τέτοιους γαλαξίες περίπου εκείνη την εποχή, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι δύο γαλαξίες ήταν μέχρι σήμερα “αόρατοι” για τα άλλα λιγότερο ισχυρά τηλεσκόπια

Η μεγάλη φωτεινότητα των δύο τόσο νεαρών αλλά σχετικά μικρών σε μέγεθος γαλαξιών αποτελεί ένα αίνιγμα για τους επιστήμονες. Οι δύο γαλαξίες ήταν μέχρι σήμερα “αόρατοι” για τα άλλα λιγότερο ισχυρά τηλεσκόπια. Η παρατήρηση του φωτός πολύ μακρινών ουράνιων αντικειμένων, το οποίο έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι έως τη Γη, σημαίνει ότι οι αστρονόμοι βλέπουν ταυτόχρονα αυτό που υπήρχε πολύ πίσω στο παρελθόν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Μάρκο Καστελάνο του Εθνικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής στην Ιταλία και Ρόχαν Ναϊντού του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ, έκαναν σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Research Letters”, ενώ η NASA πραγματοποίησε και σχετική συνέντευξη τύπου για την ανακάλυψη.

Οι νέες παρατηρήσεις του James Webb οδηγούν τους αστρονόμους στο συμπέρασμα ότι στο πρώιμο υπήρχε ένας απρόσμενα μεγάλος αριθμός γαλαξιών πολύ φωτεινότερων του αναμενομένου.

“Οτιδήποτε βλέπουμε, είναι καινούριο. Το Webb μας δείχνει ότι υπάρχει ένα πολύ πλούσιο σύμπαν πέρα από αυτό που είχαμε φανταστεί. Για μια ακόμη φορά το σύμπαν μας εξέπληξε. Αυτοί οι πρώιμοι γαλαξίες είναι πολύ ασυνήθιστοι με πολλούς τρόπους. Είναι πολύ διαφορετικοί από τον δικό μας γαλαξία ή από άλλους μεγάλους γαλαξίες που βλέπουμε γύρω μας σήμερα”, δήλωσε ο Τομάσο Τρέου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA).


“Αυτές οι παρατηρήσεις απλώς κάνουν το κεφάλι σου να εκραγεί. Πρόκειται για ένα τελείως νέο κεφάλαιο στην αστρονομία. Είναι σαν μια αρχαιολογική ανασκαφή, όταν ξαφνικά βρίσκεις μια χαμένη πόλη ή κάτι για το οποίο δεν ήξερες τίποτε”, ανέφερε η Πάολα Σαντίνι του Αστεροσκοπείου της Ρώμης.

“Μολονότι οι αποστάσεις αυτών πρώιμων γαλαξιών πρέπει να επιβεβαιωθούν με τη φασματοσκοπία, οι ακραίες φωτεινότητες τους συνιστούν ένα πραγματικό αίνιγμα, μια πρόκληση για την κατανόηση μας του σχηματισμού των γαλαξιών”, σημείωσε ο Πασκάλ Οές του Πανεπιστημίου της Γενεύης.


enikos.gr

Από το katohika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου