Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για τις ελληνικές σεισμικές έρευνες

 Με καθόλου καλό μάτι δεν βλέπουν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι Τούρκοι την έναρξη των σεισμικών ερευνών από την Ελλάδα, στις νότιες και δυτικές θάλασσες της χώρας, καθώς βλέπουν... παραβίαση του τουρκολιβυκου μνημονίου!

Για ακόμα μία φορά η Τουρκία σηκώνει τους τόνους απέναντι στην Αθήνα αυτή τη φορά, με αφορμή τις ελληνικές έρευνες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κρήτηςκαι της Πελοποννήσου. Κινητήριος μοχλός για να ασκηθεί πίεση δεν είναι άλλος από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει το

ethnos.gr, τα γειτονικά ΜΜΕ που κάνουν στοχευμένες διαρροές, τονίζουν ότι η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης θα ενεργοποιήσει το casus belli, δηλαδή την απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Μάλιστα η Μιλιέτ έγραψε ότι «τα νερά της περιοχής των ερευνών είναι αμφισβητούμενα».

Από την πλευρά το CNN Turk «προανήγγειλε» αντίδραση της Λιβύης. «Οι συντεταγμένες που ανακοίνωσε η Ελλάδα για την περιοχή έρευνας καλύπτουν μια έκταση περίπου 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αν και οι καθορισμένες περιοχές δεν δημιουργούν πρόβλημα για την Τουρκία, παραβιάζει ωστόσο την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης σύμφωνα με το μνημόνιο για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το ζήτημα είναι αν η Λιβύη θα αντιδράσει ή όχι» αναφέρει απόσπασμα ρεπορτάζ του.


Σύμφωνα με την τηλεόραση του OPEN και την Αλεξία Τασούλη, η Αθήνα θεωρεί ότι αυτό είναι μόνο η αρχή καθώς βλέπει ότι η Τουρκία επιλέγει τις προκλήσεις, επιδιώκει επιβολή θέσεων, αγνοεί τη γεωγραφία, αγνοεί την κοινή λογική. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έστειλε διπλό μήνυμα το ένα προς την Τουρκία και το άλλο προς τη Λιβύη.

Προς την Τουρκία το μήνυμα Δένδια ήταν ότι δεν θα γίνει κανένας διάλογος μέχρι να γίνουν οι εκλογές στη γείτονα χώρα, και μετά τις εκλογές μοναδικό θέμα διαλόγου θα είναι το θέμα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Το δεύτερο μήνυμα προς τη Λιβύη ήταν ότι όταν και εφόσον οριοθετηθεί ΑΟΖ με τη Λιβύη - όταν αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση - τότε θα υπάρξει και τριμερή συμμαχία Ελλάδας, Λιβύης, Αιγύπτου.


Το χρονοδιάγραμμα

Η Exxon Mobil έχει αναλάβει το έργο των ερευνών, με το πλοίο Sanco Swift να έχει ήδη πλεύσει στο σημείο και να ξεκινά άμεσα τη διαδικασία. Μια διαδικασία, βέβαια, που έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και θα γίνει με σταθερά και προκαθορισμένα βήματα, έτσι ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τυχόν μεγάλο, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, κοίτασμα. Στις πρώτες ενδείξεις που υπήρξαν για κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή, από το 2019, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι μπορεί να είναι 10 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο και να ξεπεράσει κατά 2,5 φορές το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου. Το κοίτασμα ανακαλύφθηκε το 2015 από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, και τώρα οι έρευνες που διεξάγει η Ελλάδα στην Κρήτη ενδεχομένως να απειλήσουν την πρωτοκαθεδρία του!


Πέρα, λοιπόν, από τον στόχο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας γίνεται εύκολα αντιληπτό πως για την Ελλάδα ανοίγονται νέοι ορίζοντες μετά από αυτή την εξέλιξη στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες. Η χώρα θα μπορέσει να καταστεί ένας βασικός μοχλός ενεργειακής ασφάλειας και παράλληλα μια νέα πηγή ευρωπαϊκού ενεργειακού εφοδιασμού. 

Αυτό εξυπακούεται ότι θα αποφέρει την ευκαιρία για ανάπτυξη και δημιουργία εσόδων από τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους ενώ την ίδια ώρα φέρνει την Ελλάδα σε θέση ισχύος στη «σκακιέρα» της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου πάντα υπάρχουν ανοικτά ζητήματα τόσο με την Τουρκία όσο και με την «ρευστή» κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη αλλά και τις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει τάχιστα τη διαδικασία για την έρευνα, ενδεχομένως και την εξόρυξη, υδρογονανθράκων αιφνιδίασε προφανώς την Άγκυρα. Η χώρα θα τοποθετηθεί σε άλλη θέση, ισχύος ξεκάθαρα, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει έναν ενεργειακό πόρο που θα την ισχυροποιήσει σε όλα τα επίπεδα σε ένα σημείο όπου η Τουρκία δεν μπορεί να λειτουργήσει – κατά την προσφιλή της τακτική – ως κράτος ταραξίας και να δημιουργήσει προβλήματα προβάλλοντας προσκόμματα ή απειλώντας την Αθήνα. Σε συνδυασμό με τη διαρκή διπλωματική αντεπίθεση της χώρας, τις στρατηγικές συμφωνίες με πανίσχυρους συμμάχους (ΗΠΑ, Γαλλία) και τον εκσυγχρονισμό και εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει αλλάξει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, η Ελλάδα έκανε ακόμα μια «κίνηση ματ» και έφερε την Τουρκία προ τετελεσμένων, χωρίς να της δώσει τη δυνατότητα αντίδρασης.

Από το newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου