Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

Ο Τρύπιος Βράχος της Πέλλας και ο μύθος για τον Μέγα Αλέξανδρο

 Πολλοί οι μύθοι και οι δοξασίες που συνοδεύουν την ιστορία ενός μοναδικού βράχου με κύριο χαρακτηριστικό μια τρύπα και ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Νέα Ζωή, στον δήμο Σκύδρας – Εναέριες εικόνες από drone.

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας βράχος και μάλιστα… τρύπιος, με τον Μέγα Αλέξανδρο;

Στη Νέα Ζωή του δήμου Σκύδρας στην Πέλλα, στον τόπο που γεννήθηκε και μεγαλούργησε ο μεγαλύτερος Έλληνας στρατηλάτης όλων των εποχών, ο συγκεκριμένος βράχος που βρίσκεται ανάμεσα σε

άλλους, με περίεργη μορφολογία, αποτελεί το αντικείμενο ενός πολύ παλιού μύθου που φαίνεται να είναι γνωστός στους κατοίκους της περιοχής

Έτσι λοιπόν, αρχικά μια πινακίδα που βρίσκεται στο σημείο, στην επαρχιακή οδό Μαυροβουνίου – Όρμα, αναφέρεται στον μύθο κατά τον οποίο η γυναίκα του βασιλιά Φίλιππου, Ολυμπιάδα, τεκνοποίησε τον Μέγα Αλέξανδρο, αφού πέρασε μέσα από τον τρύπιο βράχο.

Ο συγκεκριμένος μύθος για τον βράχο που βρίσκεται πολύ κοντά στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής (που έχει άλλη μεγάλη ιστορία, καθώς χτίστηκε από έναν σπουδαίο πόντιο), δεν σταματά εδώ.

Δείτε το βίντεο

                     
Οι θρησκευτικές δοξασίες πήραν τη «σκυτάλη» και προχώρησαν ακόμα παραπέρα το θέμα της «τεκνοποίησης»

Όπως λέγεται, σε μια τρύπα που βρίσκεται κάτω από τον τρύπιο βράχο και που κάποτε ήταν εκκλησάκι, έσταζε νερό που οι κάτοικοι θεωρούσαν ότι είναι αγίασμα. Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τη δοξασία, αν κάποια πιστή άτεκνη γυναίκα περάσει μέσα από την τρύπα και στάξει πάνω της νερό θα αποκτήσει παιδί.


Κατά μια άλλη εκδοχή, τα άτεκνα ζευγάρια ακολουθούν μια «ιεροτελεστία», σύμφωνα με την οποία η γυναίκα κάνει τρεις γύρους, γύρω από την τρύπα, ενώ ο άνδρας απελευθερώνει κάποιο ζωντανό, όπως έναν κόκορα που έφερε μαζί του για αυτόν τον σκοπό, ελπίζοντας στο… θαύμα.

Άσχετα με τους μύθους και τα παιχνίδια του καιρού στον βράχο που του προσέδωσαν και τη συγκεκριμένη όψη, η περιοχή αποτελεί ένα από τα πολλά αξιοθέατα του νομού Πέλλας που αξίζει να επισκεφτείτε και κυρίως για τη φυσική ομορφιά. Ο Τρύπιος Βράχος και η γύρω περιοχή, προσφέρονται και για πεζοπορία και για αναρρίχηση, για όσους αγαπούν το συγκεκριμένο σπορ.

Πηγή: GRtimes, skai

Από το amfipolinews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου